Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Υπεγράφη Μνημόνιο Ελλάδας-Κίνας και τέσσερις συνεργασίες 537 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη  Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας που αφορά στους τομείς των υποδομών της βιομηχανίας και των κατασκευών μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhong Shan.

Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο επιχειρηματικού δείπνου που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ και στη συνέχεια υπεγράφησαν και 4 επιχειρηματικές συμφωνίες συνολικού ύψους 537 εκατ. ευρώ.
Από το απόγευμα της Κυριακής βρίσκεται στην Αθήνα, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, και ο κ. Jia Qinglin, πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας και τέταρτος στην πολιτική ιεραρχία, επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής.
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών που υπεγράφησαν είναι οι ακόλουθες: Ανάμεσα στην εταιρεία μαρμάρων Aghia Marina Marble και την Xibang Builiding Stone Development Ltd, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στη Sky Solar και τη Mesogeos S.A. για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 100 MW, ύψους 33 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στη Forthnet και τη Huawei Technologies Ltd, ύψους 3 εκατ. ευρώ, και ανάμεσα στη Zhejiang International Trade Group Wenzhou Ltd και την Τσελεπός Οινοποιητική Α.Ε. ύψους 840.000 ευρώ.
Αύριο θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών και κινεζικών εταιρειών.
Σημειώνεται ότι η κινεζική αποστολή απαρτίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη 20 εταιρειών του τραπεζικού κλάδου, καθώς και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υαλουργίας, του real estate, της ζυθοποιίας, της τσιμεντοβιομηχανίας κ.α.
Ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου ώστε να φτάσει τα 8 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία είναι ο στόχος των δύο χωρών, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές στο επιχειρηματικό δείπνο που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.
«Το ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό υποστήριγμα για την ποικιλομορφία του αποθέματος του συναλλάγματος της Κίνας. Μια ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και ανάπτυξη του κόσμου και συμβάλει στην υγιή σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας» ανέφερε ο κ. Jia Qinglin, πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας και τέταρτος στην πολιτική ιεραρχία και επικεφαλής της 40μελούς επιχειρηματικής αποστολής.

 Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει το πακέτο μέτρων σταθεροποίησης της ΕΕ της ΕκΤ και του ΔΝΤ και τόνιζε ότι με ουσιαστικές πράξεις η Κίνα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει τις Ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν τη κρίση. «Είναι ο μακροπρόθεσμος επενδυτής της Ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρει ο Ελληνικός λαός να ξεπεράσει την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Σε ότι αφορά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι το 2010 το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 4,35 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση της τάξης του 18,4% από το 2009. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα ανέρχονται σε 100 εκατ. δολάρια και οι κινεζικές στην Ελλάδα σε 500 εκατ. δολάρια.
 Ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα ενθαρρυνθούν τα κινεζικά φορτηγά πλοία να πλέουν σε ελληνικά λιμάνια και οι κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στα έργα οικοδόμησης ελληνικών λιμένων, ενώ θα αυξηθεί και η χρηματοδότηση στον τομέα της ναυτιλίας. Υπενθύμισε τέλος ότι ο εμπορικός ναυτιλιακός στόλος μεταφέρει το 60% του εισαγόμενου πετρελαίου της Κίνας.
 Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχει περάσει προ πολλού την παιδική ηλικία και μάλιστα μέσα από αυτές τις συναντήσεις έχουν προκύψει και νέες συνεργασίες όπως οι εξαγωγές στην Κίνα σε κρασί και λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ