Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται στην Αθήνα ο κύριος «Ελεγχόμενη Χρεοκοπία»



Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από αύριο στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και παράγοντες της γερμανικής οικονομίας.

Με συνοδεία σχεδόν 70 παραγόντων της γερμανικής οικονομίας –πολλοί από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ πραγματοποιεί την Πέμπτη και την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο ίδιος θεωρεί το ταξίδι του απλά ως την αρχή ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, που θα συμβάλλουν έτσι ώστε η Ελλάδα να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Στόχος είναι προπαντός να βελτιώσουμε τις συνθήκες για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο.
Στην ατζέντα του Γερμανού υπουργού βρίσκονται μεταξύ άλλων συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Φέρνει μαζί του σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»;
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ , που προκάλεσε αίσθηση, ο επικεφαλής του FDP εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, έχει στις αποσκευές του ήδη σχέδιο«ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το ‘σχέδιο Ρέσλερ’ για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας επεξεργάστηκαν ειδικοί με προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (ESM).
Σύμφωνα με την Deutsche Welle , το σχέδιο προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Την διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χρεωμένη χώρα και τους πιστωτές της.
Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους.
Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το ‘σχέδιο’, θα πρέπει αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν με σοβαρές συνέπειες. Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ