Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σοκ για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους από το νέο μισθολόγιο

 εργασιακή εφεδρεία, εφεδρεία, μείωση αποδοχών, μισθοί, νέο μισθολόγιο

Κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και μείωση συνολικών αποδοχών που φτάνει και το 50% σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή για συζήτηση.
Το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, οδηγει σε ελεύθερη πτώση τις αποδοχές στο δημόσιο τομέα παρότι προβλέπει μικρή αύξηση κατά 7% του βασικού μισθού στους χαμηλά αμοιβόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Η αιτία είναι βέβαια η κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και η σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα. Υπολογίζεται ότι σημαντική μείωση αποδοχών θα δει το 20% περίπου των δημοσίων υπαλλήλων που μέχρι σήμερα είχαν υψηλότερες συνολικές αποδοχές.
Κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ - Πλαφόν στα 3000 ευρώ
Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον στα 780 ευρώ, ενώ για τις προαγωγές το νέο βαθμολόγιο προβλέπει αξιολόγηση από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Επιπλέον, θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαφόν στα 3.000 ευρώ στις συνολικές αποδοχές ενός εργαζομένου στο δημόσιο.
Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.
Οι διατάξεις του νέου Μισθολογίου-Βαθμολογίου αφορούν όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Εξαιρούνται όμως τα λεγόμενα Ειδικά Μισθολόγια δηλαδή ένστολοι (Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας), Δικαστικοί, Διπλωμάτες, Ανώτατοι Κληρικοί, Πανεπιστημιακοί, Διευθυντές- Επιμελητές ΕΣΥ.
Εργασιακή εφεδρεία με 60% του βασικού μισθού
Για όσους ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, το νέο μισθολόγιο προβλέπει ότι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, ενώ η ένταξή τους στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.
Επίσης, για την εργασιακή εφεδρεία και συγκεκριμένα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, οι προς ψήφιση ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων στο δημόσιο (περιλαμβανομένων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως ένα μήνα μετά από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ οι υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας.
Ποιοι εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία
Στις ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, καθώς και οι πολύτεκνοι. Επίσης, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.
Επίσης, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κλπ. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ