Ασφυκτική πίεση για τους Έλληνες -και όχι μόνο- προβλέπει το γερμανικό σχέδιο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση (;) που θα παρουσιάσει η Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ένα σχέδιο που υποτίθεται ανοίγει το δρόμο για την έκδοση ευρωομολόγων, αλλά με προφανές βαρύτατο κόστος για τους πολίτες.
Όπως αποκάλυψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χτες, ένα 24ωρο πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η Γερμανίδα καγκελάριος θα φέρει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ένα πλέγμα παρεμβάσεων στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση των κανόνων σταθερότητας, όπου το πρώτο που προκαλεί αίσθηση, αν όχι σοκ, είναι ότι θα ανατεθεί στη Κομισιόν η αρμοδιότητα να απορρίπτει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στη περίπτωση που κρίνει ότι δεν εξυπηρετούν το στόχο της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
Το δεύτερο που προκαλεί σοκ είναι η ρητή πρόβλεψη για περιορισμό του χρέους των κρατών-μελών στο 60% του ΑΕΠ, σε βάθος 20 ετών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για την Ελλάδα; Πολύ απλά ότι με χρέος στα επίπεδα των 352 δισ ευρώ ή στο 161,7% του ΑΕΠ το 2011, θα πρέπει κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια, το χρέος να μειώνεται κατά τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ κι αυτό υπό τη προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων αλλά κι ότι οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα «τρέχουν» με τουλάχιστον 2,5% ετησίως. Σε διαφορετική περίπτωση, πέρα από τον προφανή κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, η ετήσια μείωση του χρέους θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ!!!
Όσον αφορά στα «εργαλεία» για τη μείωση του χρέους σε αυτά τα επίπεδα, το γερμανικό σχέδιο προβλέπει την ίδρυση ενός ταμείου σε κάθε χώρα, που θα αναλαμβάνει να εξυπηρετεί το χρέος που θα υπερβαίνει το όριο του 60%. Το χρέος αυτού του ταμείου θα αναλαμβάνει, δε, να το εξοφλεί στη συνέχεια το κράτος, με ίδιους πόρους, περιορίζοντας έτσι επί της ουσίας τα περιθώρια δανεισμού των κρατών- μελών...
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου