Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, εντός του 2010 ή το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011, οι βιομηχανίες που έχουν υγρά απόβλητα και τα απορρίπτουν στον Ασωπό όφειλαν να αναθεωρήσουν τους περιβαλλοντικούς τους όρους και στη συνέχεια να αναλάβουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, με βάση μέτρα και αυστηρά όρια επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.
Μέχρι σήμερα όμως στις αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές του ΥΠΕΚΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας έχουν υποβληθεί μόνο 30 φάκελοι για αναθεώρηση περιβαλλοντικών όρων. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης της Περιβαλλοντικής Ζημίας-ΣΥΓΑΠΕΖ) εξετάζουν την κίνηση διαδικασίας περιβαλλοντικής ευθύνης σε όσες δραστηριότητες δεν έχουν συμμορφωθεί, ώστε να αναλάβουν άμεσα την υλοποίηση των αναγκαίων έργων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.
Μέχρι σήμερα, από το ΣΥΓΑΠΕΖ και τις αρμόδιες Περιφερειακές Επιτροπές Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν τεθεί υπό το καθεστώς περιβαλλοντικής ευθύνης 20 δραστηριότητες, από τις οποίες ζητήθηκε τόσο η υποβολή μελετών για έργα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχουν προκαλέσει, όσο και η υλοποίηση αυτών με δική τους δαπάνη.
Από αυτές, τρεις δραστηριότητες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, από μία στη Μεσσαπία Εύβοιας, στο Δρέπανο Αχαΐας, στη Θεσσαλία, στη Δράμα, στη Θεσπρωτία, και σε άλλες περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου