Όπως το είχαμε γράψει, πριν από ακριβώς ένα μήνα (διαβάστε εδώ) έτσι ακριβώς προχωράει και η (νέα) κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των φορέων που στο εξής θα επιτελούν το έργο της αποκομιδής και διαχείρησης των σκουπιδιών...
Αποφασισμένο για λύσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Αττικής και την Ειδική Γραμματεία Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών. Σε ημερίδα, που διοργάνωσε την Τετάρτη το ΥΠΕΚΑ για τη διαδικασία προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχων, για την επεξεργασία και διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους υποψήφιοι ανάδοχοι-εταιρείες.
Παπακωνσταντίνου: τα σκουπίδια στους ιδιώτες
Υπό τον μανδύα της "πράσινης ανάπτυξης" ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σέρνει τον χορό της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι κορυφαίο θέμα, όχι απλώς περιβάλλοντος, αλλά και θέμα δημόσιας υγείας, θέμα εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Είναι ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί και ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, εδώ και δεκαετίες», αλλά και ζήτημα ανάπτυξης, επεσήμανε στο χαιρετισμό του στην Ημερίδα ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου και υποστήριξε ότι λύσεις υπάρχουν.
Λύσεις υπάρχουν, εφαρμόζονται παντού στο εξωτερικό, επιτυχημένα, τόνισε και χαρακτήρισε αδιανόητο η Ελλάδα να είναι τόσο πίσω σε αυτό το μεγάλο ζήτημα. «Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και δεν επιχειρούμε να εφαρμόσουμε τίποτε άλλο από παρόμοια λύση, η οποία να δουλέψει για την Αττική. Όπως σε όλες τις μητροπολιτικές περιοχές ευρωπαϊκών χωρών, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη, στη Βιέννη, στην Κοπεγχάγη, στο Βερολίνο, η λύση είναι ο συνδυασμός σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων μαζί με εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως ο μόνο συνδυασμός (των τεχνολογιών) μπορεί να λύσει το ζήτημα.
Η πρόταση της τετραμελούς Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΣ , Περιφέρεια, Ε. Γ. Σ.Δ.Ι.Τ.) αφορά τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων, δύο στη Φυλή, χωρητικότητας 1.300.000 τόνων αποριμμάτων, ενός στο Γραμματικό,χωρητικότητας 127.500 τόνων και ενός στην Κερατέα, χωρητικότητας 90.000 τόνων.
Βασικό θέμα συζήτησης στην Ημερίδα ήταν ποιος συνδυασμός τεχνολογιών θα αξιοποιηθεί και κατά πόσο αυτός θα ανεβάσει το κόστος διαχείρισης, που θα μετακυλήσει στον πολίτη. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, σήμερα το κόστος ανά τόνο απορρίμματος φθάνει τα 45 ευρώ και αυτό υποστήριξε, πρέπει να αποτελεί την ανώτατη τιμή στην οποία θα κληθούν να ανταποκριθούν οι δήμοι και οι δημότες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, άφησε ανοικτό το θέμα και σημείωσε ότι «το ποσό θα εξαρτηθεί από τις λύσεις που θα επιλεγούν». Ωστόσο κατά τη συζήτηση, εκπρόσωποι των υποψηφίων αναδόχων μίλησαν για τιμές που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν τα 100 ευρώ κόστος ανά τόνο ανάλογα με την τεχνολογία, που θα επιλεγεί.
Εντονος επίσης ήταν ο προβληματισμός για τη σκοπιμότητα κατασκευής τεσσάρων εργοστασίων από τη στιγμή που, όπως επισημάνθηκε, η παραγωγή απορριμμάτων μειώνεται σταθερά από πέρυσι και η κρίση (που έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση) θα οδηγήσει σταθερά σε μείωση και τα ερχόμενα χρόνια την ποσότητα απορριμμάτων. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ μίλησε για μείωση απορριμμάτων κατά 13% και η περιφερειακή σύμβουλος, Ηρώ Ζερβάκη για ετήσια μείωση 17%.
Η ωμή εξαγγελία Κουκουλόπουλου
Αντιδράσεις προκάλεσε και η εξαγγελία του υφυπουργού Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλου, ότι θα υπάρξει αλλαγή στον «Καλλικράτη», προκειμένου οι ΦοΣΔΑ (φορείς διαχείρισης απορριμμάτων) να μετατραπούν σε φορείς ιδιωτικού Δικαίου.
Όπως είπε ο υφυπουργός, όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνουν με τη μέθοδο της καθολικής χρηματοδότησης και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια συγκέντρωση με επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδιασμών σε όλη την Ελλάδα.
Ξεκινώντας από το ΦοΣΔΑ της Αττικής, ο κ. Κουκολόπουλος γνωστοποίησε ότι το ΥΠΕΣ αλλάζει το σχετικό άρθρο του "Καλλικράτη", και πλέον οι ΦοΣΔΑ δεν θα έχουν καμία σχέση με το Δημόσιο, θα είναι φορείς ιδιωτικού Δικαίου και όχι Σύνδεσμοι που ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα. «Δεν είναι δυνατό», παρατήρησε, «στις μέρες μας να μιλάμε τώρα για δημόσιες Υπηρεσίες που θα κάνουν τέτοιου τύπου έργα, θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου Νομικά Πρόσωπα, για να έχουν την απαραίτητη ευελιξία και τη δυνατότητα να κινηθούν σε όλο αυτό το περιβάλλον, διότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν για τη χώρα».
Οι ιδιώτες στο παιχνίδι, με ελάχιστες επενδύσεις
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, έθεσε ως «άμεση προτεραιότητα τη διαχείριση στερεών αποβλήτων» και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια μπορεί να συμβάλει με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο της. Το συνολικό κόστος των υποδομών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ. Οι υποδομές θα υλοποιηθούν με τη μορφή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει με κοινοτικές ενισχύσεις, που εκτιμώνται στο 30% του κόστους του έργου.
Και ο Μπόμπολας...
Ναι, είμαστε υπερ της "πράσινης ανάπτυξης" στο planet-greece. Ναι είμαστε υπέρ της κατάργησης των χωματερών και δημιουργίας υπερσύγχρονων εργοστασίων που θα παράγουν από τα σκουπίδια ηλεκτρισμό, βιοντίζελ, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί και χαρτί. Ναι είμαστε υπέρ του νοικοκυρέματος της χώρας. Αλλά όσοι ιδιώτες θέλουν να μετάσχουν να ακουμπήσουν στο ελληνικό δημόσιο το αντίστοιχο ποσοστό επενδύσεων, που ήδη έχει κάνει, προκειμένου να αναλάβει την εκμετάλλευση. Δεν είναι δυνατόν να θέλουν να πάρουν τα βουνά των σκουπιδιών απ' οποιονδήποτε ΧΥΤΑ, για παράδειγμα, τσάμπα! Όπως μας εξηγούσαν, στο planet-greece άνθρωποι - εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, τα βουνά σκουπιδιών των ΧΥΤΑ αξίζουν εκατοντάδες αν όχι δισ. ευρώ!
Από την άλλη, σύμφωνα, λοιπόν, με όσα μας μετέφεραν εργαζόμενοι στον "Εθνικό Μεγαλοεργολάβο", ο Γιώργος Μπόμπολας έχει ήδη παραλάβει μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων - απορριμματοφόρων και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών - εργολαβία από τους δρόμους της Αθήνας. Και πριν βιαστούν κάποιοι να μας πουν ότι έχουν σχέση τα ολοκαίνουργια φορτηγά που πήρε με την εργοστάσιο ανακύκλωσης χάρτου, που βρίσκεται δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής, να σας ενημερώσουμε ότι για το εργοστάσιο αυτό δουλεύουν ήδη άλλα απορριμματοφόρα, ενώ τα καινούργια βρίσκονται σταθμευμένα με... τις ζελατίνες σε ιδιωτικό αμαξοστάσιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιμής έχει αγοράσει περίπου 70 απορριμματοφόρα, αν και άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των οχημάτων σε 300!
Πάντως, μη νομίσετε ό,τι υπήρχε περίπτωση να αγοράσει τα απορριμματοφόρα ο Μπόμπολας χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα πάρει τη σύμβαση. Άλλωστε, όπως διαδίδει το περιβάλλον του, η κυβέρνηση του... χρωστάει, μετά την απόφασή της να πουλήσει τη διαχείριση των 5 βουνών σκουπιδιών του ΧΥΤΑ Φυλής σε Γερμανό εργολάβο. Σκουπίδια, τα οποία όποιος τα ξεθάψει και αρχίσει να ανακυκλώνει γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό θα βγάλει δισ. ευρώ, χωρίς ίχνος υπερβολής!
http://planet-greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου