Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Επιτέλους τον εμπιστεύτηκαν





Είναι από τις σπάνιες φορές στην πολιτική ιστορία, που μία κυβέρνηση κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, προκειμένου να παραδώσει την εξουσία σε άλλη κυβέρνηση.

Αυτό το παράδοξο συνέβη στην ελληνική βουλή το βράδυ της Παρασκευής, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά, επιβίωσε της πολιτικής λαίλαπας που ξέσπασε στην αρχή της εβδομάδας, με την απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Ο κ. Παπανδρέου αποχωρεί από την πρωθυπουργία αναλαμβάνοντας την ευθύνη της έναρξης και της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Οι διαδικασίες ξεκινούν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, οπότε ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Το πρώτο προϋποθέτει την τελική συναίνεση της Ν.Δ. για το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτικό -ουδέτερο παράγοντα και με αντιπροέδρους τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Δήμα.Το σενάριο αυτό ήδη από το βράδυ της Παρασκευής έχανε έδαφος.

To δεύτερο σενάριο, θέλει για πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης τον Ευ. Βενιζέλο και στελέχη, πολιτικούς και τεχνοκράτες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ