Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Δεν βγαίνουν τα έσοδα - Πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα για το 2012

Δεν βγαίνουν τα έσοδα - Πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα για το 2012

Όχι απλώς ανοικτό αλλά ορθάνοικτο άφησε ο Λουκάς Παπαδήμος το παράθυρο στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012, έτσι ώστε να καλυφθούν οι διαφαινόμενες αποκλίσεις του 2011 και να επιτευχθεί ο βασικός στόχος του επόμενου έτους, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος!
«Εφόσον τα μέτρα που ψηφίστηκαν εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα, δεν θα είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων αλλά η οικονομία λειτουργεί σε συνθήκες αβεβαιότητας. Ανάλογα με τις εξελίξεις, ανάλογα με τις αποκλίσεις στο τρέχον έτος θα εξεταστεί εάν χρειαστεί να γίνουν ορισμένες πρόσθετες ρυθμίσεις. Το βασικό σενάριο δεν είναι, πάντως, αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός στον έντονο απόηχο των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε στο 10,7% δύο μήνες πριν το "κλείσιμο" του έτους αλλά και των πληροφοριών που αναφέρουν ότι το περασμένο μήνα η υστέρηση στα έσοδα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που πήρε αμέσως μετά τον Λουκά Παπαδήμο το λόγο για να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, όχι μόνο δεν επιχείρησε να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά αντιθέτως ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε επίκληση στον... πατριωτισμό των Ελλήνων για να μη ξεφύγει το φετινό έλλειμμα. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι με την βοήθεια και την κατανόηση όλων των Ελλήνων που υφίστανται πάρα πολύ μεγάλες θυσίες και πιέζονται φορολογικά κάτω από συνθήκες ύφεσης, ανεργίας και δυσπραγίας της οικονομίας, θα πετύχουμε τους στόχους και έτσι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα όπως το έχουμε ψηφίσει και αυτό αφορά το 2011 και το 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαρτώντας ουσιαστικά την επίτευξη του στόχους είσπραξης 8,5 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους όχι μόνο από τις συνθήκες της αγοράς (κατανάλωση- ΦΠΑ) αλλά κυρίως από την ανταπόκριση των φορολογούμενων στα έκτακτα και τακτικά φορολογικά μέτρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο crash test για τον προϋπολογισμό του 2011 και το 2012, θα γίνει με τη Τρόικα την επόμενη εβδομάδα, όταν η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία και για τα μέτρα περικοπών δαπανών -κυρίως την εφαρμογή της εφεδρείας- και πολύ περισσότερο για την απόδοση των φορολογικών μέτρων, όπου ενώ η είσπραξη του Νέου Τέλους Ακινήτων και των έκτακτων εισφορών πηγαίνει καλά, οι υπόλοιπες πηγές είτε δείχνουν να έχουν στερέψει π.χ. ΦΠΑ είτε παραμένουν σχεδόν ανεκμετάλλευτες π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ