Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Καμπανάκι» για το μέλλον των νέων γεωργών και της γεωργίας από την ΟΚΕ της Ε.Ε.

«Καμπανάκι» για το μέλλον των νέων γεωργών και της γεωργίας από την ΟΚΕ της Ε.Ε.
Αβέβαιο το μέλλον των νέων γεωργών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα μια γενική συρρίκνωση του αριθμού των νέων γεωργών, καθώς και τάσεις εγκατάλειψης των γεωργικών δραστηριοτήτων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το φαινόμενο, που εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο επισιτιστικό πρόβλημα, η ΕΟΚΕ εκφράζει το αίτημα η πολιτική υπέρ των νέων γεωργών να αποτελέσει πραγματική προτεραιότητα των εθνικών και ενωσιακών θεσμικών οργάνων.
Σύμφωνα με γνωμοδότηση που υιοθέτησε η ολομέλεια της ΕΟΚΕ στις 22 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύθηκε στο τεύχος C 376/22 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Δεκεμβρίου, η ανάλυση των γεωργικών δομών καταδεικνύει - αν και σε διαφορετικό βαθμό - τη συστηματική ελάττωση του αριθμού των γεωργών, καθώς και μια ταχύτερη διαδικασία γήρανσης σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας. Από το 2000 και εντεύθεν παρατηρούνται μείωση της τάξης κατά 9 % του συνολικού αριθμού των γεωργών, καθώς και μείωση κατά 45 % των νέων γεωργών.
Όπως τονίζεται, οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούν να αντισταθμιστούν μακροπρόθεσμα από την άνοδο της παραγωγικότητας. Δεδομένης της μεγάλης αστάθειας των τιμών των πρώτων υλών, βασικές έννοιες όπως η επισιτιστική ασφάλεια και κυριαρχία - οι οποίες έχουν ήδη αναλυθεί κατά καιρούς σε γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ— αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόλοιπων δημόσιων αγαθών είναι προς το συμφέρον όλου του πλανήτη και δεν μπορούν να εισαχθούν. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του γεωργικού τομέα υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της απλής οικονομικής δραστηριότητας. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020», η οποία βασίζεται στην πράσινη, έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς γεωργούς θα αποδειχθεί απολύτως ουτοπική επιδίωξη.
Μολονότι δεν αμφισβητείται ο στρατηγικός χαρακτήρας της γεωργίας, φαίνεται ότι η εγκατάλειψη των γεωργικών δραστηριοτήτων συνεχίζει ακατάπαυστα και, άρα - μέσα στο περίγραμμα πάντα των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ - προβάλλει επείγουσα η ανάγκη να αναλυθεί εις βάθος η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου το επάγγελμα του γεωργού να καταστεί ελκυστικότερο και αποδοτικότερο. Η συγκεκριμένη κατάσταση θεωρείται ακόμα πιο κρίσιμη στην περίπτωση του τομέα της κτηνοτροφίας.
Για την ΕΟΚΕ, όσο το υπάρχον πλαίσιο δεν βοηθά τη νεολαία να επιδοθεί σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο που διαπνέεται από αγαθές προθέσεις σχετικά με την εγκατάσταση, τη μεταβίβαση γης, τη φορολόγηση κ.τ.λ. θα είναι άχρηστο.
Στα πλαίσια της γνωμοδότησης, η ΕΟΚΕ μεταξύ άλλων συστήνει τα εξής:
  • Τα κύρια προβλήματα των νέων γεωργών απορρέουν από τις δυσκολίες που συναντούν να αποκτήσουν γη και πιστώσεις. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί επειγόντως η πρόσβαση στη μεν γη μέσω νέων συστημάτων, στη δε πίστωση χάρη σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγυοδοσίας.
  • Επίσης, εισηγείται την εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου, το οποίο θα αναλύει και θα σταθμίζει τα προβλήματα που αφορούν στην εγκατάσταση των νέων στην επαρχία, στη μετάδοση γνώσης και γενικότερα στη διαδοχή των γενεών στον γεωργικό τομέα.
  • Η στήριξη των νέων γεωργών δεν μπορεί να περιοριστεί στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης. Μέσα στο περίγραμμα της τρέχουσας μεταρρύθμισης της ΚΑΠ - και συγκεκριμένα στον πρώτο πυλώνα της - θα πρέπει να προβλεφθούν νέα κονδύλια για την ενίσχυση ειδικά των νέων. Στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, θα πρέπει τα μέτρα υπέρ της εγκατάστασης των νέων γεωργών στην επαρχία να καταστούν υποχρεωτικά σε όλη την ΕΕ.
  • Μία από τις εκκρεμότητες της ΕΕ είναι η διευκόλυνση της μεταβίβασης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στους νέους. Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η επιτυχία αυτών των πολιτικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξασφάλιση καλύτερων συντάξεων, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να εγκαταλείπουν αξιοπρεπώς το επάγγελμά τους.
  • Η επαγγελματική κατάρτιση και οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των νέων γεωργών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια ενός επιχειρηματικού πνεύματος. Δεν αρκεί η θεωρητική και ελάχιστα επικαιροποιημένη επαγγελματική κατάρτιση· οι νέοι αξίζουν συνεχή και ουσιαστική επαγγελματική καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες του τομέα. Η ΕΟΚΕ εισηγείται την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος ανταλλαγών νέων γεωργών εν είδει υποτροφίας «Έρασμος» (Erasmus farmer), την προσαρμογή του προγράμματος Λεονάρντο και, δεδομένης της ευρείας γήρανσης όσων απασχολούνται στον τομέα, ζητά να προβλεφθούν νέοι τρόποι συμμετοχής της νεολαίας στους γεωργικούς συνεταιρισμούς και τις κλαδικές οργανώσεις. Σκόπιμη είναι η προώθηση ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης, όπως οι κατασκηνώσεις και διάφορες δραστηριότητες, για τα παιδιά που προέρχονται από αγροτικές περιοχές.
  • Η ΕΕ φέρει μεγάλη ευθύνη έναντι των νέων γεωργών. Εντούτοις, τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οφείλουν να παρέχουν φορολογικά κίνητρα, να εξαλείψουν τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις, να επενδύσουν στις υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες στην επαρχία, να εγκαθιδρύσουν μικρά σε έκταση κυκλώματα εμπορίας, να ενισχύσουν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και, τέλος, να βοηθήσουν έτσι ώστε να καταστεί η επαρχία πιο ελκυστική ως τόπος διαβίωσης και εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ