Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Σε ελεύθερη πτώση τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας



Η ελεύθερη πτώση της ελληνικής αγοράς ταξιδιών αποτυπώνεται ανάγλυφα στις κρατήσεις των ταξιδιωτικών γραφείων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.



Σύμφωνα με τον...
πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ, Γ. Τελώνη, η μείωση της κίνησης για τα εορταστικά ταξίδια προς το εξωτερικό φθάνει το 40%, ενώ εντός Ελλάδας κινείται στα επίπεδα του 30%. Γνωστά ταξιδιωτικά γραφεία της Αθήνας ακύρωναν το προηγούμενο διάστημα κρατήσεις που είχαν κάνει σε ξενοδοχεία της Στερεάς Ελλάδας, λόγω μικρής συμμετοχής πελατών στα γκρουπ. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση γραφείου που είχε αναγγείλει εκδρομή με πούλμαν σε Καρπενήσι και Ιωάννινα, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις εννέα ενδιαφερόμενους για το Καρπενήσι και άλλους οκτώ για τα Γιάννενα, οπότε ακύρωσε την εκδρομή.

* Η ζήτηση στα γραφεία ταξιδιών παραμένει υποτονική, ελάχιστες μέρες πριν απ' τα Χριστούγεννα, παρ' ότι υπάρχουν τριήμερα πακέτα με πούλμαν που κοστίζουν 170 ευρώ ανά άτομο με ημιδιατροφή και εορταστικά γεύματα σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων.

* Ταξίδια με πούλμαν επταήμερης διάρκειας στην κεντρική Ευρώπη ξεκινούν από 400-450 ευρώ το άτομο, ενώ τριήμερα και τετραήμερα για σκι στη Βουλγαρία ξεκινούν ακόμα και από 230 ευρώ.

* Από τους παραδοσιακούς εορταστικούς προορισμούς, η υψηλότερη ζήτηση καταγράφεται για την Πράγα και το Παρίσι, ενώ κάμψη παρατηρείται για τα αντίστοιχα προγράμματα προς Βιέννη και Λονδίνο. Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών είναι τα προγράμματα με πούλμαν προς την κεντρική Ιταλία, λόγω χαμηλότερου κόστους.

Οι υπεύθυνοι των γραφείων ταξιδιών, πάντως, αναπροσαρμόζουν την τακτική τους, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστό γραφείο της Αθήνας βάζει πούλμαν για όσους θέλουν να πάνε για σκι σε εγχώριους προορισμούς, όπως τα Καλάβρυτα. Αλλα γραφεία, που οργάνωναν ταξίδια στο εξωτερικό για έλληνες πελάτες, στρέφονται τώρα στον εισερχόμενο τουρισμό, αφού μόνο από εκεί διαφαίνεται κάποιο φως το 2012, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός βυθίζεται στα τάρταρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ