Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Έτοιμο για πόλεμο το Ιράν

Την ώρα που οι πιέσεις προς την Τεχεράνη εντείνονται, οι Φρουροί της Επανάστασης ετοιμάζονται για... πόλεμο. Απειλή και για εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου
Με μια διαταγή του στρατηγού Μοχάμεντ Αλ Τζααφάρι, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, οι δυνάμεις του Ιράν ενισχύουν την πολεμική ετοιμότητά τους, ξεκινώντας την προετοιμασία για πιθανές εξωτερικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει σχέδια για αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, εκρηκτικών, πυροβολικού και μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης σε βασικές αμυντικές θέσεις.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της αυξημένης πίεσης που δέχεται η Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τον Καναδά με πρόφαση την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ισοδυναμούν με κήρυξη οικονομικού πολέμου κατά της ισλαμικής δημοκρατίας. Θα έπρεπε επομένως να περιμένει κανείς ότι θα προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις από τους Ιρανούς.
Στην πραγματικότητα, η έκθεση της ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την απόκλιση του δηλωθέντος πυρηνικού υλικού από οποιοδήποτε οπλικό πρόγραμμα, κάτι που τελικά αποτελεί την αποκλειστική αρμοδιότητα του οργανισμού σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες του με το Ιράν. Οι συντάκτες της έκθεσης εξέφραζαν επίσης ανησυχία για πιθανά πειράματα του Ιράν για στρατιωτικούς σκοπούς πριν το 2004, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα από αυτά ενδέχεται να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Οι κατηγορίες αυτές στηρίζονται αποκλειστικά σε έγγραφα που δόθηκαν στον οργανισμό από το Ισραήλ (το οποίο είναι γνωστό ότι κατέχει ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο και αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ) και από τις ΗΠΑ (το οποίο εξακολουθεί να παραβιάζει τη συνθήκη για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων με την άρνηση του να εξαλείψει ένα μέρος του πυρηνικού του οπλοστασίου).
Η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται και στην επίθεση στην βρετανική πρεσβεία που οδήγησε στο κλείσιμο της πρεσβείας στην Τεχεράνη  και στην απέλαση των Ιρανών διπλωματών από τη Βρετανία.
Η ένταση με το Ιράν πιέζει ανοδικά τη τιμή του πετρελαίου
Με ραγδαία άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου αν η Δύση επιβάλλει πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν απειλεί η Τεχεράνη ενώ εντείνεται η συζήτηση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της ιρανικής πρωτεύουσας.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου (Ραμίν Μεχμανπαράστ), "μόλις αυτό το ζήτημα τεθεί σοβαρά, η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι".
Το Ιράν παράγει 4,24 εκατομ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (2010) και ο κίνδυνος διακοπών στην προσφορά πετρελαίου διεθνώς αυξάνει πλέον καθώς η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φραγμών στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, οι ΗΠΑ ψήφισαν στη Γερουσία την τιμωρία όσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνεργάζονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, την ίδια ώρα που στο Ιράν ανακοινώθηκε η κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ.
Το κόστος του αμερικανικού πετρελαίου αυξήθηκε 35% από τις 4 Οκτωβρίου μειώνοντας τη διαφορά τιμής από το ευρωπαϊκό Μπρεντ που αυξήθηκε αντίστοιχα 11%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ