Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Τι κρύβει η δήλωση βόμβα Βενιζέλου για το φορολογικό σύστημα

Τι κρύβει η δήλωση βόμβα Βενιζέλου για το φορολογικό σύστημα

Ανύπαρκτο χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος το φορολογικό σύστημα, στον έντονο απόηχο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το μέτρο του Τέλους Ακινήτων αυτό καθ' αυτό, αλλά και ο τρόπος είσπραξης του!
Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν αίσθηση αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το νέο Φορολογικό όχι μόνο έχει καθυστερήσει να φτάσει στη Βουλή, αλλά συν τοις άλλοις ενώ αρχική πρόθεση ήταν να αποτελέσει ένα νομοσχέδιο- μαμούθ, που θα έφερνε ανατροπές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της φορολογίας, έχει... φυλλοροήσει και όπως φαίνεται θα κατατεθεί... αποψιλωμένο στην Εθνική αντιπροσωπεία.
Ειδικότερα, υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα, πέρασε ήδη ένα ευρύ πλέγμα αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, χωρίς καλά- καλά να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις από τη δραματική μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ και το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών και κυρίως χωρίς να έχουν θεσμοθετηθεί «αντίβαρα» με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που όπως παραδέχθηκε τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος όσο και ο κ. Βενιζέλος είναι η βασική αιτία για τη λήψη όλων αυτών των άδικων και επώδυνων εισπρακτικών μέτρων της τελευταίας διετίας.
Μάλλον στο... πόδι θα είναι και η δεύτερη δέσμη μέτρων που θα αφορούν στην ήδη αποφασισμένη κατάργηση του ΚΒΣ, καθώς ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τη μείωση των προστίμων -τα οποία βεβαιώνονται αλλά δεν εισπράττονται- με μέτρα για το περιορισμό του περιθωρίου φοροαποφυγής συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται επί του παρόντος. Οσο για το «πακέτο» των διατάξεων για τη φορολογία των ακινήτων, μόνο και μόνο η πρόθεση μονιμοποίησης του Νέου Τέλους Ακινήτων μαρτυρά τις όχι και τόσο αγαθές προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, πόσο μάλλον όταν δρομολογείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα όρια των εμπορικών.
Οσο για την αφορμή των δηλώσεων Βενιζέλου περί ανυπαρξίας του φορολογικού συστήματος -τους διαλυμένους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς- οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση νομοθετικής παρέμβασης που θα αφορά στην αναδιάταξη των υπηρεσιών, καθώς όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες, ήδη έχουν ξεκινήσει συγχωνεύσεις και αναβαθμίσεις εφοριών (!), με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι θα πει η Τρόικα ή μάλλον γιατί επιμένει στο ότι χρειάζεται... ξήλωμα του μηχανισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ