Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το Νεοχώρι με τη ματιά του Viotiashop



O Περμησσός ποταμός
Το Νεοχώρι είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Ελικώνα.  Έχει 350 κατοίκους και ανήκει στο δήμο Αλιάρτου.  Παρ'όλο που το όνομά του παραπέμπει σε νεοσύστατο χωριό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι γραπτές πηγές αναφέρουν ότι το 1335 ήταν φέουδο του Φράγκου ιερέα Φραγκίσκου Λοκάντα.
Ο Λοκάντα είχε φτιάξει μοναστήρι όπου προσπαθούσε να προσηλιτήσει τους ορθόδοξους χριστιανούς στον παπισμό.  Κατά την επανάσταση του 1821 ο αγωνιστής Σκουρτανιώτης χρησιμοποιούσε το Νεοχώρι ως ορμητήριό του.
Πριν την είσοδο του χωριού περνάει ο Περμησσός  ποταμός γνωστός από την αρχιότητα αφού στα νερά του καθρεφτίστηκε και πνίγηκε ο μυθικός Νάρκισσος.
Σήμερα το Νεοχώρι είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά  της Βοιωτίας, κόσμημα του χωριού είναι η πετρόκτιστη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.   Είναι από τις έξι ομορφότερες εκκλησίες του Νομού. Κτισμένη το 1902 στην πλατεία του χωριού την οποία κοσμεί και η προτομή του Ησιόδου.  Το Νεοχώρι φημίζεται και για τα εξωκλήσια του όπως η Ζωοδόχος πηγή κτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα σε ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο τον Αγ. Γεώργιο και την Μονή Αγ. Νικολάου Μπλανά.
Πολιτιστικό κύτταρο του χωριού είναι σήμερα ο Σύλλογος γυναικών Νεοχωρίου Οι Εννέα Μούσες ο οποίος προσφέρει πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε πολιτιστική ζωή.
Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής
O Περμησσός με φόντο τον Ελικώνα
Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτριο Παπαθεοδοσίου και το blog του permissos press για την φιλοξενία του και τις πληροφορίες του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ