Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Xιονιάς προ των πυλών




Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων από τη Δυτική Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια ακόμη και στην Αττική θα σημειωθούν εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Όπως μας εξηγούν οι μετεωρολόγοι, τα φαινόμενα θα είναι έντονα και θα διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ κακοκαιρία θα επικρατήσει και την Πρωτοχρονιά.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού:

1. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

2. Οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.

3. Οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο, όπου είτε σαν νοτιάδες την Πέμπτη 22-12-11 είτε σαν βοριάδες την Παρασκευή 23-12-11 θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

4. Οι χαμηλές θερμοκρασίες από την Παρασκευή 23-12-11 σε όλη τη χώρα, που θα διατηρηθούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, και ο παγετός στα ηπειρωτικά.


Τα πρώτα προβλήματα


Χιονοπτώσεις στα ορεινά, βροχοπτώσεις στα πεδινά και πτώση της θερμοκρασίας είναι τα χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Αχαΐα και την Ευρυτανία.

Ειδικότερα, από χθες χιονίζει στις ορεινές περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο. Επίσης, η αστυνομία εφιστά την προσοχή σε όσους οδηγούς πρόκειται να κινηθούν από Πάτρα, Αίγιο, Διακοπτό και Ακράτα προς την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, αφού, λόγω της χιονόπτωσης αλλά και του πάγου, δεν αποκλείεται να χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Δείτε πού χρειάζεστε αντιολισθητικές αλυσίδες

Με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 20:00 το βράδυ της Τρίτης, η αστυνομία προειδοποιεί για τα σημεία για τα οποία χρειάζεται προσοχή, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, η αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρας», από το 15ο έως το 25ο χλμ.

ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από το 13ο έως το 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων, από το 35ο έως το 45ο χλμ. (μέσω Νεστορίου).
Επ. Ο. Καστοριάς – Αμύνταιου, από το 22ο έως το 43ο χλμ.
Α.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από το 20ο έως το 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α.Δ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Α.Δ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης από το 28ο έως το 42ο χλμ.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Την Πέμπτη 22-12-11 προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα προβλέπονται στη Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Την Παρασκευή 23-12-11, με εξαίρεση το Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη χώρα, αλλά βαθμιαία θα παρουσιάσει ύφεση σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και από το απόγευμα στη βόρεια χώρα.

Το Σάββατο 24-12-11 αναμένεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας και στην υπόλοιπη χώρα.

Στην περιοχή της Αττικής ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης 21-12-2011 και την Πέμπτη 22-12-2011. Από τη νύχτα της Πέμπτης θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ