Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τα μοιραία λάθη του Γιώργου

Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός, twitter, Facebook, opengov, ψηφοφόροι, ερκλογέ

Όποιος στοιχημάτιζε το 2009, ότι η διακυβέρνηση Παπανδρέου θα χρεοκοπούσε με τόσο παταγώδη τρόπο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι βέβαιο ότι θα άδειαζε τα ταμεία των γραφείων στοιχημάτων ανά τον κόσμο. Με μια ποσοστιαία διαφορά από την ΝΔ που άγγιζε τις 10 μονάδες ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε σχεδόν ειδυλλιακά την διακυβέρνηση του το 2009. Στο εσωτερικό της χώρας, το όνομα του, η απήχηση του στο παραδοσιακό εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε, διεμβόλιζε και ένα κομμάτι των κεντρώων ψηφοφόρων.
Στο εξωτερικό, η εξωστρεφής ματιά, ο κοσμοπολιτισμός του και το αστικό του υπόβαθρο τον καθιστούσαν εξ ορισμού σαν έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Μπορεί να έκανε τις «ατυχείς» εκείνες δηλώσεις ότι «λεφτά υπάρχουν», οι εταίροι μας, όμως, το εξέλαβαν περισσότερο σαν ένα προεκλογικό ελιγμό για εσωτερική κατανάλωση. Όταν τον είδαν από κοντά, στο πρώτο συμβούλιο κορυφής και τον άκουσαν να εκφράζεται σε αυτά τα τέλεια αγγλικά πείστηκαν οριστικά ότι είχαν βρει έναν ιδανικό συνομιλητή. Το 2009, όταν η διεθνής κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με τη κατάρρευση της Lieman ετοιμαζόταν να μεταφερθεί στην Ευρώπη, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποιούσαν με τρόμο, ότι στην εξίσωση της κρίσης χρέους η Ελλάδα ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος. Τότε, οι Ευρωπαίοι καταλάβαιναν ότι το ελληνικό χρέος ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα για το ευρώ.
Ο ίδιος ο Παπανδρέου και το επιτελείο του που το αποτελούσαν άπειροι σύμβουλοι και κομματικοί γραφειοκράτες δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα το βάθος του προβλήματος. Διαπαιδαγωγημένοι με μια ξεπερασμένη πολιτική κοσμοθεωρία που ουσιαστικά αντιλαμβανόταν τον κόσμο με όρους της δεκαετίας του 80, θυσίαζαν την ουσία για τις εντυπώσεις. Το λεφτά υπάρχουν δεν ήταν ένας προεκλογικός πολιτικαντισμός, ήταν μια επική απάντηση χωρίς νόημα, σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Το λεφτά υπάρχουν δεν έκρυβε μόνο άγνοια αλλά και περιφρόνηση της κοινής λογικής. Ο Παπανδρέου είχε διαπράξει και ένα άλλο μοιραίο λάθος. Εγκλωβισμένος από μια συγκυριακή συμμαχία με το παλιό ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να αποκρούσει την εσωκομματική απειλή του Βενιζέλου το 2007 δεν εξομάλυνε και δεν ομαλοποίησε στην συνέχεια το εσωκομματικό κλίμα. Ουσιαστικά, ακολουθώντας τις συμβουλές του επιτελείου του κράτησε διχασμένο το κόμμα του. Έτσι δεν ήταν δυνατό να ενσωματώσει στην διακυβέρνηση του όλα εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν κυβερνητική εμπειρία, διεθνή ατζέντα, γνώση της οικονομίας και στοιχειώδη επιφυλακτικότητα. Αντιθέτως, στελέχωσε την κυβέρνηση του με ένα εκρηκτικό μίγμα βουλευτών της επαρχίας, ακτιβιστών χωρίς αντικείμενο και συμβούλων που δεν τολμούσαν, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αντιλαμβάνονταν το πρόβλημα, να του πουν την αλήθεια.
Οι βαρόνοι που εισήλθαν στην κυβέρνηση και είχαν συμμαχήσει μαζί του για λόγους εντελώς κυνικούς προκειμένου να αξιοποιήσουν τις αδυναμίες του (που τις γνώριζαν καλά) αδιαφορούσαν πλήρως για την χώρα και ήθελαν να επανακτήσουν τα υπουργικά τους προνόμια. Ο ίδιος ο Γιώργος είχε τρεις θεμελιώδεις αδυναμίες που τον καθιστούσαν αναρμόδιο να ανταποκριθεί σε έναν τόσο σύνθετο και πρωτόγνωρο δημοσιονομικό γρίφο. Είχε ελάχιστη αντίληψη για την οικονομία, είχε ένα αξεπέραστο έλλειμμα μάνατζμεντ και κυρίως αγνοούσε τις μεθόδους ελέγχου και συντονισμού της δημόσιας διοίκησης που είχε διαλυθεί από τα συνδικάτα και τον λαϊκισμό των πολιτικών ηγεσιών της μεταπολίτευσης.
Λέγεται. ότι ο ΓΑΠ πριν γίνει πρωθυπουργός αγνοούσε βασικούς έννοιες της δημοσιονομικής ορολογίας, όπως την διαφορά ανάμεσα στο έλλειμμα και το χρέος. Το ομολόγησε με την γνωστή του άλλωστε αφοπλιστική ειλικρίνεια στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη, όταν ρωτήθηκε για το αν κερδοσκοπεί, όπως είχε γραφτεί με τα CDS. «Για τα CDS», απάντησε, «άκουσα για πρώτη φορά το 2009, όταν έγινα πρωθυπουργός»... στο τρικυμιώδες αυτό περιβάλλον η Ελλάδα εισήλθε χωρίς σχέδιο, κεντρική καθοδήγηση και στοιχειώδες μάνατζμεντ. Μπήκαμε στην κρίση κυριολεκτικά στα «κουτουρού». Η πολυπλοκότητα του προβλήματος ανέδειξε όλες τις αντιφάσεις μιας διακυβέρνησης που αντιδρούσε σπασμωδικά, αντιφατικά και κυρίως ετεροχρονισμένα. Την ώρα που η Ελλάδα και το ευρώ έμπαιναν στην καταιγίδα ο Γιώργος και το επιτελείο του ζούσαν στον παλμό της εσωκομματικής αναμέτρησης του 2008, μιλούσαν για πράσινη ανάπτυξη σε μια χώρα χρεοκοπημένη και στην πιο κρίσιμη καμπή για την επιβίωση της Ευρωζώνης προσπαθούσαν να επαναπροσδιορίσουν την κεντροαριστερά, επινοώντας φανταστικούς εχθρούς.
Η έλευση του ΔΝΤ και της Τρόικας ήταν πλέον μονόδρομος για την πλανητική κοινότητα. «Ήταν ένα είδος ψυχιατρικής αστυνομίας για να σώσει την χώρα από την παράκρουση», λέγεται ότι είπε τότε ο Μπαρόζο.
Αντί να στελεχώσουν την δημόσια διοίκηση με ικανούς και εγνωσμένης αποτελεσματικότητας τεχνοκράτες έστησαν την λοταρία του open gov (στην οποία κανείς δεν πίστευε πλην του Γιώργου, αλλά κανείς δεν τόλμησε να του το πει) τραβώντας απίστευτα λαχεία. Η διαδικασία γελοιοποιήθηκε σύντομα όταν αποκαλύφθηκε ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτής της «αξιοκρατικής» επιλογής στην πραγματικότητα ήταν κομματικοί φίλοι των υπουργών και της Ιπποκράτους.
Στην πραγματικότητα ο ΓΑΠ κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος τον Φλεβάρη του 2009 στο Νταβός. Όταν τον έπιασαν οι ευρωπαίοι και ο Τρισέ από το γιακά και του εξήγησαν ότι αν δεν πάρει μέτρα σκληρά το ευρώ θα εκτροχιαστεί.
Ήταν πια πολύ αργά. Οι περισσότεροι υπουργοί του που δεν ήθελαν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος έπαιζαν κρυφτό με την Τρόικα, έκαναν πως συνεργάζονται μαζί της και όταν έπαιρναν τις δόσεις άρχιζαν τα «κουλά». Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιώργο Παπακωσταντίνου δεν ήταν σε θέση ούτε να διαπραγματευτεί, ούτε να επινοήσει ένα μείγμα πολιτικής, ούτε φυσικά να εφαρμόσει καμία πολιτική που θα δρομολογούσε την ανάπτυξη.
Έτσι φτάσουμε στην συμφωνία του Ιουνίου, μια απόφαση- με συνευθύνη της Μέρκελ που αποδείχτηκε ξεπερασμένη και ανεπαρκής να λύσει πειστικά το πρόβλημα χρέους της Ελλάδος. Στο μεταξύ το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον είχε γίνει περίπου απαγορευτικό για την εφαρμογή των μέτρων και το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε με όρους αντάρτικου πόλεων. Ήταν πια προφανές ότι πολιτικά η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη και η κυβέρνηση θα είχε πέσει αν μετά την παραίτηση ΓΑΠ (που αποσύρθηκε στην συνέχεια) και τον ανασχηματισμό δεν της έδινε το φιλί της ζωής ο Βενιζέλος. Για λίγο όμως, αφού μετά την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ο ΓΑΠ συνειδητοποιούσε ότι δεν μπορούσε να περάσει τα μέτρα της βελτιωμένης δανειακής σύμβασης. Το πολιτικό του κεφάλαιο είχε πλέον εξαντληθεί οριστικά. Ήταν ζήτημα λίγου χρόνου να λήξει και ο πολιτικός του χρόνος.
Το δημοψήφισμα ήταν μια απόπειρα αυτοκτονίας στην λογική των Ταλιμπάν που ζώνονται με εκρηκτικά και παίρνουν μαζί τους όποιος βρεθεί μπροστά του. Ήταν μια επική κίνηση χωρίς περιεχόμενο αφού δεν συνυπολόγιζε τις παρενέργειες στην ευρωζώνη και το ρίσκο επιστροφής στην δραχμή. Η κωμική επιλογή Πετσαλνικου που έδινε λύση στο προσωπικό του αδιέξοδο έπεισε την κοινωνία οριστικά ότι οι κινήσεις του πια ήταν επικίνδυνες και η κοινή γνώμη με ένα ιδιότυπο πραξικόπημα την ακύρωσε. Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι ουσιαστικά τον Γιώργο τον έδιωξε η συμμετοχική δημοκρατία του Internet. Δηλαδή το Facebook και το twitter που πρώτος αυτός τα συμφιλίωσε με τους Έλληνες. Το μόνο που μένει είναι να δούμε πώς θα σκηνοθετήσει την οριστική αποχώρηση του από τη πολιτική σκηνή... Είναι σίγουρο ότι θα μας εκπλήξει και πάλι!
Διαβάστε Περισσότερα »

17ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός αστρονομίας και διαστημικής 2012


Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ανακοίνωσε την προκήρυξη του 17ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2012...
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

Ο Διαγωνισμός Αστρονομίας διεξάγεται ήδη τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα Λύκεια αλλά και στα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους μαθητές Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται επιπλέον γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής. Επίσης, στα Λύκεια προστίθεται και μια επιπλέον φάση, όπως εκτίθεται στη συνέχεια.

Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι ενδεικτικά αυτή που περιλαμβάνεται στα εξής βιβλία:
Για το Γυμνάσιο (κατά σειρά προτεραιότητας):
1. Το σχολικό βιβλίο της Β΄ Λυκείου, χωρίς τα κεφάλαια που απαιτούν γνώσεις μαθηματικών και φυσικής του Λυκείου.
2. Μαυρομμάτη Κωνσταντίνου: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής» 1ο τεύχος, Το ηλιακό μας σύστημα.
3. Αυγολούπη Σταύρου: Ιστορία, τεχνολογία και επιστήμη της Αστρονομίας, εκδόσεις «Πλανητάριο» - Θεσσαλονίκης, 2009.
4. Μαυρομμάτη Κωνσταντίνου: «Λεξικό Αστρονομίας», έκδοση Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, 2006.

Για το Λύκειο (κατά σειρά προτεραιότητας):
1. Το σχολικό βιβλίο της Β΄Λυκείου.
2. Μαυρομμάτη Κωνσταντίνου: «Λεξικό Αστρονομίας», έκδοση Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, 2006.
3. «Θέματα και απαντήσεις Διαγωνισμών Αστρονομίας», έκδοση Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, 2006.
4. Αυγολούπη Σταύρου – Σειραδάκη Ι.: «Παρατηρησιακή Αστρονομία», εκδόσεις «Πλανητάριο» - Θεσσαλονίκης, 2010.
5. Δανέζη Μάνου – Θεοδοσίου Στράτου: «Το Σύμπαν που αγάπησα», τόμοι Α΄ και Β΄, εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, 1999.
6. Βάρβογλη Χ. & Σειραδάκη Ι.: «Εισαγωγή στη σύγχρονη αστρονομία», Θεσσαλονίκη, 1994.
7. Shu Frank: «Αστροφυσική», Τόμοι Α & Β, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2004.

Οι φάσεις του διαγωνισμού θα είναι ως εξής:

Η πρώτη (1η ) φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011. Στην ιστοσελίδα http://www.astronomos.gr δημοσιεύεται μία σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων, τόσο για τα Λύκεια, όσο και για τα Γυμνάσια, τις οποίες μπορεί να «κατεβάσει» όποιος μαθητής Λυκείου ή Γυμνασίου επιθυμεί να λάβει μέρος στο Μαθητικό Διαγωνισμό. Οι μαθητές λύνουν τις ασκήσεις, απαντούν στις ερωτήσεις και τις στέλνουν ηλεκτρονικά (με e-mail) μαζί με τα στοιχεία τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: zachilas@uth.gr. Όσοι μαθητές δεν μπορούν να στείλουν τις απαντήσεις ηλεκτρονικά, μπορούν να τις στείλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση: Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, 383 33, Βόλος. Απαντήσεις στέλνονται μόνο μια φορά και δεν γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις.
Οι απαντήσεις διορθώνονται και αξιολογούνται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. Άριστα (4 μονάδες) παίρνει όποιος απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και λύσει όλες τις ασκήσεις.
Έγκυρη συμμετοχή στην 1η φάση θα θεωρηθεί αν το e-mail σταλεί στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση μέχρι τις 24:00 της 20ής Δεκεμβρίου 2011 ή όταν ο φάκελος με τις απαντήσεις έχει σφραγίδα ταχυδρομείου έως και την 20ή/12/2011. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής ταχυδρόμησης, παρακαλούνται οι αποστολείς να ζητήσουν από το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που χρησιμοποιούν να τους δοθεί από τον παραλήπτη επίδοση παραλαβής του e-mail.

Στη δεύτερη (2η ) φάση του διαγωνισμού, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου της χώρας, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν ή όχι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Η 2η φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 9.00 π.μ. Στη φάση αυτή, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων και παράλληλα, όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις (3) ώρες και θα διενεργηθεί με την ευθύνη της Τοπικής Επιτροπής Καθηγητών που θα ορίσει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής, οι οποίοι (καθηγητές) εθελοντικά θα προσφέρουν την υπηρεσία τους στο διαγωνισμό.
Δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν οι μαθητές στους Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων τους μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012.
Oι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να στείλουν στη διοργανώτρια Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, μέσω e-mail (υπόψη κυρίου Ζαχείλα: zachilas@uth.gr), το σχετικό έγγραφο όπου σημειώνεται το σχολείο στο οποίο θα γίνει ο Διαγωνισμός, καθώς και το e-mail, το τηλέφωνο και το fax του συγκεκριμένου σχολείου.

Τα θέματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.astronomos.gr στις 8:45 π.μ., το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 και θα βρίσκονται σε εμφανέστατο σημείο (στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας) όπου θα απαιτείται απλά ένα κλικ στο συγκεκριμένο σύνδεσμο για να αρχίσει αυτόματα το κατέβασμα στον Η/Υ. Τα θέματα θα περιέχονται σε αρχείο μορφής PDF (για το οποίο απαιτείται η παρουσία του Acrobat Reader εγκατεστημένου στον Η/Υ). Σε περίπτωση κωλύματος παραλαβής των θεμάτων (λόγω ηλεκτρονικού προβλήματος του Η/Υ του σχολείου ή εν γένει του διαδικτύου), ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαγωνισμού, κ. Μαυρομμάτη Κων/νο (τηλ. 24.210 - 46.253 ή 24.210 - 51.061) για να αποσταλούν τα θέματα μέσω fax.
Μετά το τέλος της τρίωρης εξέτασης, τα γραπτά των μαθητών τοποθετούνται σε φάκελο, χωριστά των μαθητών Λυκείου από του Γυμνασίου, σφραγίζονται με τη σχολική σφραγίδα και αποστέλλονται με συστημένη επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή του Διαγωνισμού της Εταιρείας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, Τ.Κ. 383 33, Βόλος), για τη βαθμολόγηση και την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Άριστα (20 μονάδες) παίρνει όποιος απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και λύσει όλες τις ασκήσεις.
Το συνολικό «Άριστα» και των δύο ανωτέρω φάσεων είναι το 24.
Οι περίπου τριάντα (30) πρώτοι μαθητές Λυκείου και οι περίπου δεκαπέντε (15) πρώτοι μαθητές Γυμνασίου, οι οποίοι θα προκύψουν από το άθροισμα της βαθμολογίας τους στην 1η φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» και στη 2η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», θα ειδοποιηθούν έγκαιρα από την Εταιρεία και θα κληθούν να συμμετάσχουν στην 3η φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (www.astronomos.gr).

H τρίτη (3η ) φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (Γεωργίου Καρτάλη 72 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 5 μ.μ., με την απόλυτη ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής του Διαγωνισμού της Εταιρείας, η οποία θα τους φιλοξενήσει το βράδυ.
Οι μαθητές που θα πετύχουν και στην 3η φάση του διαγωνισμού θα είναι οι νικητές του 17ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2012 και θα κληθούν να παραλάβουν τα βραβεία και τους επαίνους τους, καθώς και τις τιμητικές διακρίσεις των σχολείων τους, σε ειδική πανηγυρική τελετή, που θα διοργανωθεί στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Βόλου, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012.
Υπάρχει επιπλέον και η τέταρτη (4η) φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 2012 (αμέσως μετά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις). Η συγκεκριμένη φάση αφορά όσα παιδιά επιθυμούν να στελεχώσουν την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Στη φάση αυτή θα κληθούν οι 10 πρώτοι μαθητές Λυκείου της 3ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ».
Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στο Βόλο, θα φιλοξενηθούν με έξοδα της Εταιρείας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα εξεταστούν σε τρία μέρη:
α) στο Θεωρητικό Μέρος, όπου θα κληθούν να λύσουν επτά (7) προβλήματα μικρής ανάπτυξης και ένα (1) πρόβλημα μεγάλης ανάπτυξης,
β) στην Ανάλυση Δεδομένων, όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα (1) μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο θα έχουν δοθεί αστρονομικά δεδομένα και
γ) στο Πρακτικό Μέρος, που θα γίνει σε υπαίθριο χώρο, όπου οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε τέσσερις (4) ερωτήσεις, που θα αφορούν στα τηλεσκόπια, στη χρήση των τηλεσκοπίων και στην ουρανογραφία.
Η κατάταξη των μαθητών θα γίνει με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας στα τρία αυτά μέρη.

Οι πέντε (5) μαθητές του Λυκείου που θα έλθουν πρώτοι στην τέταρτη (4η ) φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», ηλικίας κάτω των 20 ετών (μέχρι τις 31-12-2012) και ανεξάρτητα από φύλο, θα στελεχώσουν την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και θα μεταβούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, από τις 5 έως 15 Αυγούστου του 2012, για να λάβουν μέρος στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής θα γίνουν χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, ενώ τα έξοδα φιλοξενίας, σύμφωνα με την προκήρυξη της Ολυμπιάδας, αναλαμβάνει η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή. Σε περίπτωση κωλύματος ενός (ή περισσότερων) εκ των πέντε πρώτων μαθητών, τη θέση του θα πάρει ο αμέσως επόμενος στη σειρά κατάταξης από την 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ».
Επίσης, ύστερα από πρόταση του Διευθυντή του Ευγενιδείου Ιδρύματος Αθηνών κ. Διονυσίου Σιμόπουλου, ο πρώτος μαθητής και η πρώτη μαθήτρια της 3ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», ηλικίας 16 έως 18 ετών, θα μεταβούν για δέκα (10) ημέρες, στα τέλη Ιουλίου 2012, στις εγκαταστάσεις της ΝΑSΑ, στο Huntsville της πολιτείας Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και θα μετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, πληρώνοντας τα σχετικά δίδακτρα. Σε περίπτωση που ο πρώτος μαθητής ή η πρώτη μαθήτρια έχει επιτύχει σε προηγούμενο διαγωνισμό (ως πρώτος νικητής ή νικήτρια) και άρα έχει ήδη κερδίσει το ταξίδι στην NASA, θα αντικαθίσταται από τον αμέσως επόμενο της κατάταξης της 3ης φάσης, με την προϋπόθεση ότι δε θα έχει κερδίσει σε προηγούμενο διαγωνισμό. Σε περίπτωση ισοβαθμίας 2 ή περισσότερων μαθητών ή μαθητριών στην πρώτη θέση, θα γίνεται κλήρωση ενώπιων των μαθητών ή αντιπροσώπων τους. Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής θα γίνουν χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.
Τα άλλα έπαθλα του διαγωνισμού είναι:
1. Για τους μαθητές Λυκείου: 300 € για τον πρώτο νικητή, 200 € για το δεύτερο, 150 € για τον τρίτο και από 50 € για τους άλλους επιτυχόντες μαθητές.
2. Για τους μαθητές του Γυμνασίου: 200 € για τον πρώτο, 150 € για το δεύτερο, 100 € για τον τρίτο και από 50 € για τους υπόλοιπους. Επίσης, όλοι οι ανωτέρω επιτυχόντες μαθητές και οι μαθήτριες θα λάβουν ως δώρα αστρονομικά και επιστημονικά βιβλία, DVD, CD και θα εγγραφούν για ένα έτος, δωρεάν, συνδρομητές του αστρονομικού περιοδικού «ΟΥΡΑΝΟΣ», που εκδίδει ανελλιπώς για περισσότερα από 20 χρόνια η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.


Συνοπτικός Πίνακας Διαγωνισμού:
• 1η Φάση: «ΕΥΔΟΞΟΣ», από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι τις 24:00 της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2011
Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.astronomos.gr
• 2η Φάση: «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου2012 και ώρα 9 π.μ.
Στα διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
• 3η Φάση: «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 5 μ.μ.
Στο Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 73 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
• 4η Φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 2012 (αμέσως μετά το πέρας των Πανελληνίων Εξετάσεων).
Μόνο για τη στελέχωση της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής.
Στο Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 73 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν:
1. Ταχυδρομική διεύθυνση:
Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος,
Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού
383 33 Βόλος

2. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail):
• zachilas@uth.gr
• mavrommk@otenet.gr

3. Τηλέφωνα:
• 24.210 - 46.253 & 6973.026.260 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός - Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.
• 6944.535.455 Ζαχείλας Λουκάς, Λέκτορας Παν/μίου Θεσσαλίας - Γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.
• 24.210 - 53.244 Μουτσιάρας Κων/νος, μαθηματικός - Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.
• 24.210 - 28.860 Ξενάκης Χρήστος, φυσικός – Ειδικός Γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.

4. FΑΧ:
• 24.210 - 51.061 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός, Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αρχισε περιπολίες (στις εφορίες) η «Νέα Γκεστάπο»


Και για να μην ξεχνάμε η Ελλάδα είχε και έχει πρωθυπουργό...τον "αγαπημένο μας" Χορστ Ράιχενμπαχ.

Την πρώτη τους «περίπολο» πραγματοποίησαν στην ελληνική δημόσια διοίκηση οι επιτελείς του τοποτηρητή της τρόικας Χορστ Ράιχενμπαχ. Επιθεώρησαν εφορίες (ΔΟΥ) στην περιοχή της Αθήνας. Η «ομάδα κρούσης» του επικεφαλής της Task Force εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έκπληκτη...
με το σύστημα με το οποίο δουλεύει σήμερα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Πρόκειται για ένα σύστημα που, όπως σχολίασαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσειςμ παραπέμπει σε μία άλλη εποχή. Αυτό που τους προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η απουσία του μηχανογραφικού συστήματος στις εφορίες και τα συχνά μπλακάουτ του TAXIS - του πλέον διαφημιζόμενου «όπλου» της κυβέρνησης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Οι ξένοι δήλωσαν επίσης απορία με τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των εκκαθαριστικών για την πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, ακινήτων, έκτακτες εισφορές) από τους πολίτες, τη στιγμή που οι ανάγκες του Προϋπολογισμού σε έσοδα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

«Ετσι δεν μπορεί να καλυφθεί η τρύπα στα κρατικά ταμεία» σχολίασε η γερμανική τεχνική αντιπροσωπία, καταγράφοντας τις αδυναμίες του συστήματος είσπραξης των φόρων.

Στο «μπλοκ» με τις σημειώσεις που κράτησαν οι ξένοι μπήκαν ακόμη τα εξής προβλήματα:

  • Η κωλυσιεργία των φορολογικών δικαστηρίων στην έκδοση των τελικών αποφάσεων.
  • Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις εφορίες.
  • Η καθυστερημένη λειτουργία της νεοσύστατης ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, στην οποία υπάγεται η «αφρόκρεμα» της αγοράς. Στην έφοδο που έκαναν οι ξένοι παρατήρησαν ότι η νέα υπηρεσία ουσιαστικά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, στην πιο κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα, να μένει χωρίς ικανό ελεγκτικό μηχανισμό.

Τα προβλήματα αυτά σκοπεύουν να μεταφέρουν οι Γερμανοί ελεγκτές στον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ που καταφθάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Μαζί του θα φέρει κι άλλους 10-15 επιπλέον ελεγκτές που μαζί με τα υπόλοιπα 30 μέλη που βρίσκονται στην Αθήνα θα θέσουν υπό αυστηρή επιτροπεία τις εφορίες.

Θα ακολουθήσει έκθεση για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που θα συντάξει ως τον Δεκέμβριο ο Χορστ Ράιχενμπαχ και στην οποία, εκτός των αδυναμιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, θα προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Εν τω μεταξύ σε αναστολή χιλιάδων ανενεργών ΑΦΜ προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ως μέσο περιορισμού της φοροδιαφυγής.
 

Διαβάστε Περισσότερα »

Διάχυτη η αισιοδοξία στην παρουσίαση του Λεβαδειακού!


Διάχυτη η αισιοδοξία στην παρουσίαση του Λεβαδειακού!
Με μία λαμπρή τελετή στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας πραγματοποιήθηκε... η παρουσίαση του Λεβαδειακού κατά τη διάρκεια της οποίας οι Βοιωτοί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για μία επιτυχημένη σεζόν.
Το «παρών» σε αυτήν έδωσαν ο Δήμαρχος της Λειβαδιάς, νυν και πρώην Βουλευτές, η ηγεσία του επιμελητηρίου Βοιωτίας, ο σύλλογος παλαιμάχων της ομάδας, ο εμπορικός σύλλογος, ο Σύνδεσμος φιλάθλων, αλλά και πλήθος απλού φίλαθλου κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο νέος πρόεδρος των νεοφώτιστων στη Super League, Αριστείδης Ρούσσαρης και αφού ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Γιάννη Κομπότη για την προσφορά του, παρουσίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και το όραμα του, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη του κόσμου στο νέο αυτό εγχείρημα. Ακολούθως κάλεσε στο βήμα τον νέο διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος Γιώργο Κασναφέρη, ο οποίος με τη σειρά του παρουσίασε τόσο τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας και συγκεκριμένα τους: Ιωάννου, Κουτσόπουλο, Ζησόπουλο, Τομάς, Μελισσά, Σάντσες, Βιάνα, Φαβάλι, Κόρμπο, Ζαχούι και Γκρμπιτς, όσο και τους παλιούς… μαζί με τον προπονητή, Γιώργο Παράσχο.

Άπαντες, δεν παρέλειψαν να υποσχεθούν πως θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου η ομάδα να εκπληρώσει τους στόχους της, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι νέες εμφανίσεις της ομάδας καθώς και ο νέος προμηθευτής αθλητικού υλικού της ΠΑΕ, η εταιρία Hummel. Ο εκπρόσωπός της μάλιστα που παρέστη στην εκδήλωση, διέθεσε 10 εμφανίσεις της ομάδας, τις οποίες κέρδισαν μέσω κλήρωσης 10 τυχεροί παρευρισκόμενοι.

Από την πλευρά τους, οι ιθύνοντες του Λεβαδειακού κλήρωσαν 6 εισιτήρια διαρκείας, ενώ σύμφωνα με τον Ρούσσαρη, η διάθεση τους θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και η τιμή τους θα είναι 100 ευρώ για τις Θύρες 1 και 3.

http://thivagr
Διαβάστε Περισσότερα »

«Θερμή» υποδοχή στη νέα κυβέρνηση ετοιμάζουν οι κουκουλοφόροι


 
Με δεδομένο ότι το πρώτο πράγμα που βρίσκεται στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι η οικονομία, το δεύτερο φαίνεται ότι είναι η επικείμενη επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δηλαδή η επόμενη Πέμπτη 17 Νοεμβρίου. 

Η νέα κυβέρνηση φοβάται “θερμή υποδοχή” από τους κουκουλοφόρους και, προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο, εκτός από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ.Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε και με τον κ. Χρήστο Παπουτσή, υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

Προφανώς στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το “τετραήμερο του τρόμου” που ξεκινά από την Δευτέρα για την Ελληνική Αστυνομία καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το γιγαντιαίο σχέδιο για τον εορτασμό της 38ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, ασχολούνταν εδώ και μέρες με τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς υπάρχουν φοβοι αλλα και πληροφοριες ότι ομαδες αντιεξουσιαστων ετοιμαζονται να στησουν ένα ανευ προηγουμενου σκηνικο πολεμου στο κεντρο της πολης ώστε να υποδεχθουν.. θερμα τη νεα κυβερνηση και να δημιουργησουν κλιμα.. 

Έτσι, μπροστά στο ανοικτό ενδεχόμενο την Πέμπτη που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, ακόμη και η Αντιτρομοκρατική. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι για καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους ενώ για πρώτη φορά, προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία. 

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που ξεπερνά τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. 

Μπορεί για πρώτη φορά να μην προβλέπεται στο σχέδιο της Αστυνομίας η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ (βρίσκονται εδώ και μήνες καθηλωμένα λόγω έλλειψης συντήρησης)  , όμως σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών  - θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.  «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. 

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες του εορτασμού θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες. Συγκεκριμένα την ημέρα της μεγάλης πορείας:
Θα λαμβάνουν μέτρα 7000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). 
Σχεδόν το σύνολο των  δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ. Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.
Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία , προκειμένου η Τροχαία Θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα "ζουμάρουν" στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση. 
Ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού ( ο…γνωστός «Αίαντας») προκειμένου να μην πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα., καθώς θα γίνει προσπάθεια μείωσης της χρήσης χημικών και ασφυξιογόνων ουσιών. Και αυτό γιατί η χρήση χημικών, απέτυχε παταγωδώς αφού από τη μία όσοι προκαλούσαν επεισόδια ήταν εφοδιασμένοι με ειδικές αντιασφυξιογόνες μάσκες και συνεπώς δεν τους έπιαναν τα χημικά και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος  απλοί διαδηλωτές να αντιμετωπίσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Τα τέσσερα στάδια του σχεδίου που εκπονεί η αστυνομία

1) Φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ειδικά για το Κοινοβούλιο σχεδιάστηκε ειδικό πλάνο, καθώς αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών. Εκεί θα ανέβει το τείχος – κάγκελο από πλέξι γκλάς…

2) Επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, σε σχήμα "Π" θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ..

3) Κινήσεις των αστυνομικών από τις δύο το μεσημέρι οπότε θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και αφορά  την φύλαξη των χώρων του ιδρύματος αλλά και το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του πανεπιστημίου. 

4) Σχέδιο ασπίδα για την περίπτωση πρόκλησης των επεισοδίων. "Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση. Όπως και πέρσι δεν θα υπάρξει ανοχή..." τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 
.protothema.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας διοργανώνει «Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας»


Η Πράξη «Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
(Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) του ΕΣΠΑ (2007-2013), διοργανώνει «Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας» από τις 14 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2011 στην Αίθουσα 1 του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λειβαδιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αναπτυχθούν εισηγήσεις σε σεμιναριακή διαδικασία που αφορούν σε ζητήματα καίριου και πρακτικού ενδιαφέροντος για τη λειτουργία και την ανάπτυξη μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και στην εφαρμογή νέων και καινοτόμων δράσεων στο σύγχρονο επιχειρείν.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα.































Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κυρία Βασιλική Βαμβακά, τηλέφωνο 22610-26558, e-mail: v.vamvaka@ucg.gr.

Νικόλαος Π. Καρανικόλας
Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας
Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας
Υψηλάντου 101 (1ος όροφος), 35100, Λαμία
Τηλ.: 22310 66700 / 6972175739
Fax : 22310 66709
Διαβάστε Περισσότερα »

22 διαφορετικά δηλητήρια περιέχει το τσιγάρο


H βλαπτική επίδραση του καπνίσματος οφείλεται σε έναν μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών που βρίσκονται στον καπνό.

Ορισμένες από αυτές υπάρχουν ήδη από τη φυτική κατάσταση του καπνού, αλλά οι περισσότερες παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου, στη ζώνη πυρόλυσης, όπου επικρατεί θερμοκρασία 950 βαθμών Κελσίου.

Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια, περισσότερες από 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων 22 δραστικά δηλητήρια.

1. Ακετόνη (ασετόν)
2. Οξικό οξύ (ξίδι)
3. Αμμωνία (υγρά καθαρισμού)
4. Αρσενικό (συστατικό των ζιζανιοκτόνων)
5. Βενζόλιο (ατμοί πετρελαίου)
6. Κάδμιο (μπαταρίες)
7. Μονοξείδιο του άνθρακα (εκπομπές καυσαερίων)
8. Τετραχλωράνθρακας (υγρό στεγνού καθαρισμού)
9. DDT (εντομοκτόνο)
10. Φορμαλδεϋδη (υγρό βαλσάμωσης)
11. Υδρογονάνθρακες (υγρά αυτοκινήτων)
12. Υδροκυάνιο (βιομηχανικός ρύπος)
13. Μόλυβδος (μπαταρίες, ατμοί πετρελαίου)
14. Μεθανόλη (καύσιμο πυραύλων)
15. Ισοκυανικό μεθύλιο (υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στο Bhopal)
16. Νικοτίνη (εντομοκτόνο)
17. Νιτρικό οξύ (εκπομπές από ηλεκτρικούς σταθμούς)
18. Πολώνιο-210 (ραδιενεργό κατάλοιπο)
19. Θειικό οξύ (εκπομπές ηλεκτρικών σταθμών)
20. Πίσσες (επίστρωση επιφανείας δρόμων)
21. Τολουόλιο ( βιομηχανικός διαλύτης)
22. Ραδόνιο (ραδιενεργό αέριο)

Πηγή: healthview.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα μείωση μισθών και συντάξεων προβλέπει ο προϋπολογισμός



Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και επιδόματα προβλέπει το κείμενο του νέου προϋπολογισμού, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, που διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 5,52 δισ. ευρώ το 2012, έναντι του τρέχοντος έτους.
Από το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο σχεδιάζεται η περικοπή 1,8 δισ. ευρώ.
Επίσης, εξετάζεται εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ, μέσω του περιορισμού των επιχορηγήσεων προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ, κάτι που προμηνύει μεγάλες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η μείωση των συντάξεων θα αποφέρει 740 εκατ. ευρώ εντός του 2012.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφερόταν ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 172,7% του ΑΕΠ ή στα 372 δισ. ευρώ από 356,5 δισ. ευρώ (161,8% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος, ενώ οι τόκοι εξυπηρέτησης θα διαμορφωθούν στα 17,9 δισ. ευρώ, έναντι 16,3 δισ. φέτος.
Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να επανεκτιμηθούν, λόγω των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα υπάρξει εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και το χρέος θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΙΝΤΕΟ: Τελικά το ψέμα και η υποκρισία είναι σαν τη σάτιρα … δεν έχουν όρια


ΒΙΝΤΕΟ: Τελικά το ψέμα και η υποκρισία είναι σαν τη σάτιρα … δεν έχουν όριαΟ δεν θέλησα συγκυβέρνηση Αντώνης Σαμαράς στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν θέλησε συγκυβέρνηση βάζοντας όμως τους 2 αντιπροέδρους της ΝΔ υπουργούς προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έγινε σκληροπυρηνικός τροϊκανός.
Τελικά το ψέμα και η υποκρισία είναι σαν τη σάτιρα δεν έχουν όρια.
Απολαύστε τον δεν θέλησα συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά να εκφωνεί -διαβάζοντας από το Μνημ(α)όνιο- τον επικήδειο …

Διαβάστε Περισσότερα »

Πανθηβαϊκό κάλεσμα για το χαράτσι της ΔΕΗ


ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΕΠΕΣΑΝ
ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ
Θα τους αφήσουμε;

Κανείς δεν μπορεί δεν μπορεί να πληρώσει τα χαράτσια από το εισόδημα του η την σύνταξη του. Και το ξέρουν. Είναι πλέον προφανές και στον πιο δύσπιστο ότι στόχος είναι η ατομική μας περιουσία.
Τα χαράτσια ήρθαν για να μείνουν. Δεν αρνούμαστε να τα πληρώσουμε μόνο επειδή δεν έχουμε. Δεν πληρώνουμε γιατί αναδρομικές εισφορές σε ήδη φορολογούμενα εισοδήματα είναι αντισυνταγματικές και διαλύουν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης. Δεν πληρώνουμε γιατί όσο υποχωρούμε θα ζητούν περισσότερα.
Οι εκπρόσωποι της νέας κατοχής «αναδιαρθρώνοντας» την οικονομία βάζουν λουκέτα παντού. Σπρώχνουν τους νέους στην μετανάστευση. Κλέβουν το βιός μας και καταστρέφουν την ζωή μας. Την δική μας και των παιδειών μας. Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, από την μια διαλύουν την κοινωνία στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της χώρας και από την άλλη ενισχύουν τις τράπεζες με δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι εξοντωτικοί φόροι όχι μόνο δεν ενισχύουν παιδεία και υγεία αλλά και το σύνολο των κρατικών εσόδων από επιχειρήσεις που περνάνε στα ληστρικά χέρια του νέου ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας εισπράττονται πλέον από τους διεθνείς τοκογλύφους.
Τώρα όμως πια δεν μας φοβίζουν. Τα νέα χαράτσια που επιβάλλουν μας ενώνουν και μας εξοργίζουν. Θα μας βρουν όλους απέναντι τους, τείχος αδιαπέραστο. Με την αντίσταση μας θα τους αναγκάσουμε να λογοδοτήσουν. Είμαστε ήδη πολλοί και καλούμε κι άλλους στον συλλογικό αγώνα για να γίνει πιο αποτελεσματικός. Ήρθε η ώρα να τους τσακίσουμε
Όλοι μαζί μπορούμε να στείλουμε πίσω το λογαριασμό. Η άρνηση πληρωμής είναι κομμάτι του δικού τους αδιεξόδου και αρχή της συντριβής τους.
Σας καλούμε όλους τη ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00 μ.μ.
στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας (παλιό Δημαρχείο) για
να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ και να ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την εμπράγματη Ακύρωση των ΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΘΗΒΑΣ,Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Βοιωτίας,Εμπορικός Σύλλογος Θήβας,Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών «ΠΙΝΔΑΡΟΣ»,ΕΛΜΕ,Συλλογος Εργαζομένων ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ,Σωματείο Εργαζομένων στα «ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ»,Συλλογος Γονεων & Κηδεμόνων του 2ου και του 6ου Νηπιαγωγείου Θήβας ,Εργαζόμενοι ΔΗΚΕΘ,Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (παράρτημα Θήβας), Πρωτοβάθμια Σωματεία, Κινήματα και Συλλογικότητες.
http://aganaktismenoithivas.blogspot.com/2011/11/14-2011.html
Διαβάστε Περισσότερα »

Πως θα εκδώσετε εργόσημο του ΟΓΑ


Υποχρεωτική πλέον η ασφάλιση για ημεδαπούς και αλλοδαπούς

Η ασφάλιση των ημεδαπών ή αλλοδαπών που ασχολούνται με γεωργικές- κτηνοτροφικές εργασίες σε επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις θα γίνεται στο εξής αποκλειστικά και υποχρεωτικά μέσω του εργόσημου. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νόμου οι εργάτες γης ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ανεξαρτήτως των ημερών εργασίας τους ανά έτος, ασφαλίζονται δηλαδή ακόμη και αν απασχολούνται περιστασιακά.

Υπολογισμός Χρόνου Ασφάλισης

Οι ημέρες εργασίας των εργατών γης υπολογίζονται ανά έτος με βάση τις αμοιβές τους (τις οποίες έχουν λάβει με εργόσημο) και προκύπτουν από τη διαίρεση του συνόλου των καταβληθεισών εντός του έτους αμοιβών δια του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη τής 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, θεωρούνται δε ως πραγματοποιηθείσες κατά το μήνα εξόφλησης των εργοσήμων.

Οι απασχολούμενοι που έχουν πραγματοποιήσει 150 ημέρες εργασίας και άνω κατ' έτος -υπολογισθείσες σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις - ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος.

Για τους εργαζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει ημέρες εργασίας λιγότερες των 150 κατ' έτος - υπολογισθείσες σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις -, ο χρόνος ασφάλισής τους υπολογίζεται σε μήνες, οι οποίοι προκύπτουν από τη διαίρεση του συνόλου των ημερών εργασίας δια του 25. Υπόλοιπο ημερών εργασίας άνω των 12, ανά έτος, λογίζεται ως μήνας.

Όλοι οι ως άνω ασφαλιζόμενοι κατατάσσονται αυτεπάγγελτα, για κάθε έτος απασχόλησής τους, στη μεγαλύτερη δυνατή ασφαλιστική κατηγορία του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, ανάλογα με το συνολικό ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλει εντός του έτους.

Ημέρες εργασίας άνω των 300 κατά έτος, υπολογισθείσες κατά τα ανωτέρω, δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν μεταφέρονται σε άλλο έτος.

Συνεπώς, στο εξής, ο χρόνος ασφάλισης στον ΟΓΑ των εργατών γης θα υπολογίζεται ανά έτος και αποκλειστικά και μόνο με βάση τις συνολικές αμοιβές που θα έχουν λάβει με εργόσημο εντός του έτους, θα προκύπτει δε από τον παρακάτω τρόπο υπολογισμού:

Ημέρες ασφάλισης έτους = Σύνολο αμοιβών έτους / Η.Α.Ε. (31ης Δεκεμβρίου προηγουμένου έτους)

Στην περίπτωση που οι ημέρες ασφάλισης είναι 150 και άνω, ο απασχολούμενος ασφαλίζεται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος (12 μήνες).

Στην περίπτωση που οι ημέρες ασφάλισης είναι κάτω των 150, οι μήνες ασφάλισης του έτους, προκύπτουν ως εξής:

Μήνες ασφάλισης έτους = Μέρες ασφάλισης έτους / 25

Ασφαλιστικές Εισφορές (παρ. 6 και 6Α του άρθρου 22 του ν. 3863/2010)

Οι παρακρατούμενες εισφορές για εργόσημα του ΟΓΑ (για τους εργάτες γης) έχουν οριστεί σε ποσοστό 10% επί του ποσού του εργοσήμου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες ασφάλισης κάθε έτους, υπολογίζονται με βάση τα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν κατά το συγκεκριμένο έτος, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του απασχολούμενου. Οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε έτους εξοφλούνται από τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί, εντός του έτους, από τα εργόσημα του απασχολούμενου.

Ασφάλιση στον ΟΓΑ ολόκληρο το έτος (ασφάλιση 150 ημερών και άνω ετησίως)

Στην περίπτωση των απασχολουμένων που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος (δηλ. έχουν εντός του έτους 150 ημέρες εργασίας και άνω) και εφόσον τα παρακρατούμενα εντός του έτους ποσά δεν επαρκούν για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών ολόκληρου του έτους, οι υπόλοιπες οφειλόμενες για το έτος αυτό εισφορές καταβάλλονται υποχρεωτικά.

Για την καταβολή των υπόλοιπων οφειλόμενων εισφορών θα αποστέλλεται από τον ΟΓΑ στον ασφαλισμένο, στις αρχές του επόμενου έτους, ειδική ειδοποίηση καταβολής εισφορών.

Ασφάλιση στον ΟΓΑ μέχρι 5 μήνες το έτος (ασφάλιση κάτω των 150 ημερών ετησίως)

Στην περίπτωση των απασχολουμένων με χρόνο ασφάλισης κάτω των έξι (6) μηνών ετησίως, εάν τα παρακρατηθέντα εντός του έτους ποσά δεν επαρκούν για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών των μηνών ασφάλισης του έτους, ισχυροί μήνες ασφάλισης θεωρούνται μόνο οι εξοφλημένοι μήνες και δεν αναζητούνται από τον ΟΓΑ οι εισφορές για τους υπόλοιπους μη εξοφλημένους μήνες του έτους. Οι εισφορές αυτές (για τους μη εξοφλημένους μήνες) μπορούν να εξοφληθούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά το χρόνο καταβολής ποσά εισφορών, μόνο κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, η οποία πρέπει να υποβληθεί πριν από την επέλευση ασφαλιστικού κινδύνου.

Το εργόσημο διατίθεται από τα ΕΛ.ΤΑ και τις Τράπεζες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα


Στις 13 Νοεμβρίου

Γεγονότα

1864: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

1887: Διαδήλωση αριστερών στο Λονδίνο κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία πνίγεται στο αίμα από την αστυνομία. 3 νεκροί και 400 τραυματίες, ο απολογισμός. Έμεινε στην ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή (Bloody Sunday), η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις της βρετανικής ιστορίας.

1940: Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το αριστούργημα κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ «η Φαντασία».

1964: Αρχίζει η λειτουργία του τελεφερίκ της Πάρνηθας.

1974: Ο ηγέτης της Οργάνωσης γα την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Γιάσερ Αραφάτ, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Γενεύη, τονίζει ότι στόχος της ΟΑΠ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει μουσουλμάνους, χριστιανούς και Εβραίους.

1998: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον συμφωνεί να πληρώσει το ποσό των 850.000 δολαρίων στην Πόλα Τζόουνς για να μην προχωρήσει η αγωγή της για σεξουαλική παρενόχληση.

Γεννήσεις

354: Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος και Άγιος της χριστιανικής εκκλησίας, από τους σημαντικότερους θεολόγους του Χριστιανισμού. (Θαν. 28/8/430) [Αποφθέγματα]

1850: Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. (Το Νησί των Θησαυρών, Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ) (Θαν. 3/12/1894) [Αποφθέγματα]

Θάνατοι

1868: Τζοακίνο Ροσίνι, ιταλός συνθέτης. (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Γουλιέλμος Τέλλος) (Γεν. 29/2/1792)

1974: Βιτόριο Ντε Σίκα, ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός. (Κλέφτης Ποδηλάτων, Ο κήπος των Φίντσι-Κοντίνι) (Γεν. 7/7/1901)

1979: Γιάννης Μαρής, δημοσιογράφος και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. (Γεν. 1916)
Διαβάστε Περισσότερα »

Ιταλοί πειραματόζωα στην Ελβετία λόγω κρίσης


Η κρίση στέλνει τους Ιταλούς στην Ελβετία προκειμένου να γίνουν πειραματόζωα για νέα φάρμακα. Η αμοιβή για τους ενδιαφερόμενους -κυρίως ανέργους ή φοιτητές- δεν είναι ευκαταφρόνητη. Για «δουλειά» μόλις έξι ημερών πληρώνονται με 1.200 ευρώ
Στην Ιταλία που μαστίζεται από την οικονομική ύφεση και την ανεργία, η αγορά ανθρώπων-πειραματόζωων είναι ακμάζουσα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας της Λομβαρδίας, επειδή ο μεγαλύτερος εργοδότης βρίσκεται κοντά.

Είναι οι ελβετικές κλινικές στο καντόνι του Τιτσίνο, στις οποίες οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στρέφονται για να κάνουν δοκιμή παλιών και νέων φαρμάκων τους στον άνθρωπο. Τα επίδοξα πειραματόζωα χρησιμοποιούν τον όρο «κούρα» για να δικαιολογήσουν το ταξίδι τους στην Ελβετία.

Δεν λένε σε κανέναν ότι πάνε να δοκιμάσουν φάρμακα, ώστε να διαπιστωθεί η επικινδυνότητά τους ή όχι. Τα 1.200 ευρώ της αμοιβής είναι αρκετά, όχι μόνο για να δώσουν ανάσα στα πενιχρά οικονομικά τους ή για να καλύψουν τα δίδακτρά τους, αλλά και για να εξασφαλίσουν εχεμύθεια.

Υστερα από προσπάθεια, ο ρεπόρτερ της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» Φεντερίκο Ρούφο κατάφερε να γίνει δεκτός σε μια από τις τρεις κλινικές. Παρέμεινε εκεί όχι μόνον για έξι μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί συνήθως η «δουλειά», αλλά για έναν μήνα. Εκεί μετατράπηκε σε πειραματόζωο για τις δοκιμές, και με τη βοήθεια κρυφής κάμερας κατέγραφε όσα συνέβησαν.

Τα 1.200 ευρώ για μόλις έξι μέρες νοσηλείας αποτελούν πόλο έλξης για τους περισσότερους, επειδή ισοδυναμούν με μισθό ενός μήνα. Κάθε εθελοντής που θέλει να εισπράξει αυτό το ποσό απλώς θέτει στη διάθεση των γιατρών το σώμα και το αίμα του, ώστε να ελέγξουν πάνω του τα αποτελέσματα οποιουδήποτε σκευάσματος, από ένα αντιόξινο για το στομάχι, μέχρι ένα ισχυρό φάρμακο για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

greekradar
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ