Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» λέγαμε σαν σήμερα το 1893

Η σημερινή μέρα ανακαλεί στη συλλογική μας μνήμη δύο γεγονότα με μεγάλη σημασία και συμβολισμό. 


Σαν σήμερα στις 10 Δεκεμβρίου 1893, ο Χαρίλαος Τρικούπης διεμήνυε προς τους δανειστές της Ελλάδας ότι η χώρα πτώχευσε. 


Όμως εβδομήντα χρόνια αργότερα...


η χώρα μας θα αποσπούσε την τιμή στο πρόσωπο του Γιώργου Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απένειμε η Σουηδική Ακαδημία.


Μια ημερομηνία, δύο γεγονότα, δύο Ελλάδες. Η σημερινή μέρα κουβαλά πολλές οι αντιστοιχίες και συμβολισμούς για τον ελληνικό λαό.


Η πτώχευση...


Ήταν 10 Δεκεμβρίου του έτους 1893, όταν ένας από τους ιστορικότερους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, ο Χαρίλαος Τρικούπης ανέβαινε στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων. 


Απευθυνόμενος στους βουλευτές, τον ελληνικό λαό και τους διεθνείς δανειστές της χώρας, ο Τρικούπης θα διεμήνυε πως «πρέπει να λαλήσωμεν προς αυτούς ότι δυστυχώς επτωχεύσαμεν».


Με τον τρόπο αυτό, η χώρα μετά από ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παραδεχόταν την αδυναμία της να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια των δανείων της. 


Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι πιστωτές της Ελλάδας επέβαλλαν το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και μαζί του μια μακρά περίοδο επίπονων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας.


...και το πρώτο Νόμπελ της Ελλάδας


Όμως, εβδομήντα χρόνια αργότερα, το 1963 η Ελλάδα θα απολάμβανε τη διεθνή καταξίωση μέσα από το πρώτο Νόμπλελ Λογοτεχνίας. 


Σαν σήμερα, η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε στον διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη τον ύψιστο τίτλο διάκρισης για το έργο του.


Τότε, κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ, ο Σεφέρης έκανε τη μνημειώδη πλέον ομιλία του για την Ποίηση, την Ελλάδα και τον Άνθρωπο αναφέροντας:


«Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που μας χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά· κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. [...]


Και πρέπει να προσθέσω πως νιώθει πάντα την ανάγκη ν’ ακούσει τούτη την ανθρώπινη φωνή που ονομάζουμε ποίηση. Αυτή τη φωνή που κινδυνεύει να σβήσει κάθε στιγμή από στέρηση αγάπης και ολοένα ξαναγεννιέται. Κυνηγημένη, ξέρει πού να βρει καταφύγιο· απαρνημένη, έχει το ένστικτο να πάει να ριζώσει στους πιο απροσδόκητους τόπους. Γι’ αυτή δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά μέρη του κόσμου. Το βασίλειό της είναι στις καρδιές όλων των ανθρώπων της γης. Έχει τη χάρη να αποφεύγει πάντα τη συνήθεια, αυτή τη βιομηχανία. [...]


Σ’ αυτόν τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται.


Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα».
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα Αποτελεσματα της 11ης Αγωνιστικης σε Α' και Β' Κατηγορια Βοιωτιας


Αποτελεσματα Α' Κατηγοριας Βοιωτιας
11η Αγωνιστικη
Επαμεινωνδας Λευκτρων - ΑΕΣ Ελεωνας            4-1
ΠΑΟΚ Κυριακιου - Κιθαιρωνας Καπαρελλιου    2-1
Αμβρυσσεας Διστομου - Πηγασος Αγιας Αννας  2-0
Παρνασσος Αραχωβας - Πανγεωργικος               4-0
Παμβαγιακος - Παναλιαρτος                               0-2
ΑΟ Πλαταιες - Αναγεννηση Σχηματαριου           1-0
Ιωνικος Αστερας Θηβας - ΑΕ Δηλεσι                 3-1
Πελοπιδας Θηβας - ΑΕ Ορχομενος                 Αυριο

Β' Κατηγορια Αποτελεσματα 11ης Αγωνιστικης

ΑΟ Μελισσοχωρι - ΑΕ Σκουρτα                        0-2
Απολλωνας Ακραιφνιου - Νικη Λαφυστιου       2-2
ΑΟ Υπατο - Ατρομητος Σχηματαριου               3-0
Δοξα Μουρικιου - ΑΟ Μαυρομματι                  3-1
thivaspor1.blogspot
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι «παίζουν» οι εφημερίδες της Κυριακής


Τα πρωτοσέλιδα του αυριανού Τύπου

Για τη ρουλέτα της Μέρκελ με το ευρώ και τις δραματικές αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα το 2012, κάνουν λόγο στα πρωτοσέλιδα τους οι αυριανές Κυριακάτικες εφημερίδες.






















Διαβάστε Περισσότερα »

Στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. τη Δευτέρα η Περιφέρεια για τον Ασωπό

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα μεταβεί τη Δευτέρα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Νίκος Μπέτσιος και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Βοιωτία προκειμένου να ζητήσουν τη λήψη μέτρων αλλά και απαντήσεις για το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού.
Μιλώντας στο Star, o κ. Μπέτσιος τόνισε ότι την περιφέρεια Στερεάς προβληματίζουν ιδιαίτερα τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στο φως μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στην περιοχή ο δήμος Τανάγρας. Στο δείγμα που ελήφθη το εξασθενές χρώμιο είναι χιλιάδες φορές περισσότερο από το όριο. Τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ζήτησε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής και η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Βοιωτία Άρια Αγάτσα.
lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΟΚ! Μυστηριώδης θάνατος νεαρής φοιτήτριας στη Μυτιλήνη


ierosagon405 200x150 ΣΟΚ! Μυστηριώδης θάνατος νεαρής φοιτήτριας στη ΜυτιλήνηΣυγκλονισμένη είναι η Mυτιλήνη από τον πρόωρο χαμό μιας 24χρονης φοιτήτριας.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει το lesvosnews.net χθες λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η 24χρονη Γιούλη Καπέλη άφησε την τελευταία πνοή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν από τις 6 του μηνός.
Η 24χρονη είχε εισαχθεί πριν μερικές ημέρες στο Νοσκοκομείο Μυτιλήνης με ίωση.
Η κατάστασή της όμως χειροτέρευσε και υπήρξε διάγνωση για περικαρδίτιδα, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και εισήχθη στη ΜΕΘ αλλά δυστυχώς εξέπνευσε.
giouli2 ΣΟΚ! Μυστηριώδης θάνατος νεαρής φοιτήτριας στη Μυτιλήνη
Η μητέρα της κοπέλας που μένει στην Άρτα ενημερώθηκε και έσπευσε στο νησί, ωστόσο δεν πρόλαβε ζωντανή την κόρη της.
Η 24χρόνη ήταν φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Τα αίτια του θανάτου της 24χρονης διερευνώνται. Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:Κράτησαν όμηρο νεογνό,μέχρι να βρεί χρήματα για να πληρώσει η μητέρα τη γέννα.

Αν είναι δυνατόν.Τα λεφτά κυβερνούν τα πάντα.Ακόμη και τα αισθήματα.Σύμφωνα με καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ερώτησης στη Βουλή σε δημόσιο νοσοκομείο κράτησαν, σχεδόν ως "όμηρο" νεογέννητο, μέχρι η νέα μητέρα να βρει χρήματα για να πληρώσει τα νοσήλια...

Η ερώτηση του βουλευτή κ. Κριτσωτάκη και της βουλευτού κ. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, αναφέρει ότι η εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων "έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια νοσοκομεία και οι οποίες καλούνται να καταβάλουν από 1.175 έως και 2.171 ευρώ αφού σε πολλά νοσοκομεία ζητείται από τις ίδιες να πληρώσουν τα νοσήλια".


"Ειδικά δε για τις γυναίκες μετανάστριες που δεν έχουν έγγραφα νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα έχουν καταγγελθεί περιστατικά, όπου νοσοκομείο στην Αθήνα (...) έχει προβεί στην απαράδεκτη και παράνομη κράτηση του νεογέννητου βρέφους μέχρι η μητέρα του παιδιού να καταβάλει τ’ απαιτούμενα νοσήλια. Οι καταγγελίες αυτές έχουν γίνει επώνυμα και δημόσια από την Μ.Κ.Ο «Αίτημα»" λένε οι βουλευτές.


"Είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να γεννήσουν οι γυναίκες που δεν είναι ασφαλισμένες και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (Ελληνίδες ή μετανάστριες)" αναφέρουν και τονίζουν ότι "με την απόφαση κατάργησης χορήγησης του επιδόματος τοκετού συνεχίζονται οι ανάλγητες και αντικοινωνικές πολιτικές και καταπιέζεται και το δικαίωμα στην ίδια τη μητρότητα".


Ο υπουργός Υγείας ερωτάται από τους βουλευτές:


"1. Προτίθεται να επανεξετάσει την επαναφορά του επιδόματος τοκετού και να μην προχωρήσει και σε αυτή την κατάργηση της σημαντικής δημόσιας παροχής επαναφέροντας το δικαίωμα στον δωρεάν τοκετό για όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες είτε είναι ασφαλισμένες είτε όχι, είτε είναι Ελληνίδες είτε μετανάστριες;


2. Προτίθεται να επανεξετάσει την επαναφορά του επιδόματος τοκετού και να μην προχωρήσει και σε αυτή την κατάργηση της σημαντικής δημόσιας παροχής;


3. Θα αποστείλει άμεσα σχετική εγκύκλιο στα νοσοκομεία ώστε να μην απαιτούν νοσήλιο για τη γέννα;


4. Τι θα γίνει με τις γυναίκες που έχουν καταβάλει τα νοσήλια που τους ζητήθηκαν για μαιευτική περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία;


5. Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας που θα δίνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και τον ΟΑΕΔ θα αποτελούν φορολογητέο εισόδημα;

6. Προτίθεται να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομη κράτηση βρεφών;"
 

 
Διαβάστε Περισσότερα »

Χαράκωσε με μαχαίρι γυναίκα στο πρόσωπο για να της αρπάξει την τσάντα.

Στο Παγκράτι,επί της οδού Γρηγορίου Θεολόγου, ένας άνδρας (μαρτυρίες κάνουν λόγο για αλλοδαπό) χαράκωσε στο πρόσωπο με μαχαίρι την έκπληκτη γυναίκα για να της κλέψει την τσάντα.
Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα.
Η γυναίκα .......
έβαλε τις φωνές και έτσι ο  δράστης άρπαξε την τσάντα και εξαφανίστηκε στα στενά.
Η γυναίκα μεταφέρθηκε σοκαρισμένη σε νοσοκομείο.
Ο δράστης μετά και την κατάθεση και την περιγραφή που έδωσε η άτυχη γυναίκα αναζητείτε από την αστυνομία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πήρε βαθμό ο Λεβαδειακός στα Πηγάδια



Το πρώτο ημίχρονο στα Πηγάδια ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να έχουν όρεξη και
το παιχνίδι είχε καλό ρυθμό, ωστόσο οι γηπεδούχοι που στο μεγαλύτερο διάστημα
είχαν τον έλεγχο του αγώνα δεν μπόρεσαν ν’ απειλήσουν τον Κυριακίδη.
Η μόνη καλή φάση για τους Ακρίτες καταγράφηκε στο 6ο λεπτό. Τότε ο
Μάουρο Πόι με μακρινό σουτ προσπάθησε ν’ ανοίξει το σκορ, ωστόσο ο Κυριακίδης
απέκρουσε στο «γάμα» της εστίας του.
Στο 19′ και ενώ ο Λεβαδειακός είχε ισορροπήσει το παιχνίδι παίρνοντας
πρωτοβουλίες στον χώρο του κέντρου είχε την φάση του ημιχρόνου. Ο Μουλόπουλος
γύρισε στην μικρή περιοχή στον Βασιλείου, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο
Βιβιανί.
Στο 45′ ο Ζησόπουλος επιχείρησε σουτ από την μέση του γηπέδου προς την εστία
της Skoda, όμως ο Βιβιανί ήταν και πάλι εκεί και απέκρουσε!
Και στο δεύτερο ημίχρονο η Ξάνθη ξεκίνησε δυνατά. Ο Μαρκόφσκι από το ύψος της
μικρής περιοχής έκανε ένα γυριστό σουτ, ωστόσο ο Κυριακίδης του είπε «όχι», από
γύρισμα του Κομεσίδη.
Από κάθετη του Κοιλιαρά ο οποίος ελίχθηκε ανενόχλητος έξω από την περιοχή του
Βιβιανί, ο Βασιλείου με πλασέ από τ’ αριστερά της περιοχής της Skoda άνοιξε το
σκορ στο 75ο λεπτό!
Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν ν’ απαντήσουν άμεσα στο γκολ του Λεβαδειακού, όμως
του σουτ του Σουάνη, που έγινε λίγο έξω από την μικρή περιοχή ο Κυριακίδης
κράτησε το μηδέν στην εστία του, τέσσερα λεπτά μετά το γκολ του Βασιλείου.
Τελικά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν, όταν ο Εντιμάρ βρήκε τον Μαρσελίνιο, εκείνος
εκμεταλλεύτηκε το κενό στ’ αριστερά του Λεβαδειακού μπήκε μέχρι σχεδόν την μικτή
περιοχή, έκανε το παράλληλο γύρισμα και ο Μαρκόφσκι με προβολή ισοφάρισε στο
83′.
Η τελευταία καλή φάση έγινε στο 90′ όταν ο Εντιμάρ έκανε ωραία κάθετη στον
Μαρσελίνιο και το σουτ του τελευταίου απέκρουσε ο Κυριακίδης.
Skoda Ξάνθης (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βιβιανί,
Κομεσίδης, Μπέρτος, Βάλλας, Εντιμάρ, Βλαχοδήμος, Βασιλακάκης (70′ Νταρμπιόν),
Μαρκόφσκι, Πόι (63′ Σουάνης), Ντάνι , Μάνταλος (53′ Μαρσελίνιο)
Λεβαδειακός (Γιώργος Παράσχος): Κυριακίδης, Μουλόπουλος,
Τομάς, Λισγάρας, Μελισσάς, Ζησόπουλος (90′+3′ Μαχαίρας), Κόρμπος, Φαβάλι,
Κουτσόπουλος (42′ λ.τρ. Ζουρούδης), Κοιλιάρας (77′ Σάντσεζ)
Κίτρινες: 34′ Βασιλακάκης – 29′ Κόρμπος, 32′ Κοιλιάρας, 62′
Τομάς, 63′ Μελισσάς, 85′ Κυριακίδης, 90′+5′ Φαβάλι
Σκόρερ: 83′ Μαρκόφσκι – 74′ Βασιλείου


Διαβάστε Περισσότερα »

Στην Ν. Αφρική συνελήφθη ο γιατρός που έδινε πιστοποιητικά απαλλαγής σε διάσημους


Συνελήφθη στη Νότια Αφρική 63χρονος στρατιωτικός γιατρός, ο οποίος έχει εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά και σε υποθέσεις με απαλλαγές “επωνύμων” από το στρατό. Εναντίον του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο ύποπτος που φέρεται να είναι φυγόδικος για το παραδικαστικό, συνελήφθη μετά από συντονισμένη επιχείρηση των ελληνικών και των νοτιοαφρικανικών αρχών.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης από τον Εφέτη Ανακριτή Αθηνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα, ένταλμα από τον ανακριτή του στρατοδικείου Αθηνών για ανθρωποκτονία από......
αμέλεια και παθητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση καθώς επίσης και τρεις καταδίκες ερήμην του Εφετείου και του Στρατοδικείου Αθηνών.


Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση οκτώ ετών και έξι μηνών για πλαστογραφία, σωματική βλάβη από αμέλεια, ανυποταξία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παθητικής δωροδοκίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την έκδοσή του στην Ελλάδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Όσα πρέπει να ξέρετε για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας

Η δικηγόρος Βίκη Μανίκα εξηγεί τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών. Τι να προσέξετε και πώς να προστατευτείτε
Με  το Νόμο 3869/2010 ορίστηκε η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών  των υπερχρεωμένων νοικοκυριών  προς τους πιστωτές τους.
Ο Νόμος  αφορά φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή δεν αφορά τους εμπόρους, αλλά μόνο τους απλούς ιδιώτες. Οι οφειλές θα πρέπει να μην έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν τη ψήφιση του νόμου και να μην προέρχονται από δόλια αδικοπραξία ή να είναι οφειλές προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Προτού  προσφύγει ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης  στο αρμόδιο δικαστήριο, θα πρέπει να προηγηθεί μια απόπειρα εξώδικου συμβιβασμού με τους πιστωτές, με τη συνδρομή δικηγόρου, του Συνηγόρου του Καταναλωτή ή συγκεκριμένων μη κερδοσκοπικών φορέων (π.χ. καταναλωτικές οργανώσεις). Ειδικά οι Τράπεζες, υποχρεούνται να παραδώσουν στον οφειλέτη αναλυτική κατάσταση της οφειλής του, όπου θα αναγράφεται ξεχωριστά το κεφάλαιο, οι τόκοι και τα έξοδα που οφείλονται.
Στη συνέχεια, υποβάλει προς τις Τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές μια συμβιβαστική πρόταση (σχέδιο) για τη ρύθμιση των οφειλών. Στην πρόταση αυτή θα πρέπει να αναφέρει ο οφειλέτης με ειλικρίνεια το εισόδημα του (και του/της συζύγου αν υπάρχει), τα κινητά (π.χ. αυτοκίνητο) και ακίνητα (π.χ. οικόπεδο) περιουσιακά του στοιχεία και το ποσό που μπορεί να διαθέτει κάθε μήνα για την κάλυψη των οφειλών του. Το ποσό αυτό θα πρέπει να το κατανείμει αναλογικά προς κάθε πιστωτή, ανάλογα με το ύψος της κάθε οφειλής.
Αν  οι πιστωτές συμφωνήσουν, συντάσσεται  πρακτικό το οποίο υποβάλλεται προς επικύρωση στο Ειρηνοδικείο της κατοικίας του οφειλέτη.
Αν οι πιστωτές διαφωνήσουν ή αν αρνηθούν να απαντήσουν στην πρόταση εντός ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος (όπως γίνεται συνήθως), τότε ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του.
Το Ειρηνοδικείο, αφού λάβει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα έξοδα του, θα προσδιορίσει το ποσό των δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει προς κάθε πιστωτή. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για να καλύψει μέρος των οφειλών του ή ακόμη και να διατάξει τη διαγραφή μέρους της οφειλής.
Προσφυγή δεν σημαίνει αναστολή πληρωμών
Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο με την προσφυγή του οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο και προτού εκδοθεί η απόφαση, δεν αναστέλλεται η υποχρέωση του οφειλέτη προς πληρωμή των χρεών του προς τους πιστωτές.
Οι τελευταίοι δικαιούνται να απαιτήσουν κανονικά τόκους σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής ή και να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση (κατάσχεση περιουσίας και πλειστηριασμός). Ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση στο δικαστήριο, με την οποία θα ζητά την αναστολή των ανωτέρω καταδιωκτικών μέτρων.
Σε  περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι ο οφειλέτης δεν διαθέτει επαρκή εισόδημα ή περιουσία για  να καλύψει το σύνολο της οφειλής  του, μπορεί να ορίσει, ότι η καταβολή των δόσεων θα γίνεται για χρονικό  διάστημα τεσσάρων (4) ετών και μετά την πάροδο τους, το τυχόν ανεξόφλητο ποσό θα διαγράφεται.
Τι συμβαίνει αν αυξηθεί το εισόδημα
Αν όμως κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών, αυξηθεί το εισόδημα ή η περιουσία του οφειλέτη, αυτός οφείλει να το αναφέρει, ώστε να αναπροσαρμοστεί το ποσό των δόσεων που θα καταβάλει στους πιστωτές του.
Από τα δεδομένα που έχουν προκύψει μέχρι  σήμερα από την εφαρμογή του νόμου, προκύπτει ότι, παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, η ανωτέρω διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, δεν αποτελεί πανάκεια και θαυματουργή λύση για όλα τα προβλήματα.
Δεν γίνεται αυτομάτως ολική ή μερική διαγραφή του χρέους, αλλά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπου ο οφειλέτης αποδεδειγμένα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και καμία πιθανότητα αύξησης των εισοδημάτων του.
Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, έστω και αν αυτή είναι η μοναδική κατοικία του οφειλέτη, τότε υπάρχει κίνδυνος ρευστοποίησης της, αν ο οφειλέτης δεν αποδείξει ότι μπορεί να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής του, με τα τρέχοντα εισοδήματα του.
Συμπερασματικά, οι οφειλέτες πρέπει να έχουν στο  μυαλό τους, ότι η ανωτέρω διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, κατά κανόνα παρέχει μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή των οφειλών (π.χ. μικρότερες δόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περίοδο χάριτος, διαγραφή μικρού τμήματος του χρέους) και μόνο κατ’ εξαίρεση οδηγεί σε σημαντική διαγραφή ή σε πλήρη απαλλαγή από το χρέος.
Οι πολίτες καλό είναι να αναζητούν έγκυρες και εξατομικευμένες νομικές συμβουλές προτού πάρουν τις αποφάσεις τους και να μην παρασύρονται από φήμες και ανεύθυνες διαδόσεις.

*Κείμενο: Βίκυ  Μανίκα, Δικηγόρος Αθηνών (info@vmanika.gr)
news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσημο έγγραφο για όσα παιδάκια θέλουν να πουν τα κάλαντα!

Και όμως, υπάρχει επίσημο έγγραφο απο την Κυβέρνηση που αναφέρεται σε όσα παιδάκια θέλουν να πουν τα κάλαντα κατα την περίοδο των εορτών!


Το εν λόγω έγγραφο διέρρευσε, και ήδη κάνει το γύρο του διαδικτύου!


Δείτε το…











Διαβάστε Περισσότερα »

"Ellada, agapi mou"

Στους λόγους που πρέπει η Ευρώπη να αγαπά την Ελλάδα αναφέρεται ο καθηγητής Etienne Roland. Ζητά να μην αφεθούν οι τεχνοκράτες να την εξευτελίζουν και να τη γονατίζουν
Σε άρθρο του στην Γαλλική εφημερίδα "Le monde" με τίτλο "Ellada, agapi mou" ο Etienne Roland, πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγητής της ελληνικής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris I Panthéon  καυτηριάζει την εικόνα που δίνεται για την χώρα μας.
O καθηγητής εκφράζει, τη δυσαρέσκεια του για τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας την οποία χαρακτηρίζει κοιτίδα του πολιτισμού.
"Αισθάνομαι βαθιά ταπεινωμένος, όταν μία εφημερίδα τολμά να ισχυρίζεται, ότι η Ελλάδα είναι μία" χώρα ίσως λιγότερο "ευρωπαϊκή" απ' ότι φαίνεται", σημειώνει και προσθέτει:
"Είμαι ταπεινωμένος, όταν οι Γάλλοι συμπατριώτες μου κάνουν αυτό το κακό στην ιστορία και παρουσιάζουν το μύθο του Έλληνα ψεύτη και πονηρού".
Στη συνέχεια ο κ. Roland, εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και σίγουρα είναι περισσότερο ευρωπαϊκή από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.
"Δεν θα σταθώ παρά σε μερικά σημεία. Αν η Ελλάδα δεν είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Οι Γερμανοί ή η δόλια Αλβιόνα, της οποίας ο πιο μεγάλος της ποιητής Byron, έχει ήδη κατηγορηθεί για την λεηλασία της χώρας του Ομήρου;
Πιο Ευρωπαϊκή είναι η Αγγλία που δεν θέλει καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως σε εκείνες τις χώρες που της στοιχίζουν χρήματα; Δεν είναι αυτή που έφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου προκαλώντας έναν κατακλυσμό, τον οποίο η χώρα επρόκειτο να πληρώσει πολύ ακριβά. Και αυτό έγινε στη χώρα που μπορεί μάλιστα να καυχηθεί για την αντίσταση της  κατά της ναζιστικής κατοχής", αναφέρει ο κ. Rolland.
Θεμέλιο η ελληνική κουλτούρα
Ο καθηγητής εξηγεί τους λόγους ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν ήθελε την επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρώπη και πάλεψε γι' αυτό.
"Ο Ντ' Εστέν ήθελε να επιστρέψει την Ελλάδα στην Ευρώπη επειδή, λέει, η δημοκρατία και η κουλτούρα προέρχονταν από αυτή την χώρα. Ίσως, να υπήρχαν περισσότερα να πούμε για αυτή την αθηναϊκή δημοκρατία, τη δουλεία και τον ιμπεριαλισμό.
Αλλά η έμφαση είναι σε λάθος σημείο, γιατί το πρόβλημα δεν είναι να γνωρίσουμε που γεννήθηκε η δημοκρατία, το πρόβλημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική κουλτούρα, ας την πούμε ελληνορωμαϊκή, είναι το μοναδικό θεμέλιο μέσα σε μία ιστορία που δημιουργήθηκε μέσα σε αντιπαλότητες και παγκόσμιους πολέμους. Αυτή η διάσημη ελληνική κουλτούρα έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα όπως και τις τέχνες, τους κλασσικούς μας του 17ου αιώνα και εμπότισε τις ελίτ του 18ου αιώνα ανά τον κόσμο. Ο 19ος αιώνας έπαιξε έναν ουσιαστικό ρόλο στην εξάπλωση των ελληνικών τεχνών και γραμμάτων δημιουργώντας ένα ρεύμα "νεο-κλασσικό" που το ξαναβρίσκουμε στο Εδιμβούργο- το οποίο ήταν ένα από τα κέντρα και όπου ήθελαν να χτίσουν έναν Παρθενώνα", σημειώνει.
Υπάρχει κράτος χωρίς χρέη;
Στη συνέχεια, αφού αναφέρεται στις επιδόσεις της Ελλάδας στις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά και στους μεγάλους Έλληνες του 20ου αιώνα, καλεί τους επικριτές της χώρας μας να αναρωτηθούν αν υπάρχει κράτος χωρίς χρέη.
"Όσο για τις κατηγορίες για απάτη και σπατάλη, ποια χώρα δεν σπατάλησε δεκάδες δισεκατομμύρια πρόσφατα;" αναρωτιέται, και καταλήγει ζητώντας να μην αφήνουμε τους τεχνοκράτες να γονατίζουν τους φίλους μας.
"Δεν σημαίνει κάτι αν η Ελλάδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκή, δεδομένου ότι τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υπάρχουν χωρίς τον ελληνισμό. Ανακαλούμε ότι η Ευρώπη είναι μία φοινικική πριγκίπισσα που την απήγαγαν οι Κρήτες, δημιουργώντας συγκρούσεις ανάμεσα στην Δύση και στην Ανατολή. Η Ευρώπη έχει επίσης ανατολίτικες ρίζες. Η Ευρώπη δεν υπάρχει για να θεμελιώσει τράπεζες και τραπεζίτες, υπάρχει για να θεμελιώσει μία κουλτούρα και μία κουλτούρα ελληνική είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν. Δυστυχώς υπάρχουν πια πολύ λίγα!
Ζήτω η Ελλάδα! Ας μην αφήνουμε τους τεχνοκράτες να γονατίζουν τους φίλους και αδερφούς μας και ακόμα λιγότερο να τους εξευτελίζουν και να μας εξευτελίζουν".
Διαβάστε Περισσότερα »

Εντοπίστηκαν βρώμικα ιόντα σε εμφιαλωμένο νερό

Την ύπαρξη βρωμικών ιόντων, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του επιτρεπτού ορίου, διαπίστωσαν σε εμφιαλωμένο νερό οι αρμόδιοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «oxygen water, OGO», σε συσκευασία...



0,33 l, με ημερομηνία λήξης 12/2011 και αριθμό παρτίδας L2746, προέλευσης Ολλανδίας. Το προϊόν διακινήθηκε στην Ελλάδα από την «ΕΠΙΓΕΥΣΗ Α.Ε.», η οποία εδρεύει στην οδό Κ. Παλαμά και Αιγίνης 2 στο Χαλάνδρι.

Οι αρμόδιοι του ΕΦΕΤ απαίτησαν την απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί την συγκεκριμένη παρτίδα του προϊόντος καλούνται να μην το καταναλώσουν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έως και 1 ευρώ πιο ακριβά τα τσιγάρα "και καλά" για λόγους υγείας

Στην αύξηση των τσιγάρων κατά τουλάχιστον 20% προσανατολίζεται η κυβέρνηση για εισπρακτικούς λόγους αλλά ανεπίσημα διαρρέει  πως το κάνει για λόγους…υγείας.
Δεν τη γλιτώνουν όπως φαίνεται οι καπνιστές και θα χρειασθεί να.....
βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για να απολαμβάνουν τη βλαβερή συνήθειά τους, καθώς όπως προκύπτει και από το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των πακέτων και 20%.




Μέχρι στιγμής τα αρμόδια υπουργεία μελετούν διάφορες προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κοντά στα Χριστούγεννα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πέντε μυστικά του λογαριασμού της ΔΕΗ

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα έρθει φουσκωμένος καθώς θα περιλαμβάνει και το χαράτσι για το ακίνητό σας. Μήπως λοιπόν πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος; Το fpress.gr, αναλύει τα μυστικά του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατανοώντας αυτά τα μυστικά, είναι εύκολο να βρεις τρόπους για να μειώσεις και την επιβάρυνση

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί νέα «κόλπα» για τον υπολογισμό της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τα εντοπίσετε διαβάζοντας τα ακόλουθα πέντε σημεία. Μέσα από αυτά θα συνειδητοποιήσετε ότι:

  • Πρέπει να προσέχετε ώστε η κατανάλωση να μην ξεπεράσει ορισμένα κρίσιμα σημεία. Και μια κιλοβατώρα επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις κοστίζει 10 (!) ή και 20 ευρώ
  • Η πρόσθετη ισχύ κοστίζει πλέον. Αξιοποιήστε την μόνο αν πραγματικά την έχετε ανάγκη (ρωτήστε τον ηλεκτρολόγο για τα πως και τι)
  • Το νυχτερινό έχασε την αίγλη του αλλά παραμένει αξιόπιστη λύση για τη μείωση του λογαριασμού.
◊Η χρέωση
Μπορείτε να παρακολουθείτε το ρολόι της ΔΕΗ; Διότι με λίγη προσοχή θα κερδίσετε αρκετά χρήματα. Ο λόγος; Η ΔΕΗ εξακολουθεί να χρεώνει με κλιμάκια. Ωστόσο, κάθε φορά που αλλάζετε κλιμάκιο, η αυξημένη τιμή ισχύει για όλες τις κιλοβατώρες και όχι για τις κιλοβατώρες του συγκεκριμένου κλιμακίου. Ειδικότερα:
Η νέα κλίμακα χρεώσεων έχει ως εξής:
  • Από 0  έως 800 κιλοβατώρες: 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Από 801 έως 1000 κιλοβατώρες: 0,0686 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Από 1001 έως 1200 κιλοβατώρες: 0,071 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Από 1201 έως 1600 κιλοβατώρες: 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Από 1601 έως             2000 κιλοβατώρες: 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Πάνω από 2001 κιλοβατώρες: 0,08174 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Αν καταναλώνετε 800 κιλοβατώρες, θα πληρώσετε 89,94 ευρώ (για μονοφασικό ρολόι). Αν καταναλώσετε 801 κιλοβατώρες, θα πληρώσετε 107,93 ευρώ. Για μια κιλοβατώρα, θα χρεωθείτε 18 ολόκληρα ευρώ. Αν καταναλώσετε 1600 κιλοβατώρες, θα πληρώσετε, 209,72 ευρώ. Αν καταναλώσετε 1601 κιλοβατώρες θα πληρώσετε 220,91 ευρώ.
Το…ΥΚΩ
Τα άγνωστης προέλευσης γράμματα φουσκώνουν τον λογαριασμό χωρίς να το πάρετε χαμπάρι (σ.σ για όσους ενδιαφέρονται ΥΚΩ σημαίνει Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Για τη μείωση του ΥΚΩ, οι κανόνες είναι αντίστοιχοι με αυτούς που ισχύουν και για τη χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Προσπαθείς να καταναλώσεις λίγο λιγότερο για να μην τιμολογηθείς με βάση την υψηλότερη τιμή.


Το τριφασικό
Το τριφασικό ρεύμα σας επιβαρύνει καθώς υπάρχει διαφορά στο ύψος του παγίου. Αν πραγματικά το χρειάζεστε, θα γνωρίζετε ότι το πάγιο κυμαίνεται από 4,8 ευρώ έως 14 ευρώ (ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης) αντί για 1,52 ευρώ που έχει το μονοφασικό ρεύμα.
Η «συμφωνημένη ισχύς»
Στο παρελθόν ζητούσαμε να ενισχύσουμε τη γραμμή του ηλεκτρικού για να «σηκώνει» και τα aircondition και τις κουζίνες και τον θερμοσίφωνα ταυτόχρονα. Τώρα, αυτό το πληρώνουμε αν και οι περισσότεροι εξ ημών, δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Αν η συμφωνημένη ισχύς είναι 8 kVA και καταναλώνουμε 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ο λογαριασμός θα έρθει 126,67 ευρώ. Αν η συμφωνημένη ισχύς είναι 25 kVA και το ρολόι τριφασικό, ο λογαριασμός εκτοξεύεται (για την ίδια κατανάλωση) στα 140,14 ευρώ.
Το νυχτερινό
Το νυχτερινό τιμολόγιο έχασε αρκετή από τη λάμψη του ειδικά για όσους καταναλώνουν λιγότερες από 800 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Κι αυτό διότι ο νέος τιμοκατάλογος προβλέπει ότι η κιλοβατώρα που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της νύκτας, κοστίζει 0,054 ευρώ, όσο δηλαδή στοιχίζει η κιλοβατώρα και αν η κατανάλωση είναι μικρότερη των 800 κιλοβατώρων το τετράμηνο. Επιπλέον, το νυχτερινό ρεύμα έχει και ένα πάγιο, 4,07 ευρώ. Εξακολουθεί πάντως να συμφέρει το νυχτερινό για μεγαλύτερες καταναλώσεις: Ενδεικτικά τα ακόλουθα παραδείγματα:
  • Καταναλωτής ξοδεύει 1800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Δεν έχει ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο και έχει τριφασικό. Ο λογαριασμός έρχεται 256,26 ευρώ.
  • Ο ίδιος καταναλωτής ενεργοποιεί το νυχτερινό. Κατά τη διάρκεια του «μειωμένου» καταναλώνει 600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Ο λογαριασμός έρχεται 206,43 ευρώ. Δηλαδή, το νυχτερινό τον γλιτώνει από 50 ευρώ το τετράμηνο ή 200 ευρώ ετησίως.
freepress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Δεν βγαίνουν τα έσοδα - Πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα για το 2012

Δεν βγαίνουν τα έσοδα - Πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα για το 2012

Όχι απλώς ανοικτό αλλά ορθάνοικτο άφησε ο Λουκάς Παπαδήμος το παράθυρο στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012, έτσι ώστε να καλυφθούν οι διαφαινόμενες αποκλίσεις του 2011 και να επιτευχθεί ο βασικός στόχος του επόμενου έτους, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος!
«Εφόσον τα μέτρα που ψηφίστηκαν εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα, δεν θα είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων αλλά η οικονομία λειτουργεί σε συνθήκες αβεβαιότητας. Ανάλογα με τις εξελίξεις, ανάλογα με τις αποκλίσεις στο τρέχον έτος θα εξεταστεί εάν χρειαστεί να γίνουν ορισμένες πρόσθετες ρυθμίσεις. Το βασικό σενάριο δεν είναι, πάντως, αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός στον έντονο απόηχο των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε στο 10,7% δύο μήνες πριν το "κλείσιμο" του έτους αλλά και των πληροφοριών που αναφέρουν ότι το περασμένο μήνα η υστέρηση στα έσοδα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που πήρε αμέσως μετά τον Λουκά Παπαδήμο το λόγο για να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, όχι μόνο δεν επιχείρησε να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά αντιθέτως ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε επίκληση στον... πατριωτισμό των Ελλήνων για να μη ξεφύγει το φετινό έλλειμμα. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι με την βοήθεια και την κατανόηση όλων των Ελλήνων που υφίστανται πάρα πολύ μεγάλες θυσίες και πιέζονται φορολογικά κάτω από συνθήκες ύφεσης, ανεργίας και δυσπραγίας της οικονομίας, θα πετύχουμε τους στόχους και έτσι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα όπως το έχουμε ψηφίσει και αυτό αφορά το 2011 και το 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαρτώντας ουσιαστικά την επίτευξη του στόχους είσπραξης 8,5 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους όχι μόνο από τις συνθήκες της αγοράς (κατανάλωση- ΦΠΑ) αλλά κυρίως από την ανταπόκριση των φορολογούμενων στα έκτακτα και τακτικά φορολογικά μέτρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο crash test για τον προϋπολογισμό του 2011 και το 2012, θα γίνει με τη Τρόικα την επόμενη εβδομάδα, όταν η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία και για τα μέτρα περικοπών δαπανών -κυρίως την εφαρμογή της εφεδρείας- και πολύ περισσότερο για την απόδοση των φορολογικών μέτρων, όπου ενώ η είσπραξη του Νέου Τέλους Ακινήτων και των έκτακτων εισφορών πηγαίνει καλά, οι υπόλοιπες πηγές είτε δείχνουν να έχουν στερέψει π.χ. ΦΠΑ είτε παραμένουν σχεδόν ανεκμετάλλευτες π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές...
Διαβάστε Περισσότερα »

Αποτελέσματα συνόδου:Η Ευρώπη χωρίζεται σε "σκούρους" και "ξανθούς"..




Σε ανεπαρκείς λύσεις για την αντιμετώπιση των αγορών, αλλά και σε ανεφάρμοστα ευχολόγια περί δημοσιονομικής συνοχής, οδηγείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αυτή η Σύνοδος Κορυφής.



Οι αποφάσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν κανέναν. Ούτε την Γερμανία η οποία δεν πετυχαίνει τη...
συμφωνία των 27 αλλά και είναι αμφίβολο αν θα πετύχει την ουσιαστική συμφωνία των 17 στις προτάσεις της, αλλά ούτε και τις «προβληματικές» χώρες που βλέπουν μια πολύ περιορισμένη ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης.

Τα 500 δις που θα είναι τα κεφάλαια του ESM δεν επαρκούν ούτε καν για να διατηρήσει ο ίδιος ο μηχανισμός τα τρία Α στην αξιολόγηση του. Και φυσικά δεν επαρκούν για την ενίσχυση των υπερχρεωμένων ευρωπαικών χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Απο την άλλη μεριά οι απαιτήσεις της Γερμανίας περί δημοσιονομικής ένωσης σκόνταψαν στις αντιρρήσεις της Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας, ενώ δεν αποκλείεται καθ’οδόν να υπάρχουν και άλλες διαφοροποιήσεις.

Αυτό που καταρχήν συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters είναι να μπεί ένα όριο στο επιτρεπόμενο έλλειμμα, το οποίο το περιορίζει στο 0,5% του ΑΕΠ.

Εκκρεμμεί ακόμη η πρόταση της Γερμανίας να λαμβάνονται οι αποφάσεις με πλειοψηφία αντί ομοφωνίας, κάτι που είναι βέβαιον οτι δεν θα γίνει δεκτό απο τους 27 – η Φινλανδία το έχει επισήμως απορρίψει ήδη και ασφαλώς θα το απορρίψουν και άλλοι- αλλά ίσως περάσει απο τους 17 της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση ήδη διαφαίνεται μια έντονη τάση ασυμφωνίας και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να περιμένουμε τις γενναίες αποφάσεις που θα αντιμετώπιζαν την κρίση του χρέους.

Υπο αυτό το πρίσμα, αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει σήμερα είναι μια αύξηση της πίεσης των αγορών προς τις ευρωπαικές οικονομίες και αν δεν «συνετισθούν» οι ηγέτες, μπορούμε να θεωρούμε βέβαιον οτι οι πιέσεις θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες στα χρηματιστήρια, τις αγορές ομολόγων και στο ίδιο το Ευρώ.

Το μέλλον της Ευρώπης είναι αβέβαιον τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα και το ενδεχόμενο διάσπασης της είναι ορατό. Μιάς διάσπασης που μπορεί να εκφραστεί με Ευρωπαικές χώρες δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων αλλά και η οπόια μπορεί να φτάσει σε «εκπαραθύρωση» απο την Ευρωζώνη ορισμένων αδύναμων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ισπανία και ίσως και η Ιταλία.

Μια Ευρωζώνη γερμανικής πειθαρχίας με το «ξανθό φύλλο» να ενοποιείται και τους «σκούρους» να μένουν εκτός, δεν είναι πλέον απίθανη προοπτική. Και μάλιστα χωρίς όλους τους «ξανθούς» αφού ορισμένοι όπως οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί, δεν είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν εθνική κυριαρχία στην Γερμανία.


Εντύπωση προκαλεί βέβαια η στάση των Γάλλων, οι οποίοι είναι ασφαλώς σκουρότεροι των Γερμανών, αλλά έχουν την ψευδαίσθηση οτι θα συνδιοικήσουν σε αυτό που πάει να διαμορφωθεί, δηλαδή σε μια αμιγώς γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Οι Γάλλοι πάντα είχαν ψευδαισθήσεις για τη σχέση τους με τη Γερμανία και φαίνεται οτι δεν τις έχουν ακόμη αποβάλει.

Απο την άλλη μεριά, η Μεγάλη Βρετανία διαφοροποιείται έντονα απο τις γερμανικές θέσεις και δηλώνει σαφώς οτι δεν δέχεται να συμμετάσχει σε μια μοιρασιά της Ευρώπης «αν δεν έχει όφελος το City του Λονδίνου».

Ουσιαστικά λοιπόν ο άξονας ΗΠΑ- Μεγάλης Βρετανίας, τίθεται σαφώς απέναντι απο τις γερμανικές διεκδικήσεις ενώ το δίδυμο Γερμανίας – Γαλλίας, που μοιάζει σήμερα αρραγές, δεν αποκλείεται σύντομα να σπάσει.

Οι υπόλοιπες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) μοιάζουν προς το παρόν να μην έχουν φωνή, εκτός απο αυτές που διαφοροποιούνται, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Εμείς και οι άλλοι «σκούροι», δέσμιοι των χρεών και των ελλειμμάτων απλώς περιμένουμε να δούμε ποιές είναι οι λύσεις που προτείνουν οι ισχυροί και μοιάζουμε να αποδεχόμαστε την όποια μοίρα μας επιφυλάσσουν προκειμένου να συνεχισθεί η περιορισμένη χρηματοδότηση των οικονομιών μας και να παραμείνουμε στο Ευρώ ελπίζοντας σε μια πιό «ανθρώπινη» λύση.

Όμως η αρνητική στάση της Γερμανίας έναντι του Ευρωομολόγου και η άρνηση της να τυπωθεί χρήμα για να σωθεί η Ευρωζώνη δεν προδιαθέτουν για μια καλύτερη προοπτική.

Μετά την σημερινή Σύνοδο, η Ευρώπη όπως την ξέραμε μάλλον αλλάζει οριστικά και παίνει σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις ευρωπαικές κοινωνίες αλλά και στην παγκόσμια οικονομία./Γ.Νικολόπουλος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζουν να μολύνουν τον Ασωπό



Στοιχεία που προβληματίζουν έφερε στο φως ο έλεγχος που έκανε στον Ασωπό ο δήμος Τανάγρας.

 Στο δείγμα το εξασθενές χρώμιο είναι χιλιάδες φορές περισσότερο...
από το όριο γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα. Μιλώντας στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρια Αγάτσα ζήτησε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα . Δεν θα επιτρέψουμε η Βοιωτία να γίνει χωματερή κανενός επεσήμανε η κυρία Αγάτσα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το Δίστομο η τελευταία κατοικία του Γιάννη Μπούρα



Κηδεύετα σήμερα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στις 2.00 το μεσημέρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Δίστομο, ο Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Μπούρας.
Ο Γιάννης Μπούρας υπήρξε αγωνιστής και στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ενώ στη μακρά του διαδρομή στο δημόσιο βίο της Βοιωτίας και όχι μόνο χαρακτηρίζονταν για τη σταθερότητα των απόψεων του και το πάθος του για ο,τι αγαπούσε και υπερασπίζονταν. Αιωνία του η μνήμη.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΕΝ ΗΡΘΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΩ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΗΡΘΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑ

ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ???ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ!!!

ΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟN ΤΟΙΧΟ ΜΑΣ ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ!!

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε Περισσότερα »

Το δέντρο των παιδιών στο Δήμο Αλιάρτου



Σας προσκαλούμε την Κυριακή 11/12/2011 και ώρα 3.30 μ.μ. σε μία βόλτα στην κεντρική πλατεία της Αλιάρτου να ντύσουμε μαζί το “Δέντρο των παιδιών” με στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά που τα παιδιά του “Εικαστικού Εργαστηρίου” της ΔΗΚΕΑΛ με οδηγό την φαντασία και τα χρώματα του νου και της ψυχής τα μετέτρεψαν σε έργα τέχνης.
Σας περιμένουμε με γιορτινά χαμόγελα  μικρούς και μεγάλους
Διαβάστε Περισσότερα »

Στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ την Τρίτη

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 14.00 την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου...



Η στάση εργασίας γίνεται προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, στους εκπαιδευτικούς γονείς των ατόμων με αναπηρία, σε κάθε εκπαιδευτικό ευαισθητοποιημένο στα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης, να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό – Παναναπηρικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΣΑμεΑ και οι Φορείς – Μέλη της ώρα 11 το πρωϊ στην Πλατεία Ομονοίας.

Παράλληλα, κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας, την ίδια μέρα, από τις 11 π.μ. – 14.00 για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής για τη συμμετοχή τους στην συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών εργατών στην Ελληνική Χαλυβουργία. Η συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα στις 10 π.μ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Εκθεση τέχνης με τίτλο «Χρώματα και Θαύματα»




Το βιβλιοπωλείο «Ν. & Σ. Μπατσιούλας» και οι Εύη Καραχλή και Νικόλ Παπάκου
σας προσκαλούν στην έκθεση τέχνης με τίτλο
«Χρώματα και Θαύματα»
που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19:30
στον χώρο του βιβλιοπωλείου στη Θήβα, Πελοπίδου 5.
Η Εύη Καραχλή γεννήθηκε στη Θήβα. Σπούδασε στη σχολή εφαρμοσμένων εικαστικών τεχνών ΒΑΚΑΛΟ. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, batik και κεραμικής.
Η Νικόλ Παπάκου γεννήθηκε στη Πάτρα. Είναι απόφοιτος ΤΕΙ σχολής γραφικών τεχνών και έχει παρακολουθήσει μαθήματα αγιογραφίας, κεραμικής και ελεύθερου σχεδίου.
Για πολλά χρόνια εργάσθηκαν και οι δύο σαν γραφίστριες σε εφημερίδες και περιοδικά. Η συνεργασία τους στη ζωγραφική τέχνη αρχίζει το 2000 και σήμερα διατηρούν εργαστήρι ζωγραφικής στη Θήβα. Έργα τους έχουν παρουσιάσει: 2005 Αθήνα (Γκάζι), 2006 Κομοτηνή, 2006 Πάτρα (πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης), 2007 Ναύπλιο, 2007 Καρδίτσα, 2007 Λάρισα, 2007, Αθήνα (αίθουσα τέχνης «ΙΑΝΟΣ»), 2008 Αθήνα (ομαδική έκθεση «Φιγούρες και μάσκες» αίθουσα τέχνης «ΙΑΝΟΣ»), 2008 Κυπαρισσία, 2008 Αθήνα πολυχώρος «Μεταίχμιο», 2009 Αθήνα Gallerie «Στάβλος», 2009 Αθήνα αίθουσα τέχνης «ΙΑΝΟΣ», 2010 Θεσσαλονίκη αίθουσα τέχνης «ΙΑΝΟΣ».
exeisminima.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Παιχνίδια συμφερόντων πίσω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο




Είναι προφανές πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Οποιαδήποτε εκδοχή καπνίσματος. Είναι επίσης προφανές πως ο αποπροσανατολισμός και μάλιστα ο μεθοδευμένος από κύκλους συμφερόντων βλάπτει σοβαρά, βλάπτει πολύ σοβαρά τις κοινωνίες.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξεκίνησε από το πουθενά και απρόκλητα μία προς το παρόν «χαμηλών τόνων» καμπάνια κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με αφορμή την ετήσια συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (του συμβατικού), ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος και ο γνωστός πνευμονολόγος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, εξαπέλυσαν μύδρους κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες περί απαγόρευσής του, περί επισήμων αποφάσεων των φορέων Υγείας κλπ.. Ταυτόχρονα συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί άρχισαν να «ανακατεύουν την τράπουλα» προφανώς στοχεύοντας στην οικειοποίηση μεριδίων της αγοράς. Είτε εκείνης της πώλησης των διαφόρων εκδοχών ηλεκτρονικών τσιγάρων είτε εκείνης της διαφήμισής του.

Κατ’ αρχήν ας επισημανθούν ορισμένες πληροφορίες που στοιχειοθετούν και το καμβά της υπόθεσης.

Α) Πουθενά στον κόσμο δεν έχει απαγορευθεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Β) Σοβαροί οργανισμοί όπως ο αμερικανικός «FDA» που αποτελεί διεθνώς τον φόβο και τον τρόμο για προϊόντα που έχουν σχέση με την υγεία, το τρόφιμο και το φάρμακο, έχει εκδώσει απόφαση με την οποία ΣΥΝΙΣΤΑ την αποφυγή χρήσης αυτού του προϊόντος και πάντα όσον αφορά την εκδοχή καπνίσματος με ποσότητα νικοτίνης και όχι όταν πρόκειται για εκδοχές όπου γίνεται χρήση άλλων αρωματικών ουσιών.

Γ) Η ανεξάρτητη υγειονομική επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας Health New Zealand Ltd. Study υπό τον Dr. Murray Laugesen κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η ποσότητα νικοτίνης που ανιχνεύτηκε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι περισσότερη από εκείνη που χρησιμοποιείται στα αυτοκόλλητα νικοτίνης τα οποία δίδονται με ιατρική συνταγή σε άτομα που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Επιπροσθέτως, ειδικός πνευμονολόγος του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, σχολιάζοντας την έρευνα του Iνστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε: «Αν η ποσότητα νικοτίνης που ανιχνεύεται είναι ίδια με τα μέσα που χρησιμοποιούνται ιατρικώς για την διακοπή του συμβατικού καπνίσματος τότε δεν βρίσκω τον λόγο ανησυχίας, ούτε ότι υφίσταται πρόβλημα».

Άλλες έρευνες

Έρευνα του Boston University School of Public Health η οποία διεξήχθη το 2010 καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα των συμβατικών. «Χρειάζεται η διεξαγωγή περεταίρω έρευνας σχετικά με τις ποσότητες χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στις αμπούλες των ηλεκτρονικών τσιγάρων ‘ώστε να διαπιστωθεί αν είναι επιβλαβείς, ωστόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ ασφαλέστερα από τα κοινά και διαθέτουν βαθμό τοξικότητας της νικοτίνης που περιέχουν, ανάλογη με εκείνη των παρασκευασμάτων που χρησιμοποιούνται με ιατρική συνταγή (τσίχλες και αυτοκόλλητα) σε άτομα που θέλουν να διακόψουν το συμβατικό κάπνισμα».

Χαμηλότατα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών

Στην ίδια έρευνα σημειώνεται πώς το επίπεδο καρκινογόνων ουσιών που εντοπίστηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 1000 (χίλιες) φορές κατώτερα εκείνων που ανιχνεύονται στα κανονικά τσιγάρα. Κατά τους ερευνητές του Boston University School of Public Health, οι πρώτες μελέτες καταδεικνύουν πώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διακόψουν το συμβατικό κάπνισμα προσομοιάζοντας την πρακτική του καπνίσματος ως να ήταν κανονικός καπνός.

Δ) Επειδή στην Ελλάδα τα πάντα γίνονται γνωστά, επισημαίνονται τα κάτωθι.

1) Γνωστός γιατρός ο οποίος πρωταγωνιστεί στην καμπάνια κατά του καπνίσματος φέρεται να σχετίζεται επαγγελματικά με δίκτυο «αποτοξίνωσης καπνιστών» το οποίο λειτουργεί με πληθώρα εξειδικευμένων ιδιωτικών ιατρείων τα οποία φυσικά διαθέτουν στους καπνιστές τα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της διακοπής (τσίχλες, αυτοκόλλητα κλπ.).

2) Η αιφνιδιαστική καμπάνια κατά της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου συνέπεσε ως δια μαγείας με την δημοσιοποίηση της πληροφορίας περί δραματικής αυξήσεως της τιμής σε προϊόντα καπνού. Είναι ηλίου φαεινότερο πώς η «σύμπτωση» αυτή εξηγείται και μάλιστα με όρους πολιτικής οικονομίας. Η κατανάλωση ηλεκτρονικού τσιγάρου θα είναι σαφώς φθηνότερη (ήδη είναι) από την χρήση συμβατικών σιγαρέτων. Η απώλεια εσόδων για τις καπνοβιομηχανίες θα είναι οδυνηρά αισθητή. Όμως και το ίδιο το κράτος θα πληγεί ως προς τα έσοδα μια που ο φόρος καπνού αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων (το ίδιο ισχύει δυστυχώς και για την βενζίνη).

Τα «νέα της Ψωροκώσταινας»


Πολύς θόρυβος με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης έγινε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με κάποια επερχόμενη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος σύμφωνα δηλώσεις των υπευθύνων του Οργανισμού δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

Αντιθέτως, ο ΕΟΦ θα ασχοληθεί με το θέμα από Δευτέρα όπως δήλωσαν στη zougla.gr στελέχη του. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Υγείας και άμεσοι συνεργάτες του Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο ΕΟΦ δε συμμετείχε καν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της επιτροπής για την απαγόρευση του καπνίσματος στην οποία μίλησαν ο Α. Δημόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και Π. Μπεχράκης, πνευμονολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Άλλωστε ανώτερα στελέχη του υπουργείου Υγείας πιστεύουν πως τελικά είναι αδύνατον να απαγορευτεί η πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα η εκδοχή χωρίς νικοτίνη, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις. Επισημαίνεται πως διεθνώς δεν υφίσταται γενικευμένη και κάθετη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ούτε καν στην Αμερική. Μόλις τώρα η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αρχίζει να συζητά το ζήτημα σε επίπεδο γενικών επιτροπών δημόσιας υγείας.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, ανέφερε ότι ο ΕΟΦ θα απαγορεύσει τόσο την πώληση όσο και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ιδιαιτέρως εκείνων που περιέχουν σταγόνες νικοτίνης. Μία απόφαση που δεν επιβεβαίωσε ο ΕΟΦ ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο σε μία τέτοια υπόθεση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Π. Μπεχράκης, ανέφερε αορίστως ότι η απαγόρευση αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες συζητείται εσφαλμένως ότι το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην απαγόρευση της χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι επιστημονικές αντιφάσεις

Ο κ. Π. Μπεχράκης της Επιτροπής ελέγχου του καπνίσματος παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να ενοχοποιηθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είπε όμως ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να είναι βλαβερό αλλά σε σαφώς λιγότερο βαθμό από τα κανονικά τσιγάρα. Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, μελέτη που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τις «αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή». Ωστόσο, ο καθηγητής αναγνωρίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει σαν μια ενδιάμεση διαδικασία διακοπής του τσιγάρου. Όχι να το μονιμοποιήσει, αλλά να το χρησιμοποιήσει για δύο- τρεις μήνες και μετά να διακόψει το κάπνισμα».

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι στα καταστήματά τους τίθεται προς πώληση το ηλεκτρονικό τσιγάρο, χωρίς νικοτίνη και πως ο ΕΟΦ δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη διακίνηση οποιουδήποτε «e-cigarette», δίχως πιστοποίηση. 
 zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα



Στις 10 Δεκεμβρίου

1520: Ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημοσίως την παπική βούλα. Ο ποντίφικας τον καλούσε να αποκηρύξει τις θέσεις του. Ο Λούθηρος αρνείται κι ένα μήνα αργότερα αφορίζεται.

1790: Γεννήθηκε ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων.

1830: Γεννήθηκε η Έμιλι Ντίκινσον, αμερικανίδα ποιήτρια.

1876: Γεννήθηκε ο Σβεν Βίνγκβιστ, σουηδός εφευρέτης και βιομήχανος, συνιδρυτής της βιομηχανίας SKF, του μεγαλύτερου παραγωγού ένσφαιρων τριβέων (ρουλεμάν) παγκοσμίως.

1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

1896: Πέθανε ο Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του.

1904: Ο φημισμένος ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.

1932: Στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές.

1957: Νέες αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον βρετανικό στρατό και την Αστυνομία. Την ίδια μέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.

1964: Ο γάλλος συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ