Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί παθαίνουμε κατάθλιψη τις Γιορτές ;

Οι ψυχολόγοι δίνουν την εξήγηση

Ήρθε πάλι αυτή η εποχή, που ακόμα και αν κάποιος είναι αποφασισμένος ότι δεν τον αφορά, ότι μεγάλωσε πια για αυτά ή ότι δεν θα ενδώσει στον υπερκαταναλωτισμό της, δεν μπορεί παρά να μην αντιλαμβάνεται ότι γύρω του πλανάται η προσδοκία των γιορτών.
Γιατί οι γιορτές αυτό δημιουργούν: προσδοκίες. Και ακόμα και η άρνηση του εορτασμού ή και η θλίψη και η μελαγχολία που προκύπτει συχνά από αυτές δεν παύουν να είναι μια αντί-δραση σε αυτό που μας περιβάλλει τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας…

Είτε είμαστε ή δεν είμαστε αντιρρησίες εορταστικής συνείδησης όμως, πολλοί από εμάς κατά τη διάρκεια των γιορτών νοιώθουμε να μας διαπερνά μια μελαγχολία και πολλά από τα συναισθήματα μας να εντείνονται αυτήν την εποχή. Οι λόγοι για τους οποίους συνήθως συμβαίνει αυτό είναι οι εξής:

1. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Πολλές φορές οι γιορτές μπορούν να γίνουν δυσβάσταχτες για αυτούς που έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο τους άνθρωπο. Η περίοδος των γιορτών που συμπεριλαμβάνει την σύναξη των ανθρώπων και της οικογένειας αναζοπυρώνει τα αισθήματα της απώλειας. Ακόμα και η θέα ανθρώπων που περνούν καλά μπορεί να αποβεί δύσκολη και σκληρή για κάποιον που έχει χάσει κάποιον δικό του.

2. Οι αναμνήσεις

Οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία ή και απο άλλες περασμένες εποχές μπορεί να επιφέρει θλίψη και μελαγχολία σε κάποιους. Αυτό συμβαίνει είτε οι αναμνήσεις είναι δυσάρεστες είτε ευχάριστες. Μπορεί κάποιος να θυμάται τα Χριστούγεννα που ήταν μικρός και ο πατέρας του ήταν απών, ή Χριστούγεννα που ως παιδί τα περνούσε υπέροχα ενώ τώρα οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει και δεν ανταπεξέρχονται στην θαλπωρή των παιδικών χρόνων.

3. Οι οικογενειακές παρεξηγήσεις

Συχνά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μέσα στις γιορτές (ειδικά αυτές που γίνονται καταναγκαστικά και όταν οι άνθρωποι έχουν να βρεθούν καιρό) αναδύονται δυσάρεστα συναισθήματα για άλλα πρόσωπα της οικογένειας και πολλές φορές μέσα απο κουβέντες προκύπτουν παρεξηγήσεις που καταλήγουν και σε τσακωμούς. Επίσης πολλές φορές μέσα στην οικογένεια αποδίδονται ρόλοι σε κάποια μέλη της, απο την μικρή ηλικία κιόλας, που μπορεί να είναι δεσμευτικοί η άδικοι για αυτόν που του έχουν αποδοθεί. Επιπρόσθετη απογοήτευση επιφέρουν και οι υψηλές προσδοκίες από τα πρόσωπα της οικογένειας και από την μέρα της συγκέντρωσης, δυστυχώς όμως σπάνια αυτές οι προσδοκίες πραγματοποιούνται.

4. Οι οικονομικές δυσκολίες

Τα Χριστούγεννα κανείς νοιώθει σχεδόν την υποχρέωση να ξοδέψει. Να πάρει δώρα για τους κοντινούς του ανθρώπους, να ψωνίσει για το γιορτινό γεύμα. Από μικροί έχουμε μπει σε ένα καταναλωτικό 'προγραμματισμό' για την περίοδο των Χριστουγέννων. Όμως πολλές οικογένειες περνούν πολύ δύσκολα οικονομικά, ακόμα κι αυτές που δεν βρίσκονταν ποτε σε οικονομική δυσχέρεια. Πλέον με την κρίση χιλιάδες σπίτια έχουν "περιοριστεί" εξαιρετικά. Η ανάγκη για κατανάλωση όμως και το αίσθημα της υποχρέωσης απέναντι στην οικογένεια και τα παιδιά παραμένει ακόμα, και το στρες μπορεί να είναι μεγάλο όταν κάποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις προσδοκίες. Το στρες αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε κατάθλιψη, ειδικά τα Χριστούγεννα.



5. Η μοναξιά

Περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι νομίζουμε είναι μόνοι τους. Χωρίς οικογένεια, χωρίς σύντροφο, ή ακόμα και αν υπάρχουν αυτά, μόνοι τους συναισθηματικά. Την περίοδο των γιορτών, που σαν κύρια δραστηριότητα έχει την συνένωση των ανθρώπων, το αίσθημα της μοναξιάς εντείνεται. Επίσης πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν μακριά απο την οικογένειά τους ή που έχουν μείνει χωρίς οικογένεια ή που η οικογένειά τους δεν τους συμπεριλαμβάνει στον εορτασμό μπορεί να αισθάνονται ιδιαίτερα μόνοι και εγκαταλελειμένοι αυτήν την περίοδο με μόνη συντροφιά το βύθισμά τους στις αναμνήσεις τους...

6. Οι δυσλειτουργικές οικογένειες

Υπάρχουν πολλές οικογένειες στις οποίες λαμβάνει χώρα σωματική η συναισθηματική βία με διάφορους τρόπους και για διάφορους λόγους. Ο βίαιος πατέρας, οι έντονοι τσακωμοί ανάμεσα στο ζευγάρι, η συνεχής απουσία κάποιου από τα πρόσωπα, η συναισθηματική και η σωματική κακοποίηση της γυναίκας ή του παιδιού. Νομίζω οτι είναι περιττό να αναφέρω γιατί οι γιορτές μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες και τραυματικές σε αυτές τις περιπτώσεις.


7. Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή

Είναι μια υπαρκτή διαταραχή που πολλές φορές την αγνοούμε. Προκύπτει με την αλλαγή της εποχής όπου μειώνεται κατά πολύ το φως της ημέρας. Έχει κάποια απο τα συμπτώματα της κατάθλιψης αν και δεν έχει την ίδια βαρύτητα. Παρ'όλα αυτά όμως μπορεί να προκαλέσει έντονα αισθήματα θλίψης, μελαγχολίας και στρες ειδικά όταν υπάρχει η προσδοκία να είναι κανείς χαρούμενος την περίοδο των γιορτών.



8. Κατάθλιψη και άλλες ψυχοπαθολογίες

Πέρα από την επίκτητη κατάθλιψη και μελαγχολία που μπορεί να προκαλούν οι γιορτές υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από κλινική κατάθλιψη ή από άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιορτές μπορούν να είναι πολυ δύσκολες και να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση. Ο ρόλος τους μέσα στην οικογένεια, η απομόνωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ψυχική δυσφορία. Επίσης για ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπεία ή σε κάποιο κλινικό θεραπευτικό πλαίσιο οι γιορτές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο άγχος αποχωρισμού, θυμό και διάφορες φαντασιώσεις για τον θεραπευτή, όταν η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί για ένα διάστημα ή στην περίπτωση του θεραπευτικού/νοσοκομειακού πλαισίου, όταν τα μέλη του προσωπικού λείπουν εξαιτίας των γιορτών.



Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή της γέννησης του Χριστού

Μίθρας,Παλαιά Διαθήκη,Καινή Διαθήκη,Ρωμαίοι,354 μ.Χ,ειδωλολατρία,25η Δεκεμβρίου,

Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι ούτε στην Παλαιά Διαθήκη ούτε στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ποιο μήνα και ποια ημέρα γεννήθηκε ο Χριστός.
Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες η γέννηση δεν αποτελούσε ιδιαίτερη γιορτή και οι χριστιανοί την γιόρταζαν μαζί με τη βάφτιση στις 6 Ιανουαρίου.
Το 354 μ.Χ μετά από πολλές αντιρρήσεις ορίστηκε στη Ρώμη σαν ημέρα γέννησης του Χριστού η 25η Δεκεμβρίου για τον εξής λόγο: Η ημέρα ήταν καθιερωμένη από τους Ρωμαίους σαν ημέρα γέννησης του Περσικού θεού Μίθρα. Οι Ρωμαίοι επιστρέφοντας από πολέμους της Ανατολής έφεραν μαζί τους την λατρεία πολλών θεών. Από τους πιο δημοφιλείς ήταν ο Μίθρας γιατί ήταν ο θεός του φωτός, του Ήλιου που μάχεται και διώχνει το σκοτάδι.
Το Γενέθλιον του είχε συνδιαστεί με τη χειμερινή τροπή του ήλιου που στις 25 Δεκεμβρίου αρχίζει να κερδίζει έδαφος και να στέκεται περισσότερο στο Ουράνιο στερέωμα.
Αυτή ήταν ημέρα χαράς για τους Ρωμαίους διότι έφευγε το σκοτάδι και ερχόταν το φως. Ήταν μέρα τόσο γιορτινή και αγαπητή που καμία απειλή, προτροπή των πατέρων της Εκκλησίας δε στάθηκε ικανή να ελαττώσει τη συμμετοχή των πρώτων Χριστιανών.
Γι' αυτό οι πατέρες της Εκκλησίας βρήκαν ένα δοκιμασμένο μέσο, την «υποκατάσταση». Όρισαν δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου σαν ημέρα γέννησης του Χριστού, δηλαδή του νέου Ήλιου που έδιωξε τα σκοτάδια της ειδωλολατρίας, από τις ψυχές των ανθρώπων και τις πλημμύρισε με χριστιανικό φως.
Έτσι στις 25 Δεκέμβρη ο ένας Ήλιος υποκατέστησε τον άλλο με αποτέλεσμα η ημερομηνία να οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία γέννησης του Χριστού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έβαλαν φέσι 12 εκατ. € στα media και επέστρεψαν στις βίλες τους

του Δημήτρη Μαρκόπουλου από το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"
Πλούσια αφεντικά, κλειστές επιχειρήσεις, απολυμένοι εργαζόμενοι
Κάποιοι άλλοι, όντες πιο κοινωνικά «ανήσυχοι», πέρασαν στη συγγραφή και την υψηλή διανόηση. Αλλοι, δε, έπιασαν στασίδι στα τηλεοπτικά πάνελ, προετοιμάζοντας τη μελλοντική πολιτική τους καριέρα στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Ο λόγος για τους «μπαταχτσήδες» της εγχώριας διαφήμισης.
Τους επιχειρηματίες εκείνους που...


 από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα βάζουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους ή σπεύδουν να τις βάλουν στο άρθρο 99, αποσκοπώντας στη σωτηρία των προσωπικών τους (πολύ μεγάλων) περιουσιών και στην καταλήστευση των υπαλλήλων τους, του κράτους και των συνεργατών τους στην αγορά.

Αυτούς που μαζί με την κατάρρευση της «Ελευθεροτυπίας» δημιούργησαν ένα ασφυκτικό για το μέλλον των media σκηνικό. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, κάποιοι έχουν και το θράσος -ενώ οφείλουν εκατομμύρια- να δημιουργούν νέα, αφανή διαφημιστικά σχήματα μετακυλώντας πελάτες και δουλειές, την ίδια ώρα που χρωστάνε σε όποιον μιλάει ελληνικά.

Ολα αυτά τα κάνουν από την ησυχία των επαύλεων που κατέχουν στην Αθήνα, συνεχίζοντας να ζουν με τον ίδιο πολυτελή τρόπο και δίχως να έχουν απολέσει ούτε ένα ευρώ από τις μεγάλες προσωπικές τους περιουσίες. Περιουσίες για τις οποίες το σωστό είναι το ΣΔΟΕ και κάποιος συνειδητοποιημένος εισαγγελέας να ψάξουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν.




Η MASS ΚΑΙ ΟΙ «ΤΟΞΙΚΕΣ» ΕΠΙΤΑΓΕΣ



Η είδηση αναμενόμενη, αν και καθόλου χριστουγεννιάτικη. Η MASS Athens πτώχευσε, αφήνοντας εκκρεμότητες πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ στην αγορά, ποσό πάνω από εκείνο που οφείλει λόγω των «τοξικών» επιταγών του ALTER. Για όσους παρακολουθούν τον κλάδο της διαφήμισης, ήδη από το καλοκαίρι το πρόβλημα ήταν ορατό. Τότε, μπροστά στα εκατομμύρια χρεών της γνωστής διαφημιστικής εταιρείας και τις απειλές όσων είχαν να λαμβάνουν από τον όμιλο πως θα διαδήλωναν μπροστά στα γραφεία του στον Πειραιά, ο εφοπλιστής που φερόταν ως χρηματοδότης και «από πίσω» της εταιρείας, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, έσπευσε να δηλώσει πως «ουδεμία μετοχική ή άλλου είδους σχέση είχα με τη MASS».

Ολως περιέργως, όμως, εδώ και τόσα χρόνια που το όνομά του ακουγόταν στην πιάτσα της επικοινωνίας και της διαφήμισης, ποτέ ο κ. Βενιάμης δεν αισθάνθηκε την ανάγκη αυτής της διάψευσης. Τότε που η MASS κέρδιζε τον έναν κρατικό διαγωνισμό πίσω από τον άλλο, τότε που ετοιμάζονταν μεγάλα deals στον τόπο -όπως η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής-, τότε που η εταιρεία ήταν σφιχταγκαλιασμένη με την καραμανλική Ν.Δ., τον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον κ. Μιχάλη Λιάπη.

Κι όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι από την αρχή. Η MASS βρισκόταν στον διαφημιστικό χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν τη δημιούργησε ένας φιλόδοξος άνθρωπος: ο κ. Τάσος Πηλός. Στα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησής της, μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που τη συνέδεαν με το ΠΑΣΟΚ. Οι δουλειές συνεχίστηκαν και στην περίοδο Σημίτη, όμως υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες και πραγματοποιήθηκε εταιρική αλλαγή.

Το 2000 η εταιρεία επανασυστήνεται υπό το σχήμα του Comm Group. Κάτι λοιπόν οι δυσκολίες στα τέλη του ’90, κάτι η ανάγκη αλλαγής πλεύσης, σύντομα ο κ. Πηλός προσέγγισε τη Ν.Δ. Κομβικό ρόλο στην οβιδιακή μεταμόρφωση του ομίλου του έπαιξε η είσοδος στο άρμα της MASS του γνωστού μάνατζερ κ. Νικόλα Μπενόπουλου. Ενός ανθρώπου που μετά τη δημιουργία της κεντροδεξιάς «City Press» με τον κ. Γιώργο Κύρτσο, βρήκε λιμάνι στην εταιρεία του κ. Πηλού. Τότε ξεκίνησε η πορεία της εταιρείας προς την κορυφή. Ηταν η περίοδος κυριαρχίας της Ν.Δ.

Εκείνη την περίοδο η MASS κέρδισε δεκάδες κρατικά spec, φέρνοντας εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της, δημιουργώντας όμως παράλληλα και τον -λογικό και αναμενόμενο- φθόνο των ανταγωνιστών της. Κι αυτό διότι για τους γνώστες της αγοράς κάποιοι διαφημιστικοί διαγωνισμοί θεωρούνταν πλέον ταμπού. «Οταν η MASS συμμετείχε, δεν υπήρχε νόημα να καταθέσεις προσφορά», μας είπε εξέχων διαφημιστής.

Πώς όμως η εταιρεία αυτή έφτασε να ελέγχει μονοπωλιακά σχεδόν ολόκληρα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Μεταφορών την περίοδο του κ. Λιάπη ή το Ανάπτυξης στα χρόνια των κυρίων Δημήτρη Σιούφα και Γιάννη Παπαθανασίου; Ο κ. Μπενόπουλος δεν ήταν κάποιο τυχαίο πρόσωπο.

Ενεργός πολιτικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς, ο ίδιος υπήρξε η ψυχή της εταιρείας και ο άνθρωπος που έμπαινε μπροστά στα δύσκολα, λόγω και των προσωπικών σχέσεων με το σύστημα Καραμανλή. Ο αδελφός του κ. Γιάννος Μπενόπουλος στα χρόνια της Ν.Δ. διετέλεσε γενικός γραμματέας Εμπορίου και κατόπιν πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο πριν από το κρίσιμο διάστημα ιδιωτικοποίησής της.

Σε αυτήν τελικά συμμετείχε ο όμιλος Marfin, ένα σχήμα με το οποίο ο δημιουργός της MASS διατηρούσε άψογες σχέσεις και βάσει των γνωριμιών του εκεί συνδέθηκε με τον εφοπλιστή κ. Βενιάμη. Μάλιστα, σε μια περίοδο «τραπεζιτικού ιδεασμού» του, ο διαφημιστής κ. Πηλός έφτασε να δουλέψει ως γενικός διευθυντής στη Marfin Bank. Ο κ. Βενιάμης, βέβαια, από το καλοκαίρι ουσιαστικά διαρρέει ότι δεν υπήρξε μέτοχος και πως τα μόνα που τον ενδιαφέρουν είναι το shipping, οι δύο εταιρείες του, η προεδρία στους Ελληνες Εφοπλιστές και στο Lloyd’s Register’s Hellenic Advisory Committee. Ενας επιχειρηματίας που φλέρταρε λόγω της σχέσης του με τον κ. Βγενόπουλο μέχρι και με την προεδρία της ομάδας του ΠΑΟ.

Λέει, λοιπόν, ο επιχειρηματικός μύθος πως ο πατέρας του Λευτέρης έλεγε στον κ. Βενιάμη ότι με το μόνο που θα πρέπει να ασχοληθεί θα έπρεπε να είναι η ναυτιλία και τον είχε σχεδόν διατάξει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κι επειδή οι παλιοί ήταν σοφοί, να που ο καραβοκύρης Λευτέρης Βενιάμης δικαιώθηκε. Αλλά από την ανάποδη, καθώς ο γιος του σε πολλά gala στο παρελθόν αναφερόταν σε πολλά από τα κατορθώματα της MASS. Τώρα τι έχει, άραγε, αλλάξει;

Σήμερα, η ναυτιλιακή εταιρεία του κ. Βενιάμη είναι leader στην αγορά των φορτηγών πλοίων. Διαθέτει έναν στόλο 28 καραβιών χωρητικότητας άνω των 2 εκατ. τόνων, ενώ κόντρα στην οικονομική κρίση πρόσφατα παρήγγειλε άλλα δύο φορτηγά των 76.000 dwt από τα ναυπηγεία Jiangsu Rongsheng. Πριν από έναν χρόνο περίπου η εταιρεία του Golden Union συνήψε συμβάσεις συνεργασίας που αφορούν στην κατασκευή πλοίων και τη ναύλωσή τους με τον κινέζικο κολοσσό της Cosco. Ο κ. Βενιάμης διατηρεί συμμετοχές σε πολλές εταιρείες και φυσικά ένα 5% περίπου στη Marfin.

Σε ό,τι αφορά την κατάληξη της MASS, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως μια εταιρεία με μόλις 25 άτομα προσωπικό, έχοντας διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ πελατών της, πτώχευσε. Αραγε κάποια από τα χρήματα που κέρδισε τόσα χρόνια να πήγαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Πηλού, ο οποίος εξακολουθεί να ζει με άνεση; Μήπως θα έπρεπε κάποιος αρμόδιος εισαγγελέας να ψάξει τους ατομικούς του λογαριασμούς και να βρει κατά πόσο το status της ζωής του συνδυάζεται με την εταιρική πτώχευση;

Επίσης, μεγάλη έρευνα θα πρέπει να γίνει και για τον τρόπο που τόσα χρόνια η MASS κατόρθωνε να κερδίζει κρατικούς διαγωνισμούς με μεγάλα ποσά, ακόμα κι όταν δεν είχε δώσει τις καλύτερες προσφορές. Είχαν γίνει άραγε απευθείας αναθέσεις υπέρ της εταιρείας στα χρόνια της Ν.Δ. στα υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών; Παράλληλα, ο έλεγχος θα πρέπει να αφορά και τους πολιτικούς προϊσταμένους των υπουργείων, καθώς και τους διευθυντές των υπουργείων που χειρίστηκαν αυτούς τους διαγωνισμούς.

Ηδη πάντως από το καλοκαίρι βρίσκονταν στον αέρα επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ της διαφημιστικής εταιρείας προς τα ΜΜΕ. Εδώ και μερικούς μήνες στις τράπεζες εμφανίζονταν αξιόγραφα τα οποία δεν είχαν αντίκρισμα και η MASS ουσιαστικά υπολειτουργούσε.

Το ALTER χρωστά στην εταιρεία 45 εκατομμύρια από επιστροφές και αμφίβολες παραγωγές, που επίσης θα πρέπει να διερευνηθούν. Αλλοι πάλι μιλάνε και για ανοίγματα που υπήρξαν «κατά την προσπάθεια ανάληψης των κρατικών δουλειών στα χρόνια της Ν.Δ.».




Ο «αριστερούλης» Κακουλίδης με τις πολιτικές φιλοδοξίες και τις «γαλάζιες» φιλίες



Σε μια συνέντευξη που έδωσε τον Μάιο ο κ. Γιάννης Κακουλίδης τόνισε εμφατικά: «Με εξοργίζουν εκείνοι που δεν εξοργίζονται». Σπάνια μια φράση γίνεται τόσο επίκαιρη και προφητική γι’ αυτόν που τη λέει. Κι αυτό διότι τα χρέη της εταιρείας UpSet!, η οποία βρίσκεται σε ένα περίεργο καθεστώς επιχειρηματικής ύπνωσης, ομολογουμένως πέτυχαν τον σκοπό τους: να εξοργιστούν τελικά αρκετοί. Βέβαια, ο κ. Κακουλίδης δεν είναι πολύ χαρούμενος.

Κι αυτό διότι η οργή στρέφεται εναντίον του, μια και εκείνος υπήρξε ο δημιουργός των χρεών μέσω της εταιρείας που δημιούργησε. Κι αυτό διότι η UpSet! των περίεργων συναλλαγών του ALTER βρέθηκε με επιταγές 34 εκατ. ευρώ




Με «μαύρο μολύβι» επιχειρούν να διαγράψουν τα χρωστούμενα



Πέρα από τα «κανόνια» και τα φέσια στην αγορά, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης των τοξικών επιταγών του ALTER αποφάσισαν να διαγράψουν -σε πείσμα των κορόιδων (media, διαφημιζόμενοι)- την πραγματικότητα και να ασχοληθούν με την επόμενη μέρα των μπίζνες.

Ετσι, στήθηκαν με τις ευλογίες ή και με πρωτοβουλία και τη συμμετοχή τους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών εναλλακτικά σχήματα-υποκατάστατα προκειμένου να μη χαθούν οι πελάτες και να συνεχίσει... σόι το βασίλειο!

Ας ξεκινήσουμε από τους Γάλλους της Publicis που ανέλαβαν να διαχειριστούν τις τύχες της διαφημιστικής Leo Burnett Athens μετά το ηχηρό «κανόνι» της και την εκδίωξη του κ. Πέτρου Βενέτη, στον οποίο φορτώθηκαν τα πάντα και η μεταξύ τους διαμάχη θα κρατήσει χρόνια στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οι Γάλλοι φίλοι μας, λοιπόν, μπορεί να μην μπήκαν καν στο κόπο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα media και σε άλλες εταιρείες, προμηθευτές ή και συνεργάτες τους στην αγορά, αλλά δίχως χρονοτριβή και δίχως εν πολλοίς να τηρηθούν τα προσχήματα έστω της δεοντολογίας προχώρησαν σε μια «μεταγραφή»:

έφεραν στην Ελλάδα το brand name Black Pencil -«μπράντα» από το χαρτοφυλάκιο της «μαμάς»- στο ίδιο ΑΦΜ με την ήδη λειτουργούσα Publicis προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχέσεις με πολυεθνικούς πελάτες, που για λόγους «σύγκρουσης συμφερόντων» δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη εταιρείες με συναφή και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Το σχέδιο φαίνεται να περπάτησε, όχι πάντως χωρίς απώλειες, και σε αυτό φαίνεται πως σε έναν βαθμό συνέβαλε και η έγκαιρη ίδρυση και λειτουργία μιας νέας εταιρείας από γνωστά στην αγορά υψηλόβαθμα στελέχη της Leo Burnett που δεν βαρύνονται με τις ευθύνες της διοίκησης Βενέτη, ούτε με συμμετοχή στις διαμόρφωση των επιλογών της. Η εταιρεία λέγεται The Newtons και είναι πίσω από τα βιντεάκια του «Αγαπούλα» που παίζεται στις τηλεοράσεις.

Το «μαύρο μολύβι», όμως, είχε και άλλους μιμητές. Για παράδειγμα, η νεοσύστατη Soho Square, στην οποία εμφανίζονται να συμμετέχουν και να έχουν αναλάβει υψηλές ευθύνες δύο στελέχη της UpSet, δηλαδή η κυρία Γιόλα Γύφτουλα (αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στις καλές μέρες της εταιρείας), αλλά και η θυγατέρα του ιδρυτή, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Γιάννη Κακουλίδη, η κυρία Δήμητρα Κακουλίδη. Το σχέδιο και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι διαφορετικό από την επιδίωξη της μεταφοράς πελατών και τη συνέχιση -έστω και με άλλους όρους- της ίδια της μπίζνας.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της Mass Athens δεν στήθηκε καινούριο υποκατάστατο σχήμα, αλλά αξιοποιήθηκε η άλλοτε κραταιά Comm Group, η επικεφαλής ενός σχήματος συμμετοχών σε διαφημιστικές και άλλες εται­ρείες του οπτικοακουστικού τομέα και της επικοινωνίας - δημοσίων σχέσεων που ήταν και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κάποτε δηλαδή στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν η μητρική της Mass και είχε συμμετοχές σε πολύ γνωστές εταιρείες, οι οποίοι και σήμερα συνεχίζουν την πορεία τους ως ανεξάρτητες, όπως η Leon & Partners, η Stefi κ.ά. Μετά την «επανασύσταση» της Mass, η Comm Group περιορίστηκε στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας - ένας από τους γνωστότερους πελάτες της είναι το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ενώ πρόσφατα ήταν και η εταιρεία που «έτρεξε» επικοινωνιακά το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ. Οπως αναφέρουν στελέχη της διαφημιστικής αγοράς, οι όποιες δουλειές της Mass «τρέχουν» σήμερα υπό την... αιγίδα και το ΑΦΜ της Comm Group.




Εβαλαν φέσι 12 εκατ. € στα media και επεστρεψαν στις βίλες τους

Βέβαια, οι σχέσεις Κακουλίδη και συστήματος ALTER θα πρέπει να πούμε πως υπήρξαν πάντοτε πολύ στενές. Κι αυτό επειδή πολλά από τα βιβλία του διαφημίζονταν στον σταθμό, ενώ και η παρουσία του σε πολιτικές κυρίως εκπομπές του σταθμού στο Περιστέρι ήταν παραπάνω από συχνές. Μέχρι στιγμής η εταιρεία- που βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας- παραμένει ερμητικά κλειστή. Κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα, αλλά και κανένας δεν έχει ενημερώσει τους συνεργάτες της στην αγορά περί πτωχεύσεως ή εισαγωγής στο άρθρο 99. Κάποια στελέχη του κ. Κακουλίδη, κατά μερικούς, ή ο ίδιος, κατ’ άλλους, δημιουργούν ένα εναλλακτικό διαφημιστικό σχήμα: την εταιρεία Soho Square.

Και ενώ η UpSet! χρωστά ιλιγγιώδη ποσά, το νέο σχήμα φέρεται να έχει πάρει πελάτες του παλιού ομίλου! Με την κοινή λογική, εάν μια τέτοια ενέργεια δεν είναι παρανομία σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με την καταρρέουσα εταιρεία του κ. Κακουλίδη, τότε λοιπόν τι είναι; Παρ’ όλα αυτά, ο

κ. Κακουλίδης ετοιμάζει και το επόμενό του βήμα, υπό την ασφάλεια βέβαια της προσωπικής περιουσίας. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα ο ευαίσθητος δημοκράτης και πάγιος αγωνιστής της Αριστεράς έχει ενεργοποιηθεί με τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη και ετοιμάζεται να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Πειραιά. Μια περιοχή στην οποία μπορεί να γεννήθηκε, αλλά δεν διαμένει πλέον, καθώς εδώ και χρόνια ζει στα βόρεια προάστια - και συγκεκριμένα στην Πεντέλη.

Πάντως, ο «αριστερούλης», όπως συνήθιζαν να τον φωνάζουν οι ανταγωνιστές του στην αγορά για την comme il faut κριτική του στην αστική τάξη, ως γνήσιος επιχειρηματίας δεν είχε κανένα ιδεολογικό κώλυμα όταν η εταιρεία του λάμβανε μέρος σε κρατικούς διαφημιστικούς διαγωνισμούς, όταν εργολαβικά έπαιρνε δουλειές από την «επάρατο» Δεξιά κατά τα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. -όπως για παράδειγμα την περίοδο υπουργίας του κ. Κωστή Χατζηδάκη-, ούτε φυσικά είχε και έχει πρόβλημα να συνομιλεί τακτικότατα με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Τόσο σήμερα που πήρε τον ξεχωριστό πολιτικό της δρόμο όσο και όταν ήταν στα μέσα και τα έξω στα χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.




Το «στρίβειν αλά γαλλικά» της Publicis και οι καταγγελίες κατά του Πέτρου Βενέτη



Η μετοχική βάση της Leo Burnett δεν έχει σχέση με τη μίζερη πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς. Ο αποκλειστικός μέτοχος της εταιρείας είναι ένας πολυεθνικός γίγαντας γαλλικής καταγωγής, ο όμιλος Publicis. Πρόκειται για τον τρίτο σε μέγεθος όμιλο επικοινωνίας στον κόσμο, με δραστηριότητες σε 104 χώρες, με πάνω από 40.000 επαγγελματίες στις τάξεις του και με τις μετοχές του εισηγμένες στο παρισινό Euronext. Κι όμως, αυτός ο κολοσσός, αντί να πληρώσει τα σπασμένα των πεπραγμένων των Ελλήνων εκπροσώπων του στην Ελλάδα, προτίμησε την «ατίμωση» της κατάθεσης αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 «περί προστασίας της εταιρείας από τους οφειλέτες της».

Δηλαδή, τι θέλανε να μας πουν οι Γάλλοι; Πως δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη της ελληνικής θυγατρικής τους προς τα ΜΜΕ και το Δημόσιο, άρα -παρά την παρουσία τους και υπερκερδοφόρο δράση τους σε τόσες χώρες του πλανήτη- θα έπρεπε η ευρισκόμενη σε οικονομική δίνη Ελλάδα να πληρώσει το «μάρμαρο» της δικής τους αβλεψίας. Τις δοσοληψίες δηλαδή του διευθύνοντος τη Leo Burnett κ. Πέτρου Βενέτη με το ALTER δεν θα πρέπει να τις πληρώσουν οι Γάλλοι, αλλά δεκάδες επιχειρήσεις που είχαν την ατυχία να συνεργαστούν μαζί του, καθώς και το ήδη επιβαρημένο ελληνικό κράτος.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Γάλλοι αντάλλαξαν πυρά με τον τέως συνεργάτη τους κ. Βενέτη, μέσω του γνωστού περιοδικού της διαφήμισης «Adbusiness». Παράλληλα, οι Γάλλοι για ένα εσωτερικό τους πρόβλημα δεν πληρώνουν και επιλέγουν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό κατά του κ. Βενέτη.

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπέβαλε έγκληση εναντίον του για απιστία, ενώ επιφυλάσσεται να στραφεί δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε τρίτου ενεπλάκη στην υπόθεση. Στην ανακοίνωσή της η πολυεθνική αναφέρει: «Οπως ήδη ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου, η Leo Burnett υπέβαλε αίτηση ζητώντας από το Δικαστήριο το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής για την Εταιρεία σύμφωνα με τα Αρθρα 99-106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του ALTER να εξοφλήσει τις επιταγές που είχαν εκδοθεί σε διαταγή της εταιρείας. Περαιτέρω έρευνα ανέδειξε ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει εμπλακεί σε ορισμένες μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες πρακτικές. Ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας απομάκρυνε τον κ. Πέτρο Βενέτη από τη θέση του γενικού διευθυντή της Εταιρείας με άμεση ισχύ και υπέβαλε έγκληση εναντίον του για απιστία».

Πάντως, μέχρι στιγμής ο 68χρονος διαφημιστής κ. Βενέτης ζει άνετα στο σπίτι του στην παραλιακή λεωφόρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει κι ένα ακόμα βιβλίο μετά τα γνωστά «Αφού μεγάλωσες, καλά να πάθεις», «Αιτία διαζυγίου», «Ονειρο είναι, θα ξυπνήσω». Κι ας άφησε με τις πράξεις του 120 υπαλλήλους στον δρόμο, κι ας έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε δεκάδες εγχώρια media.

Σύμφωνα, πάντως, με έγκυρες πληροφορίες, ενώ η άλλοτε κορυφαία διαφημιστική εταιρεία Leo Burnett το 2010 βρισκόταν στο break even με τιμολογημένα έσοδα 1 εκατ. ευρώ πάνω από τις υποχρεώσεις της, η σύνδεση του ομίλου με τον ευρισκόμενο επίσης σε δυσχερή θέση τηλεοπτικό σταθμό του Μπουρναζίου δημιούργησε άνοιγμα της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ, άνοιγμα που σήμερα έπνιξε τη Leo Burnett.




Σφυρίζουν αδιάφορα για τα διαφημιστικά χρέη των έργων τους

Ηταν (και είναι) διαχειριστές του δημόσιου χρήματος και επί πολιτικής παντοδυναμίας τους μοίραζαν αφειδώς προεκλογικά στα media της χώρας διαφημίσεις για ευνόητους λόγους. Θήτευσαν σε υπουργεία που διέθεταν κονδύλια για την προβολή τους έργου τους, πλην όμως την ώρα της πληρωμής τα υπουργεία τους αρνούνται να εξοφλήσουν.

Πρόκειται για τους κυρίους Αρη Σπηλιωτόπουλο και Κώστα Μαρκόπουλο, πρώην υπουργούς Τουρισμού, και τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τα υπουργεία που έχουν θητεύσει οι εν λόγω πολιτικοί προϊστάμενοι έχουν «φεσώσει» την αγορά των media με ένα ποσό της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ και τώρα ποιούν την νήσσαν λες και το κράτος δεν έχει συνέχεια επειδή άλλαξε η κυβέρνηση και από «γαλάζια» έγινε «πράσινη».

Το σημερινό κράτος, λοιπόν, αρνείται να πληρώσει τις διαφημιστικές για τις καταχωρήσεις που έγιναν πριν από τρία χρόνια, κι αυτές με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία ανηφορίζουν τον δικό τους Γολγοθά τους. Και κανείς δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να λύσει αυτή τη χρονίζουσα συμβολαιοποιημένη υποχρέωση, όταν ακόμα και τούτες τις δύσκολες δημοσιονομικά ώρες κατασπαταλώνται εκατομμύρια για άχρηστες και ανεπίκαιρες δράσεις του Δημοσίου.

Από την άλλη, ο νυν υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος αρνείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις που δημιούργησαν οι προκάτοχοί του ωσάν σε μια επιχείρηση όπου αναλαμβάνει νέα διοίκηση να σβήνονται οι υποχρεώσεις και τα παλιά χρέη της ατιμωρητί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τίναξαν στον αέρα εκκλησία της Νιγηρίας την ώρα της προσευχής των Χριστουγέννων

Τίναξαν στον αέρα  εκκλησία της Νιγηρίας την ώρα της προσευχής των Χριστουγέννων

Τραγωδία ανήμερα Χριστουγέννων στην Νιγηρία καθώς τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βόμβα που εξερράγη μέσα σε καθολική εκκλησία, στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας, Αμπούζα, κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος ευθύνεται για τη βόμβα. Ωστόσο, οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ η οποία θέλει να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο (σαρία) στη χώρα, η οποία είναι διαιρεμένη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
«Άκουσα την έκρηξη. Πήγα μπροστά από την εκκλησία για να δω τι γίνεται. Μέτρησα 19 πτώματα μόνος μου, πολλά από αυτά ήταν ακρωτηριασμένα» δήλωσε κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας ότι υπήρχαν ακόμη πέντε κατεστραμμένα οχήματα.
Η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Αμπούζα φέτος, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης επίθεσης αυτοκτονίας στη Νιγηρία, στα γραφεία του ΟΗΕ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους. Πέρυσι τα Χριστούγεννα σε διάφορες βομβιστικές επιθέσεις στη Νιγηρία έχασαν τη ζωή τους 32.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στους Αγίους Τόπους για τη Γέννηση του Ιησού - φώτο


- Σε κλίμα κατάνυξης οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη Γέννηση
- 100.000 πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Ιερουσαλήμ
- Στις καρδιές όλων το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης
- Διαβάστε τα μηνύματα των προκαθημένων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας

Χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Βηθλεέμ, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού, να ζήσουν από κοντά την κατανυκτική ατμόσφαιρα των γιορτών και να λάβουν το μήνυμα της ελπίδας.

Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν τον αριθμό των επισκεπτών στις 100.000, ενώ πέρυσι είχαν φτάσει στις 70.000. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στην πόλη. Μεγάλη είναι η προσέλευση τουριστών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Η λειτουργία της Παραμονής στους Αγίους Τόπους



Μία Αμερικανίδα από το Σάφολκ, αναφέρει ότι "είναι θαυμάσιο να είσαι εκεί που γεννήθηκε ο Χριστός". "Βλέπω τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ κάθε χρόνο στην τηλεόραση, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι εδώ, που γεννήθηκε ο Σωτήρας. Είναι φανταστικό".

Φέτος στην κεντρική πλατεία Μάνγκερ έχει στηθεί ένα πανύψηλο δέντρο, γεμάτο φώτα, δίνοντας έναν χαρούμενο τόνο στην πόλη που έχει σημαδευτεί από το αίμα της σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο εορτασμός στη Βηθλεέμ ξεκινά εννιά ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Την Παραμονή πραγματοποιείται πομπή με τους πιστούς να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και στην Εκκλησία της Γέννησης τα μεσάνυχτα, για να τιμήσουν την Γέννηση.



Ο Πατριάρχης Τούαλ κάλεσε τους πιστούς, να μη φοβούνται στο μέλλον το προσκήνυμα στους 'Αγιους Τόπους.

Ευχήθηκε την "Ειρήνη για όλη τη Μέση Ανατολή και σε όλη τη Βόρεια Αφρική". "Ελάτε κοντά μας, σάς αναμένουμε με ένα θερμό καλωσόρισμα", έκανε έκκληση στους πιστούς. Τέλος, ο ίδιος ευχήθηκε να βρεθεί, πολύ σύντομα, η ειρηνική λύση στη διένεξη, που για δεκαετίες αντιπαραθέτει τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.



Στη γιορτή συμμετέχουν και οι Παλαιστίνιοι. Στις δικές τους παραδόσεις περιλαμβάνονται κάλαντα, ανταλλαγή δώρων και γεύμα με αρνί και γλυκά από σουσάμι.




Στο Βατικανό ο πάπας Βενέδικτος έστειλε μήνυμα κατά του καταναλωτισμού της εποχής των Χριστουγέννων και κάλεσε τους πιστούς να ανακαλύψουν αυτό το παιδί που γεννήθηκε σε έναν στάβλο της Βηθλεέμ, για να βρουν τη πραγματική χαρά και το αληθινό φως.

"Λειτουργία του Μεσονυκτίου" στην Ιερουσαλήμ
"Λειτουργία του Μεσονυκτίου" στην Ιερουσαλήμ

Στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, ανέφερε ότι "τα φετινά Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές. Μα το άστρο της Βηθλεέμ έρχεται να φωτίσει και πάλι τη ζωή μας. Να μας θυμίσει ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Ότι ο Θεός "λύτρωσιν απέστειλεν τω λαώ αυτού". Και ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει στρέφει τα μάτια του στον φτωχότερο και ενδοξότερο θρόνο του σύμπαντος, στην ταπεινή φάτνη. Και βλέπει εκεί φως μέγα".

Η γιορτινή Βηθλεέμ
Η γιορτινή Βηθλεέμ

"Χριστούγεννα σημαίνει, ότι οι λύπες, οι δοκιμασίες, οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, ακόμα και οι τραγωδίες που μας πληγώνουν, δεν μπορούν να νικήσουν την ελπίδα. Διότι η αγάπη του Θεού σήμερα γίνεται άμεσα ψηλαφητή αφού ο Χριστός γεννήθηκε για να μας λυτρώσει από τις αληθινές αιτίες των δεινών μας: την αμαρτία και τον θάνατο.

Πυροτεχνήματα στην Ιερουσαλήμ
Πυροτεχνήματα στην Ιερουσαλήμ

Να γιατί είναι τόσο θλιβερό και ανάρμοστο οι άρχοντες του κόσμου τούτου να δρουν και να αποφασίζουν για τη ζωή μας σαν να μην γεννήθηκε ο Χριστός. Διότι από όπου εκδιώκεται ο Χριστός, όπου δεν Του παραχωρείται τόπος να γεννηθεί, όπου η διδασκαλία Του περιφρονείται, εκεί επικρατούν η εκμετάλλευση, η απληστία, η αλαζονεία και η μικροψυχία. Εκεί ο άνθρωπος ευτελίζεται και απαξιώνεται. Και τότε εμφανίζονται τραγικές οι συνέπειες, όπως η εξουθένωση και η εκμετάλλευση των φτωχών και των αδύναμων, οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι και οι καταστροφές.

Σήμερα η χαρά και η ελπίδα χτυπούν και πάλι τη θύρα της καρδιάς μας. "Χριστός γεννάται, δοξάσατε!".

Άγιος Βασίλης ανάβει κερί στην Εκκλησιά της Γέννησης
Άγιος Βασίλης ανάβει κερί στην Εκκλησιά της Γέννησης

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, Ἄγγελοι ψάλλουν τάς τρεῖς μεγαλειώδεις ταύτας διακηρύξεις καί ἡ μεγίστη πλειονότης τῶν ἀνθρώπων, ἄν καί ἑορτάζει Χριστούγεννα, δέν δύναται νά ἀντιληφθῇ τό νόημα τοῦ ἀγγελικοῦ αὐτοῦ ὕμνου καί διερωτᾶται ἐάν ὄντως σήμερον δοξάζεται ὑπό τῶν ἀνθρώπων ὁ Θεός καί διατί πρέπει νά δοξάζεται, ποῦ δύναταί τις νά εὕρῃ ἐπί γῆς τήν ἐξαγγελθεῖσαν εἰρήνην καί διά ποῖον λόγον ἡ σημερινή ἀνθρωπότης πρέπει νά ζῇ ἐν εὐδοκία".

Παιδιά λένε τα κάλαντα στον πατριάρχη Βαρθολομαίο
Παιδιά λένε τα κάλαντα στον πατριάρχη Βαρθολομαίο

Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αναφέρει μεταξύ άλλων: "Υπέρβαση του ανθρωπίνως αδυνάτου “Θεός εφανερώθη εν σαρκί” (Α΄Τιμ. 3:16)

H υπέρβαση του ανθρωπίνως αδυνάτου είναι βασικό μήνυμα της σημερινής μεγάλης εορτής του χριστιανικού κόσμου. Ακόμη και ο πιο τολμηρός νους δεν είχε ποτέ υποπτευθεί ότι ο Ίδιος ο απρόσιτος και ακατάληπτος Θεός θα προσελάμβανε την ανθρώπινη φύση και θα εφανερώνετο “εν σαρκί”. Για την κλασική λογική, κάτι τέτοιο ανήκει στη σφαίρα του αδυνάτου.
Αυτήν ακριβώς την υπέρβαση του ανθρωπίνως αδυνάτου πανηγυρίζουμε σήμερα. Και καλούμεθα να τη χαρούμε, παρά τη σκληρή πραματικότητα την οποία βιώνουμε. Ο Υιός και Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος, εισήλθε στην ανθρώπινη Ιστορία. Το “εφανερώθη” υπαινίσσεται την προηγούμενη αΐδιο ζωή του Λόγου. “Θεός ην καί Θεού υιός, καί αόρατον έχων τήν φύσιν, δόλος άπασιν ενανθρωπήσας εγένετο” (Θεοδώρητος, επίσκοπος Κύρου). Η ελευθερία του Θεού δεν γνωρίζει όριο. Όπως καί η αγάπη Του, που είναι τό ουσιαστικό ιδίωμά Του".

"Εύχομαι εκ καρδίας, η πεποίθηση αυτή να δυναμώσει μέσα μας κατά την εορταστική αυτή περίοδο, να μας παρηγορεί και να μας στηρίζει στο έτος που έρχεται. Ευλογημένα Χριστούγεννα. Με γαλήνια καρτερία ο νέος χρόνος".

Καθολικές μοναχές στην Εκκλησία της Γέννησης
Καθολικές μοναχές στην Εκκλησία της Γέννησης

Αθήνα: Μικρός περιμένει για το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής
Αθήνα: Μικρός περιμένει για το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής


Διαβάστε Περισσότερα »

Έπιασαν σπείρα που είχε ρημάξει Πελοπόννησο και Στερεά




-Το τελευταίο 3μηνο είχαν κάνει 4 ληστείες και 20 κλοπές – διαρρήξεις
-Συνέλαβαν 5 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμα δύο

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται ένας 55χρονος Έλληνας και 4 Αλβανοί ηλικίας 38, 31, 28, 22 ετών, ενώ διαφεύγουν της σύλληψης 2 ακόμη μέλη της συμμορίας που διέπραττε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Η εγκληματική ομάδα εξαρθρώθηκε, ύστερα από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών. ΟΙ αστυνομικοί προχθές πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν δέκα κατ΄οίκον έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • Ένα πιστόλι.
  • Ένα πιστόλι κρότου αερίου.
  • Δυο γεμιστήρες.
  • Είκοσι εννέα φυσίγγια πιστολιού.
  • Οκτώ φυσίγγια κυνηγητικού όπλου.
  • Πληθώρα κλοπιμαίων μεταξύ των οποίων ένα κλεμμένο αυτοκίνητο και δυο δίκυκλα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παράνομες πράξεις.
 .lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστούγεννα με στερήσεις και για τους νέους



Η κρίση αναγκάζει και τους νέους να αλλάξουν τις Χριστουγεννιάτικες καταναλωτικές τους συνήθειες. Κόβουν έξοδα από όπου μπορούν και προτιμούν το σπίτι. Διαβάστε αναλυτικά σχετική έρευνα

Οι νέοι αλλάζουν τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες συνήθειές τους και περικόπτουν δαπάνες για προσωπικά έξοδα, εξόδους και διασκέδαση λόγω της κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα "Σκιαγραφώντας τις συνήθειες των νέων τα Χριστούγεννα" του Mediterranean College.
Το διαθέσιμο εισόδημά τους, εξαρτημένο σε ορισμένες ηλικίες από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, δείχνει να μειώνεται, προκαλώντας αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειές τους ενόψει της έλευσης των Χριστουγέννων, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να τους ανεβάσει πλέον τη διάθεση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 93% των νέων θα αλλάξει φέτος τις χριστουγεννιάτικες καταναλωτικές του συνήθειες, προκειμένου να μειώσει γενικότερα τα έξοδά του κατά την εορταστική περίοδο, ενώ το 87% των νέων δηλώνει ότι έχει μειωθεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημά του.
Παράλληλα, το 91 %, θα μειώσει τις δαπάνες του για είδη ένδυσης, υπόδησης, καλλωπισμού, αξεσουάρ, κινητή τηλεφωνία και αγορά Η/Υ, ενώ το 85% δηλώνει ότι θα αναζητήσει συστηματικά προσφορές προκειμένου να πραγματοποιήσει φθηνές αγορές κατά την εορταστική περίοδο.
Το 76% λέει ότι δεν θα πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι τα Χριστούγεννα και το 86% ότι θα περικόψει τις δαπάνες του για διασκέδαση και έξοδο κατά την εορταστική περίοδο.
Ακόμα, το 69% δηλώνει ότι θα μειώσει τις δαπάνες του για κατανάλωση αλκοόλ κατά τις εορταστικές εξόδους. Από περαιτέρω ερωτήματα και επεξεργασία των απαντήσεων προκύπτει ότι πρώτη στις προτιμήσεις τους σε ποσοστό (35%) έρχεται πλέον η μπίρα λόγω της χαμηλότερης τιμής, ενώ για τους ίδιους λόγους προτιμούν και το κρασί (24%).
Το 40% θα πραγματοποιήσει το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν εντός της οικογενειακής εστίας, το 34% σε σπίτια φίλων και το 26% θα το συνδυάσει με κάποια έξοδο. Στις τρεις κυρίαρχες προτιμήσεις του 26% που δηλώνει ότι θα πραγματοποιήσει κάποια έξοδο εν όψει του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν καταγράφονται: ταβέρνα (33%), club (27%) ή κάποια πίστα (11%).
Το 70% των ερωτώμενων δηλώνει πως δεν βιώνει το χριστουγεννιάτικο κλίμα λόγω της μειωμένης του διάθεσης, ενώ το 62% νιώθει την ένταση της κρίσης να επηρεάζει το οικογενειακό του περιβάλλον και τις οικογενειακές δαπάνες που μειώνονται κατά την εορταστική περίοδο.
Την έρευνα διεξήγαγαν το ΚΕΤΑΚ (Κέντρο Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας) του Mediterranean College και οι προπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Κολεγίου το Νοέμβριο του 2011 σε δείγμα 750 νέων, ηλικίας 15 έως 24 ετών, κατοίκων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Γλυφάδας, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων μέσω δομημένου ερωτηματολογίου.
 http://news247
Διαβάστε Περισσότερα »

Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν ελληνικά δάση για αντίποινα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ παραδέχθηκε ότι πίσω από πολλές πυρκαγιές σε ελληνικά δάση κρύβονταν Τούρκοι μυστικοί πράκτορες. Διαβάστε τι είπε
Σε μία τρομακτική αποκάλυψη που επιβεβαιώνει την εγκληματική δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στην Ελλάδα, προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ: Παραδέχθηκε ότι, τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ το 1995-1997, Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση!
Ήταν η εποχή με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, όπου είχαν υπάρξει μεν πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για εμπρησμούς από την Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερο συγκεκριμένες πληροφορίες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Μπιργκιούν" ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας για τα μυστικά κονδύλια της εποχής αναφέρει τα εξής ανατριχιαστικά:
"Όλοι οι πρωθυπουργοί όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο.
Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για της διάθεση μυστικών κονδυλίων της περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου πέρα των μυστικών κονδυλίων όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες.
Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό", είπε!
Δηλαδή εφάρμοζαν «αντίποινα» στα δάση της Ελλάδας με μυστικές επιχειρήσεις, εννοώντας ότι τα έκαιγαν! Ποιος ξέρει αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν συνεχίζονταν και το 2007 από τους ίδιους τους πράκτορες στην καταστροφή της Πελοποννήσου ή αν η τότε καταστροφή οφειλόταν σε άλλες "δυνάμεις" που είχαν σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή.
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία ΑΠΟΔΗΛ


Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων και η Μεικτή Τετράφωνη Χορωδία εντυπωσίασε στην Χριστουγεννιάτικη συναυλία που διοργάνωσε ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λεβαδέων (AΠOΔHΛ) την Τετάρτη στην κατάμεστη αίθουσα «Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση» της Εστίας Μητέρας, Κορύνης & Ιερολοχιτών στην Λιβαδειά.
Στη συναυλία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώγρου Kοσμίδη ακούστηκαν ορχηστρικά κομμάτια και χορωδιακά των Mίκη Θεοδωράκη, Μάνου Xατζηδάκη, Γιάννη Mαρκόπουλου, Μάνου Λοΐζου καθώς και Χριστιανική μουσική στο πνεύμα της εορταστικής περιόδου.
Ακούστηκαν με την σειρά τα κομμάτια:

1) Τρίγωνα κάλαντα
2) Άγια Νύχτα
3) Εισαγωγή
4) Choral 8
5) Adeste Fideles (Ελάτε Πιστοί)
6) Δώδεκα Μαντολίνα
7)
8) Νύχτα μαγική
9) Χαίρε Μαρία
10) Ένας κόμπος η χαρά μου
11) Ήσουνα παράπονο
12) Όνειρο παιδιών της γειτονιάς
13) Η Απουσία
14) Παναγία
14) Χρυσοπρέσινο φύλλο
15) Μαργαρίτα Μαγιοπούλα
16) Ποιός πληρώνει τον βαρκάρη
Αξιοσημείωτο ήταν το τραγούδι «H Απουσία» με τους στίχους του αείμνηστου Δημάρχου Λιβαδειάς Γιάννη Περγαντά, πατέρα του Περιφερειάρχη μας κ.Κλέαρχου Περγαντά, μελοποιημένο από τον κ. Kοσμίδη.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Άρια Aγάτσα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λεβαδέων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης, πρόεδροι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.
Από τον AΠOΔHΛ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Γεώργιος Καραμάνης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παλαμίδας.



Ευχαριστούμε όλους όσους παρεβρέθησαν κοντά μας αλλά και όλους όσουν βοηθούν και στηρίζουν με τον τρόπο τους την Φιλαρμονική Ορχήστρα.

http://filarmonikilevadia.blogspot.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στις «γυναίκες της χρονιάς» η Εύα Καϊλή!


Μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στους «ήρωες της χρονιάς» κατά την Telegraph, ήταν η σειρά της Εύας Καϊλή να αποσπάσει άλλη μία... διεθνή διάκριση.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel την συμπεριέλαβε στις γυναίκες της χρονιάς, χαρακτηρίζοντάς την «διορατική» ως προς την άρνησή της να δεχθεί το δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Το περιοδικό θεωρεί ότι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με την απόφασή της να μην δεχθεί το δημοψήφισμα και να προειδοποιήσει ανοιχτά την κυβέρνηση Παπανδρέου, οδήγησε σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και στο σχηματισμό της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας που, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, έπρεπε να είχε σχηματιστεί πριν από πολύ καιρό στην Ελλάδα.

Η ίδια η βουλευτής Θεσσαλονίκης έγραψε στο προφίλ της στο Facebook, σχολιάζοντας το γεγονός: «Αυτό δεν το περίμενα... δεν έχω λόγια... μακάρι να έγιναν όλα για καλό...».
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα απο τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεβαδέων

Σήμερα το πρωί η Φιλαρμονική του Δήμου Λεβαδέων επισκέφτηκε , όπως συνηθίζετε παραμονή Χριστουγέννων,τον Δήμαρχο Λεβαδέων στο γραφείο του, για να του ευχηθεί και να του παίξει τα κάλαντα των Χριστουγέννων και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.


Ο κ. Παπαγγελής μας ευχήθηκε τα καλύτερα για εμάς και τις οικογένειες μας και μας ευχαρίστησε για το πολιτιστικό έργο που παρουσιάζει η Φιλαρμονική τόσο στην πόλη της λιβαδειάς όσο και στους νέους οικισμούς του διευρυμένου πλέον δήμου Λεβαδέων.

Να ευχηθούμε  και σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα με υγεία.

Όσο για τις ευχές μας και τα κάλαντα του νέου έτους θα σας τα πούμε από κοντά τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γειτονιές της. Σίγουρα θα μας ακούσετε.
/filarmonikilevadia
Διαβάστε Περισσότερα »

Στήριξη Παπαδήμου σε Ιερώνυμο για το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής

Στήριξη Παπαδήμου σε Ιερώνυμο για το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, στην οποία συζυτήθηκαν θέματα της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και η κοινωνική προσφορά από την Ελλησία, στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα.
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε το πρωί τον κ. Ιερώνυμο και είχαν συνεργασία αρκετής ώρας ενώ ακολούθησαν κοινές δηλώσεις, στις οποίες ο Ιερώνυμος αναφέρθηκε πέραν των καθιερωμένων ευχών στα θέματα της Εκκλησίας που συζητήθηκαν. «Τα θέματα της Εκκλησίας διακρίνονται σε δύο ομάδες: τα θέματα της Αρχιεπισκοπής που είναι τεράστια αυτή την εποχή και τα θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος γενικότερα.
Για τα θέματα της Αρχιεπισκοπής μιλήσαμε για την κρίση στη γειτονιά, την οικογένεια, τις δυνατότητες που μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους.
Για τα θέματα της Εκκλησίας γενικότερα είπαμε να έρθει μια αντιπροσωπεία μετά από τις γιορτές, μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να συζητήσουμε τα γενικότερα προβλήματα που έχει η Εκκλησία στην πορεία της».
Ο κ.Παπαδήμος στην απάντησή του ευχαρίστηκε τον αρχιεπίσκοπο για την επίσκεψη και τις ευχές και σημείωσε ότι συζήτησαν «τους τρόπους με τους οποίους η Πολιτεία μπορεί να συνεργαστεί με την Εκκλησία και να την συνδράμει στον έργο της, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει η Αρχιεπισκοπή και η Εκκλησία. Αλλά, επίσης, για την στήριξη των πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στη βοήθεια των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Πιστεύω τις επόμενες μέρες, θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τις δράσεις που θα γίνουν, ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα χιονοδρομικά ρίχνουν τις τιμές τους λόγω κρίσης

χιονοδρομικά, οικονομική κρίση, Χριστούγεννα, Βασιλίτσα, Χάνια, Πήλιο,  Καϊμακτσ

Μπορεί μέχρι πριν μία εβδομάδα ο καιρός να μη θύμιζε σε τίποτα Χριστούγεννα, ωστόσο έκανε το χατήρι στους λάτρεις των χειμερινών σπορ και τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι ανοιχτά και έτοιμα για το κοινό τις ημέρες των εορτών. Μάλιστα, ακολουθώντας το πνεύμα των ημερών, τα περισσότερα έριξαν και τις τιμές τους.
Η οικονομική κρίση που πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, οδήγησε τους υπεύθυνους των περισσότερων χιονοδρομικών κέντρων σε «πάγωμα» τιμών, με εκπτώσεις μέχρι και 40% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.
Τα χιονοδρομικά παρέχουν εκπτώσεις και ειδικές προσφορές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, ελπίζοντας να μην πέσει η επισκεψιμότητα των κέντρων, μετά από 4 χρόνια υπολειτουργίας εξαιτίας της μειωμένης χιονόπτωσης.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με το «Έθνος», στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας Γρεβενών είσοδος τις καθημερινές διαμορφώνεται στα 10 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις αργίες στα 13 ευρώ, ενώ στα Χάνια του Πηλίου το κόστος της κάρτας ημερήσιας χρήσης ανέρχεται στα 12 ευρώ τις καθημερινές και στα 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.


Στο Καϊμακτσαλάν,μειώθηκε η ετήσια κάρτα για τους χιονοδρόμους στα 110 ευρώ, από 200 ευρώ πέρυσι, ενώ η τιμή για κάρτες ημερήσιας χρήσης έμεινε στα περσινά επίπεδα. Στο Πισοδέρι, η τιμή της ημερήσιας κάρτας μειώθηκε από τα 18 στα 15 ευρώ και της ετήσιας από τα 150 στα 100, ενώ προσφέρεται ολοκληρωμένο «πακέτο» προσφοράς, που προβλέπει 6ήμερη παραμονή με 5 διανυκτερεύσεις, 5 ημέρες χιονοδρομίας και 5 γεύματα, στην τιμή των 230 ευρώ κατ' άτομο.
Η διοίκηση του χιονοδρομικού κέντρου στο Σέλι «πάγωσε» τις τιμές και προχώρησε σε ειδικές προσφορές για παιδιά, με σκοπό να προσελκύσει επισκέπτες, ενώ τα Τρία Πέντε Πηγάδια μείωσαν κατά 20% τις τιμές στις κάρτες πολλαπλής χρήσης, ενώ για την ημερήσια χρήση οι τιμές μειώθηκαν από τα 18 στα 16 ευρώ για τα Χριστούγεννα και τα Σαββατοκύριακα, και από τα 16 στα 15 ευρώ τις καθημερινές.


Στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, οι τιμές παρέμειναν «παγωμένες» στα περσινά επίπεδα (30 ευρώ για Σαββατοκύριακα και αργίες, 15 ευρώ για τις καθημερινές), ενώ αναμένεται να γίνουν και ειδικές προσφορές κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Τέλος, στο Φαλακρό το ημερήσιο κόστος ανέρχεται στα 15 ευρώ για τους ενηλίκους και 4 ευρώ για τα παιδιά, ενώ το χιονοδρομικό στο Ελατοχώρι Πιερίας έχει προσφορές που φτάνουν μέχρι και 40% σε σχέση με πέρυσι.
Διαβάστε Περισσότερα »

5+1 πράγματα που (μάλλον) δεν ξέρατε για τα Χριστούγεννα

25 Δεκεμβρίου, Άγιο Όρος, άστρο της Βηθλεέμ, γέννηση, δώρα, Ευαγγέλια, τρεις μάγ

Πότε γεννήθηκε ο Χριστός; Γιορτάζονταν πάντοτε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου; Πόσοι ήταν οι Μάγοι και που βρίσκονται σήμερα τα δώρα τους; Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ; Το iefimerida.gr σας προσφέρει 5+1 απαντήσεις στα χριστουγεννιάτικα ερωτήματά σας.
1. Πότε γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;
Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα..Μια σταθερή γιορτή για τη γέννηση του Χριστού που πέφτει στις 25 Δεκεμβρίου..Μα ήταν πάντα έτσι;
Τα Ευαγγέλια (ένα για την ακρίβεια) μας ενημερώνουν για τη γέννηση του Χριστού αλλά φυσικά δεν μας παρέχουν καμία συγκεκριμένη ημερομηνία. Επιπλέον ο Ιησούς ζητούσε από τους μαθητές τους να εορτάζουν την ανάμνηση του θανάτου του.(Λουκ 22:19, 20)
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην Εβραική παράδοση, καθώς οι Εβραίοι της εποχής δεν γιόρταζαν γενέθλια,διότι ήταν ταυτισμένα με τις παγανιστικές εορτές των Ρωμαίων. Η ανάπτυξη του εορτασμού των Χριστουγέννων έγινε μετά το τέλος των διωγμών των Χριστιανών περί τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μαζί με την Βάπτιση του Ιησού στις 6 Ιανουαρίου, τα περίφημα «Θεοφάνια».
Η απόφαση να μεταφερθεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έγινε για να επικαλείψει την μεγάλη παγανιστική εορτή των Ρωμαίων, που ήταν αφιερωμένη στον «ανίκητο Ήλιο». (Dies Invictis Solis)
Επίσης μεγάλες εορτές ήταν τα Saturnalia (προς τιμήν του Κρόνου) και τα Broumalia. Η εορτές αυτές είχαν περίοπτη θέση στο Ρωμαικό ημερολόγιο αφού σηματοδοτούσαν το τέλος του χειμερινού ηλιοστάσιου.
Η 21η Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου ενώ για τις τρεις επόμενες μέρες ο Ήλιο φαίνεται στάσιμος. Την 25η Δεκεμβρίου οι μέρες αρχίζουν και πάλι να δυναμώνουν, σηματοδοτώντας τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους. Έτσι η εορτή των Χριστουγέννων τοποθετήθηκε και συμβολικά αλλά και πολιτικά: σηματοδοτούσε την νίκη των Χριστιανών επί των ειδωλολατρών. Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης είναι λοιπόν ο Ιησούς που είναι «το φώς του κόσμου» (Ιωαν 8:12) και όχι ο παγανιστικός θεός Ήλιος των Ρωμαίων!
2. Πόσοι ήταν οι Μάγοι;
Όλοι ξέρουμε τον Βαλτάσαρ, τον Μελχιορ και τον Γκασπάρ, τους Μάγους εξ Ανατολών που ήρθαν να επισκεφθούν το Θείο Βρέφος. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Τα Ευαγγέλια ΔΕΝ αναφέρουν πόσοι και ποιοί Μάγοι επισκέφθηκαν τον Ιησού, αλλά αναφέρονται σε αριθμό δώρων! Τα ονόματα των μάγων μας είναι γνωστά από απόκρυφα Ευαγγέλια. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μάγοι ήταν Πέρσες, καθώς η Περσία ήταν η μόνη χώρα που συνόρευε με τη Ρωμαική Αυτοκρατορία όπου οι Μάγοι θεωρούντο σημαντικοί επιστήμονες.
3.Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ;
Πολλοί μελετητές έχουν προσπαθήσει να «αποκρυπτογραφήσουν» το περίφημο Άστρο της Βηθλεέμ. Με βάση αστρονομικές παρατηρήσεις, το «άστρο» δεν ήταν παρά μια σύνοδος Δία-Κρόνου ή Δία-Αφροδίτης. Το άστρο δεν ήταν στην Ανατολή όπως λανθασμένα πιστέυουν κάποιοι. Τα Ευαγγέλια αναφέρουν οτι είδαν το άστρο «εν τη ανατολή» δηλαδή στην ανατολή του, πράγμα που σημαίνει ότι το αστέρι ήταν ψηλά στον Ουρανό όλη τη νύχτα. Ανέτειλε όπως ο ήλιος και στάθηκε όπως ο ήλιος. Αυτό είναι μια από τις πέντε κύριες αστρολογικές θέσεις των Βαβυλωνίων, όταν θεωρήθηκε ότι έτσι συνέβαινε για να έχει ένα ουράνιο σώμα τη μέγιστη επιρροή του στα παγκόσμια γεγονότα.
Σε κάθε περίπτωση, είτε το 7 π.Χ είτε το 2 π.Χ οπότε έγιναν οι σύνοδοι Δία-Κρόνου ή Δία-Αφροδίτης έγιναν δύο θαυμαστά γεγονότα που μπορεί να θεωρήθηκαν σημεία για τους αστρονόμους.
Στην περίπτωση Δία-Κρόνου, βλέπουμε ότι ο Δίας και ο Κρόνος ήρθαν σε στενή επαφή στον Ουρανό τρεις φορές. Στις 27 Μαΐου του 7 π.Χ., σταμάτησαν απέχοντας απόσταση μία μοίρα και δύο μήνες αργότερα ήταν σε απόσταση 3 μοιρών.
Ακολούθως έκαναν σύνοδο δύο περισσότερες φορές, απέχοντας 1 μοίρα στις 6 Οκτωβρίου και στις 1 Δεκεμβρίου του 7 π.Χ. προτού να απομακρυνθούν οριστικά ο ένας από τον άλλον. Ήταν αυτό που οι αστρονόμοι καλούν τριπλή σύνοδος. Ένα αστρονομικό γεγονός που συμβαίνει κάθε 20 χρόνια, έγινε τρεις φορές σε λίγους μήνες. Μάλιστα στις 25 Φεβρουαρίου ο Άρης συμμετείχε στη σύνοδο, σχηματίζοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο με τον Δία και τον Κρόνο!
Στην περίπτωση Δία-Αφροδίτης που έγινε το 2π.Χ έγινε κάτι πραγματικά περίεργο! Ο Δίας φάνηκε να περνά μπροστά από την Αφροδίτη, να σταματά και να κινείται ανάδρομα παιρνόντας δεύτερη φορά από την Αφροδίτη και τελικά να ξαναβρίσκει την κανονική του πορεία και να ''προσπερνά'' την Αφροδίτη για τρίτη φορά!
4. Τελικά πότε γεννήθηκε ο Χριστός;
Με βάση τους παραπάνω αστρονομικούς υπολογισμούς και τα ιστορικά δεδομένα μπορούμε να υπολογίσουμε την ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Εάν γεννήθηκε το 7 π.Χ., όπως πολλοί θεωρούν σωστό, και εάν η θεωρία συνόδου είναι σωστή τότε αυτό δείχνει τη Γέννηση του Ιησού τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.
Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να είμαστε βέβαιοι για την ακριβή ημέρα αλλά θα μπορούσαμε να πάρουμε την ημέρα κατά την οποία ο Δίας και ο Κρόνος όταν ήταν στον ουρανό όλη η νύχτα, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου του 7 π.Χ.
Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στον εβραϊκό μήνα Τισρί, ο οποίος τοποθετείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως στις αρχές του Οκτωβρίου- θυμίζουμε οτι το Εβραικό Ημερολόγιο είναι ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ. Σύμφωνα με τις Γραφές ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Πρόδρομου, ήταν ιερέας και συνάντησε τον αρχάγγελο Γαβριήλ τις ημέρες της εφημερίας του στον Ναό. Αυτό συνέβη τον μήνα Ταμμούζ (Ιούνιο-Ιούλιο). Μετά την υπηρεσία του, η στείρα γυναίκα του, η Ελισάβετ, συνέλαβε – όπως προανήγγειλε ο αρχάγγελος – τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Όταν η Ελισάβετ βρισκόταν στον έκτο μήνα κυήσεως, πιθανώς τον μήνα Τεμπέθ (Δεκέμβριος-Ιανουάριος), ο αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε και στην Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γίνει μητέρα του Υιού του Θεού. Έτσι η γέννηση 9 μήνες αργότερα, τοποθετείται στον μηνά Τισρί, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, που ίσως είναι ο μήνας γέννησης του Χριστού.
5. Τι αντιπροσωπεύουν τα δώρα;
Σύμφωνα με την παράδοση, χρυσός, σμύρνα και λιβάνι προσφέρθηκαν από τους Μάγους. Ο χρυσός ήταν δώρο που προσφέροταν σε Βασιλείς και συμβολίζει τη Βασιλεία των Ουρανών. Το λιβάνι, χρησιμοποιείτο σε θρησκευτικές τελετές και συμβολίζει τον Ιησού ώς Ιερέα. Τέλος τα σμύρνα χρησίμευαν στην παραγωγή αρωμάτων και στην περιποίηση των νεκρών. Συμβολίζει την αθανασία του Χριστού. Παρόλα αυτά, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι και τα τρία δώρα δεν χάνουν ΠΟΤΕ τις φυσικές τους ιδιότητες παρά το πέρασμα του χρόνου. Σμύρνα, χρυσός και λιβάνι παραμένουν τα ίδια ακριβώς όπως και οι ιδιότητες του Χριστού τις οποίες συμβολίζουν!
6. Ξέρετε οτι τα Δώρα των Μάγων βρίσκονται στην...Ελλάδα;
Δεν αστειευόμαστε! Σύμφωνα με την παράδοση, η Παρθένος Μαρία τα παρέδωσε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων όπου και φυλάσσονταν μέχρι το 400 μ.Χ. Τότε ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Όταν η πόλη κυριεύθηκε από τους Σταυροφόρους το 1204, τα Δώρα μεταφέρθηκαν στην Νικομήδεια (Ιζνίκ). Με την ανακατάληψη της Πόλης τα Δώρα επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την Άλωση. Το 1453 με την Άλωση της Πόλης στους Οθωμανούς, η μητριά του Μωάμεθ του Πορθητή, Σέρβα στην καταγωγή και Χριστιανή, τα μετέφερε στο Άγιον Όρος για να τα προστατεύσει.
Όταν το πλοιάριο έφτασε στο λιμάνι του Αγίου Όρους, η Μάρω συνάντησε ως εκ θαύματος την Παναγία η οποία της είπε να μην προχωρήσει διότι υπήρχε Άβατο στο Άγιο Όρος και δεν έπρεπε να το παραβιάσει. Έτσι τα άφησε να τα παραλάβουν οι μοναχοί.
Σήμερα, τα Δώρα των Μάγων βρίσκονται στην Μονή Αγ. Παύλου στο Άγιο Όρος. Τα Δώρα αποτελούνται από 28 πλακίδια χρυσού και 60 μπάλλες σμύρνων και λιβανιού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φρουρούμενος στο κελί του ο Εφραίμ που συνελήφθη στο 'Αγιο Όρος


- Με απόφαση εισαγγελέα η παραμονή του στη Μονή 
- Εξετάστηκε απο ιατροδικαστή
- Του συμπαραστέκονται ηγούμενοι, ο ΛΑΟΣ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
- Προβληματισμένος δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στο κελί του στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου θα παραμείνει κλινήρης αλλά φρουρούμενος ο ηγούμενος Εφραίμ, που παρουσίασε υψηλό πυρετό και απορρύθμιση σακχάρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.

Την απόφαση αυτή πήρε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Παπαματθαίου που πήγε στη μονή συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, Κωνσταντίνου Παπουτσή, για να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το συμβούλιο εφετών και αφού ο κ. Εφραίμ υπεβλήθη εκ νέου σε εξετάσεις από ιατροδικαστή που τους συνόδευε.

Οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν την Ιερά Κοινότητα στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο ηγούμενος που κατηγορείται για την υπόθεση ανταλλαγών μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, εμφάνισε προβλήματα υγείας, όπως έγινε γνωστό από τον γιατρό του Κέντρου Υγείας στις Καρυές και δεν παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα ώς όφειλε.

Νωρίτερα ο δικηγόρος του κ. Χαραλαμπάκης ανέφερε ότι εντός δύο ή τριών ημερών θα παραδοθεί αυτοβούλως. Σύμφωνα με το Mega, ο συνήγορος είπε ότι ο ηγούμενος περιμένει μέχρι να νιώσει καλύτερα και να διευθετήσει τις εκκρεμότητες, όσων πρέπει να γίνουν όσο εκείνος θα λείπει.

Σημειώνεται ότι ο ηγούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο έλυσε τη διαφωνία που είχε σημειωθεί μεταξύ της εφέτου ειδικής ανακρίτριας κ. Καλου και του εισαγγελέα κ. Ματζούνη. Ο δεύτερος είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Εφραίμ πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ.




Προβληματισμός απο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Οπως μετέδωσε το Mega στο κεντρικό του δελτίο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος σε συνεργάτες του ανέφερε: "Την ουσία της υπόθεσης δεν την γνωρίζω και σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη. Όμως είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος όπως άλλωστε και κάθε Χριστιανός με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ, ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω."

Το ρωσικό ίδρυμα "Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος", εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία σχετικά με την απόφαση του συμβουλίου Εφετών για προφυλάκιση του ηγουμένου και χαρακτηρίζει το γεγονός "ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης". Σημειώνεται οτι πρόεδρος του εν λόγω ιδρύματος είναι ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, άνθρωπος του περιβάλλοντος Πούτιν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ' αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα".

Το Πατριαρχείο Μόσχας χαρακτηρίζει “πρωτοφανή αγριότητα” την απόφαση προφυλάκισης ενός μοναχού παραμονές Χριστουγέννων.



Σημειώνεται ότι για την υπόθεση είχαν παραπεμφθεί τρεις πρώην υπουργοί (Δούκας, Κοντός και Μπασιάκος) μετά από Εξεταστική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί από τη Βουλή. Πρόσφατα το δικαστικό συμβούλιο του Άρειου Πάγου αποφάνθηκε υπέρ της παραγραφής των όποιων αδικημάτων, κλείνοντας το φάκελο για τα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως έκρινε το δικαστικό συμβούλιο το αδίκημα με το οποίο βαρύνονται (απιστία) έχει παραγραφεί μετά τη διάλυση της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009.

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών (Ν. 3126/2003) το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών, εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του υπουργού.

Ωστόσο αποφάσισε να συνεχιστεί η ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Μικροί διάδοχοι μεγάλων τυράννων



Οι «κληρονόμοι» των απολυταρχών

Ο Μεγάλος ∆ιάδοχος ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Κορέα ύστερα από τον θάνατο του Κιµ Γιονγκ Ιλ το περασµένο Σάββατο. ∆ιάδοχος όνοµα και πράγµα, αλλά µικρός: στην ηλικία, στην εµπειρία, στο πολιτικό βεληνεκές. Ο Κιµ Γιονγκ Ουν είναι ο τρίτος γιος του Αγαπηµέ νου Ηγέτη και ο πατέρας του τον όρισε Μεγάλο ∆ιάδοχό του µόλις πέρυσι. Η διαδοχή αποφασίστηκε ερήµην του λαού. Οπως ακριβώς είχε αποφασιστεί και η διαδοχή του παππού του Κιµ Ιλ Σουνγκ, του Μεγάλου Ηγέτη και Αιώνιου Προέδρου της Βόρειας Κορέας. Οι απο λυταρχικοί «κληρονοµικοί» ηγέτες της Βόρειας Κορέας, του Καζακστάν, του Αζερµπαϊτζάν, της Συρίας, αν και πολύ διαφορετικοί µεταξύ τους, είναι πανοµοιότυποι ως προς τον ξεδιάντροπο νεποτισµό και την καταδυνάστευση των λαών τους.

Σε µια χρονιά που οι περισσότεροι δικτάτορες ανατρέπονται από λαϊκές επαναστάσεις που κόβουν τον δρόµο στα παιδιά τους τα οποία προετοίµαζαν για την εξουσία (βλ. Χόσνι Μουµπάρακ στην Αίγυπτο και Μοαµάρ Καντάφι στη Λιβύη) ο µακαρίτης Κιµ Γιονγκ Ιλ κατάφερε να γίνει το δικό του: να τον διαδεχθεί ο γιος του. Όπως γράφει το «Βήμα», η προσωπολατρία που είχε επιβάλει στον λιµοκτονούντα λαό του τού επέτρεπε να αποφασίζει µόνος του τέτοια ζητήµατα. Απέρριψε τον πρωτότοκο γιο του αφού συνελήφθη να προσπαθεί να µπει στην Ιαπωνία µε ψεύτικο διαβατήριο (ήθελε, λέει, να επισκεφθεί την Ντίσνεϊλαντ του Τόκιο) και τον δευτερότοκο επειδή δεν ήταν αρκετά ανδροπρεπής. Το φθινόπωρο του 2010 απένειµε στρατιωτικά και κοµµατικά πόστα στον παγκοσµίως άγνωστο ως τότε Κιµ Γιονγκ Ουν. Ως τότε οι Βορειοκορεάτες ενδέχεται να µη γνώριζαν καν ότι ο ηγέτης τους είχε τρίτο γιο. Ο 28χρονος κληρονόµησε την περασµένη εβδοµάδα µια χώρα µε κατά κεφαλήν εισόδηµα 920 δολάρια αλλά µε πυρηνικό πρόγραµµα που κάνει την Ουάσιγκτον να τρέµει και οκτώ πυρηνικές κεφαλές.

Στο Καζακστάν ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρµπάγεφ, ένας από τους τελευταίους ολιγάρχες της µετασοβιετικής Κεντρικής Ασίας, κυβερνά από το 1990 (επί ΕΣΣ∆) και πρωτοεξελέγη στην προεδρία την επόµενη χρονιά. Εκτοτε δεν ξεκολλάει από την εξουσία ενώ έχει µοιράσει πόστα σε όλη του την οικογένεια. Για διάδοχό του προορίζει την πρωτότοκη κόρη του Νταρίγκα .

Ο «Γέλµπασι», όπως είναι ο επίσηµος τίτλος του, που στα καζακικά σηµαίνει «Ηγέτης του Εθνους», «εκλέγεται» µε ποσοστά που πλησιάζουν το 100% και λέγεται ότι έχει τσεπώσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από τα πετρέλαια. Προσέλαβε ως σύµβουλό του τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές στις 15 Ιανουαρίου, στις οποίες αναµένεται να εκλεγεί πανηγυρικά η Νταρίγκα.

Στο Αζερµπαϊτζάν κυβερνά ο Ιλχάµ Αλίγεφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χαϊντάρ, στην προεδρία το 2003 λαµβάνοντας ποσοστό σχεδόν 77%, το οποίο θεωρείται νοθευµένο, όπως και το 87% που έλαβε πέντε χρόνια αργότερα. Πατέρας και γιος Αλίγεφ λογίζονται δικτάτορες. Αµερικανοί διπλωµάτες συγκρίνουν τον Ιλχάµ µε µαφιόζο.

Ο Χαϊντάρ, πρώην πράκτορας της KGB, κυριάρχησε στην πολιτική του Αζερµπαϊτζάν επί 30 και πλέον χρόνια, ώσπου προώθησε ως διάδοχό του τον γιο του, γυναικά και τζογαδόρο. Τον επέβαλε λέγοντας: «Είναι διανοούµενος, έχει πραγµατιστική προσέγγιση, καλή γνώση του σύγχρονου κόσµου, είναι δραστήριος και παίρνει πρωτοβουλίες». Προφανώς τα µαθήµατα που έλαβε ζώντας κοντά στον πατέρα του έπιασαν τόπο: το 2009 ο Ιλχάµ κατάργησε το όριο των δύο θητειών προκειµένου να παραµείνει όσο γουστάρει στην προεδρία και έναν χρόνο αργότερα φρόντισε ώστε το Αζερµπαϊτζάν να αποκτήσει την πρώτη του «Βουλή» – χωρίς αντιπολίτευση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστούγεννα σε σπηλιές για δεκάδες ανέργους


Καταδικασμένοι στην εξαθλίωση λόγω οφειλών

Κρυμμένοι μέσα στις σπηλιές του λόφου Φιλοπάππου, μέσα στο κρύο και τη βροχή, θα περάσουν τις γιορτές δεκάδες άστεγοι της Αθήνας.

Σύμφωνα με δύο εκθέσεις του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων, τις οποίες φέρνει σήμερα στο φως η Real News, υπάρχουν πλέον στρατιές από αστέγους, οι οποίοι ήταν έμποροι και επιχειρηματίες που έχασαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους.

Οι εκθέσεις μαρτυρούν ότι ανάμεσα στους «Άθλιους» της Αθήνας υπάρχουν ακόμη και ολόκληρες οικογένειες. Οι άστεγοι έχουν βρει καταφύγιο σε 52 σημεία σε όλη την Αθήνα. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κοραή, στο εμπορικό τρίγωνο, ακόμη και στο Κολωνάκι.

Οι περισσότεροι από τους νέο-άστεγους της Αθήνας είναι άνθρωποι που, λόγω οφειλών προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας. Αυτό τους αποκλείει από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους αναγκάζει να ζουν υπό καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι σημαίνουν τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια για τα παιδιά

Ποια είναι η θεραπευτική αξία των χριστουγεννιάτικων µύθων για το µικρό παιδί;
Οι ανθρώπινοι μύθοι έχουν τη μαγική ιδιότητα να αποτυπώνουν σημαντικές θεματολογίες της ζωής μέσα από τη χρήση πολλαπλών συμβόλων.

Ενα από τα διαχρονικότερα σύμβολα είναι ο Αγιος Βασίλης, η προσωποποίηση του καλού, της άνευ όρων αγάπης, της προσφοράς, του οικουμενικού σεβασμού στην παιδική ύπαρξη. Ο συμβολικός λόγος του μύθου του λειτουργεί προστατευτικά και θεραπευτικά στο μικρό παιδί, παρέχοντάς του μια σειρά από σημαντικά από οφέλη, όπως είναι:

- Η εξοικείωση με πολύπλοκες έννοιες (π.χ. η δύναμη του καλού) μέσα από μία στρωτή ιστορία που το παιδί μπορεί να ενσωματώσει.

- Η επεξεργασία σημαντικών ηθικών αξιών, όπως π.χ. η γενναιοδωρία ως ανθρώπινη αρετή.

- Η ενίσχυση της κριτικής του σκέψης. Εκείνο μπορεί και συνομιλεί προσωπικά με την αφήγηση, ερμηνεύει τους συμβολισμούς, χτίζει τα δικά του μηνύματα για κεντρικές έννοιες (αδικία, φτώχεια, μοναξιά, καλό, κακό).

- Η προβολή στον μύθο βαθύτερων ερωτημάτων και αγωνιών που το ταλανίζουν (π.χ. με αγαπούν οι γονείς μου; Εχω κάνει καλές πράξεις;) στις οποίες ο γονιός δύναται να απαντήσει.

- Να βγαίνει το παιδί από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις, να επεξεργάζεται τι νιώθει, τι το φοβίζει, τι επιθυμεί, ταυτιζόμενο με το θέμα της ιστορίας, το οποίο έχει και αίσιο τέλος.

Πότε το παιδί θα είναι έτοιµο να του καταρρίψουµε τους µύθους;

Σε ένα παιδί που εξελίσσεται φυσιολογικά, η κατάρριψη του μύθου θα έρθει όταν το ίδιο το παιδί οδηγήσει τον γονιό στον δρόμο της αλήθειας. Το λάθος πολλών γονιών είναι ότι συντηρούν με νύχια και με δόντια μύθους ζωντανούς, ενώ το παιδί τους έχει αποσυνδεθεί συναισθηματικά από εκείνον.

Ενα παιδί που συνεχίζει να διατηρεί τους μύθους ζωντανούς μέσα του και αρνείται να τους εγκαταλείψει, ενώ όλοι οι συνομήλικοι το έχουν καταφέρει, σημαίνει ότι κάπου καταπονείται ψυχολογικά.

Το παιδί οφείλει να μάθει ότι υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση των μύθων, εκείνη που φιλτράρεται μέσα από την αρχή της πραγματικότητας. Πρέπει να καταφέρει να διαχωρίζει το αληθινό από το φανταστικό, να επεξεργάζεται τη γλώσσα των συμβόλων, να εξερευνά τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από το ορατό ή το αυτονόητο και να κάνει αναγνώσεις μεταφορικές. Αυτό θα το εμπλουτίσει συναισθηματικά και νοητικά.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έριξαν κουβά με νερό σε παιδιά για να μην πουν τα κάλαντα!!!


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έριξαν κουβά με νερό σε παιδιά για να μην πουν τα κάλαντα!!!
Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Αγυιάς στην Πάτρα και δεν έχει προηγούμενο! Τα παιδιά, τρία κορίτσια του Γυμνασίου, είχαν πάει να πουν τα κάλαντα σε πολυκατοικία κοντά στο στάδιο της Παναχαίκής και χτυπούσαν επίμονα τα κουδούνια που δεν άνοιγαν.

Την ώρα που έβγαιναν απο την είσοδο της πολυκατοικίας, τους ήρθε στο κεφάλι ένας κουβάς με νερό. Τα τρία κορίτσια της …χορωδίας έγιναν μούσκεμα. Όσο για τον εκνευρισμένο με τον κουβά;
Αυτός μπήκε τρέχοντας μέσα. Είχε τηρήσει το…έθιμο της αναιδούς αφραγκίας.

thebest.gr




Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα


Στις 25 Δεκεμβρίου

Γεγονότα

274: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αφιερώνει ένα ναό στο θεό Ήλιο, την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη χειμερινή ισημερία και την αναγέννηση του ήλιου.

336: Γιορτάζονται για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στη Ρώμη.

376: Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

1818: Το τραγούδι του Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ Silent Night (Άγια Νύχτα) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Όμπερνσντορφ της Αυστρίας.

1993: Το περιοδικό TIME ανακηρύσσει προσωπικότητες της χρονιάς τούς Γιτζάκ Ράμπιν, Γιάσερ Αραφάτ, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες.

1995: Κρίση των Ιμίων: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ