Η χρονιά της απόλυτης φοροεπιδρομής
Ως η χρονιά της... "απόλυτης φοροεπιδρομής" θα μείνει στην ιστορία το 2011. Το πιθανότερο βέβαια είναι τον ίδιο τίτλο να λάβει και το 2012 αφού όπως πολύ σωστά λέει ο λαός μας "κάθε πέρσι και καλύτερα κάθε φέτος και χειρότερα".
Εντούτοις όμως τη χρονιά που πέρασε, ελέω πιστωτών και της ανάγκης για συνέχιση της πάγιας πρακτικής των δανεισμών στην οποία έχει εθιστεί η Ελλάδα επί σειρά ετών, το κράτος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να "μαδήσει" το εναπομείναν εισόδημα των πολιτών και δη των χαμηλόμισθων.Την ίδια στιγμή που η ανεργία αυξάνεται ανησυχητικά μέρα με τη μέρα, οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώνονται συνεχώς ( στον τελευταίο με ή χωρίς νομοθετικό πλαίσιο ), οι φόροι τραβήξανε την ανηφόρα και μάλιστα με διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα καταβληθούν, οδηγώντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού κυριολεκτικά στην απελπισία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 58 συνολικά νόμους που ψήφισε η Βουλή μέσα στο 2011, οι 13 ήταν αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών και τέσσερις εξ΄αυτών " φωτιά και λάβρα" αφού περιλάμβαναν μεταξύ άλλων: το χαράτσι της ΔΕΗ, την επέκταση για άλλα τρία χρόνια της κατά τα άλλα "έκτακτης εισφοράς" στο εισόδημα, μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών συντελεστών σε καύσιμα και τσιγάρα, εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα που για μία ακόμη φορά έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα, "κάνε εσύ την αυθαιρεσία και εν κξαιρώ θα... τα βρούμε".
Ήταν Ιούνιος της περασμένης χρονιάς όταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μας φορέθηκαν... καπέλο, πάντα με την επίκληση της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, η μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ , η μετάβαση του ΦΠΑ από το 13 στο 23% σε ότι έχει να κάνει με τις τροφές που δεν είναι συσκευασμένες αλλά ετοιμάζονται σε εστιατόρια και ταχυφαγεία, η αναπροσαρμογή, εννοείται προς τα πάνω, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο αλλά και τα τσιγάρα, όπως μία ακόμη μείωση στις υψηλές συντάξεις του δημοσίου κι έτερη παρακράτηση σε όσους βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη και είναι κάτω από εξήντα ετών.
Ήταν Αύγουστος όταν κατατέθηκε στη Βουλή πλήρες νομοσχέδιο για την μείωση συντάξεων στον δημόσιο τομέα πάλι "για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ώστε να αυξηθεί η οικονομική και κοινωνική δύναμη της χώρας" .
Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου, όταν μέσω του νομοσχεδίου που περιλάμβανε ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων μας κατακεραύνωσε το νέο χαράτσι για τα ακίνητα που ενσωματώθηκε σε δύο δόσεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπό την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Βαφτίστηκε έκτακτο αλλά κάπως σαν το κρέας ψάρι κι έτσι από φέτος θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε αλλά σε πέντε αντί δύο δόσεις, όπως αποφάσισε το φιλεύσπλαχνο Υπουργείο Οικονομικών.
Ήταν τέλη Οκτωβρίου όταν κρίθηκε αναγκαίο να έρθει και νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, που έκρυβε επίσης τις περιβόητες ρυθμίσεις για την μείωση του δημόσιου τομέα μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και την συνέχιση της "έκτακτης" εισφοράς στο εισόδημα που θα παρακρατείται κατευθείαν από τον εργοδότη σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις αιτιολογικές εκθέσεις των εν λόγω νομοσχεδίων οι συντάκτες του Υπουργείου Οικονομικών επιστράτευσαν όλη τους τη φαντασία προκειμένου να μας πείσουν για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων με φράσεις τύπου "τα πρώτα βήματα για την σωτηρία της χώρας", "να κάνουμε την κρίση ευκαιρία", " να αποκτήσουμε την δημοσιονομική μας ανεξαρτησία","να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας έναντι εταίρων και πιστωτών" και το κυριότερο, "αν δεν γίνουν οι περικοπές οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες".
briefingnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου