Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

«Μπλόκο» στα αγροτικά φωτοβολταϊκά

«Μπλόκο» στα αγροτικά φωτοβολταϊκά
Εμπόδια εξακολουθούν να τίθενται στην εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε γη υψηλής παραγωγικότητας, παρά τις σχετικές εγκυκλίους των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποτέλεσμα, η χρονική καθυστέρηση, που δημιουργεί ασφυκτικά πλαίσια στις προθεσμίες συμβάσεων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών σταθμών για επαγγελματίες αγρότες.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι πολεοδομίες αγνοούν την εγκύκλιο που υπέγραψε και τους απέστειλε στις 14 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Δριβελέγκας, με αποτέλεσμα να σταματήσει η χορήγηση της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας σε επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Όπως έγραφε το paseges.gr στις 10/11/2011, «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απαγορευτικό σε όσους αγρότες ή άλλους επενδυτές θελήσουν να προχωρήσουν στο εξής στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας βάζει τροπολογία που περιέλαβε στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η εν λόγω τροπολογία ακυρώνει ουσιαστικά και μέχρι τουλάχιστον να δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ την προηγούμενη ρύθμιση που είχε εισάγει στο νόμο 3581/2010 για τις ΑΠΕ η κα Τ. Μπιρμπίλη και η οποία έδινε το πράσινο φως για την εγκατάσταση φ/β σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% ανά νομό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόβλημα αφορά κυρίως σε όσους επενδυτές-αγρότες ή μη- θέλησαν να εξασφαλίσουν τα σχετικά έγγραφα και τις αδειοδοτήσεις από το Σεπτέμβριο και μετά ή όσους θελήσουν να πράξουν κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Κι αυτό γιατί πολλές πολεοδομίες ήδη αρνούνται να προχωρήσουν στην έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ άλλες που το έπραξαν πιθανότατα δεν γνώριζαν ή δεν είχαν ενημερωθεί για την τροπολογία Σκανδαλίδη».
Εγκύκλιος ΥΠΑΑΤ

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Δριβελέγκας απέστειλε στις 14 Δεκεμβρίου 2011 σε όλες τις Περιφέρειες και τις αρμόδιες υπηρεσίες διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία έχει εκδοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας – Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥΠΑΑΤ, με την οποία διευκρίνιζε ότι δεν πρέπει να ερμηνεύεται η τροπολογία ότι αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ και συνεπώς θα πρέπει να δίνουν οι πολεοδομίες τις απαραίτητες εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

Η επιστολή του ΣΕΦ
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ, έχει ζητήσει την αλλαγή του νόμου 4015/2011 καθώς το άρθρο 21 περιορίζει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Όπως τονίζει ο ΣΕΦ, οι συγκεκριμένες διατάξεις στην ουσία καταργούν ακόμα και επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και απαιτούν μονάχα την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. Παράλληλα, τονίζει ότι η οικονομική ζημιά θα είναι μεγάλη για τις εταιρείες του κλάδου και προτείνει μια διαφορετική διατύπωση για το επίμαχο άρθρο.


ΠΑΣΕΓΕΣ: Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας τόνισε στο paseges.gr ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, καθώς η εγκύκλιος δεν έφερε αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον δημιουργούνται ασφυκτικά πλαίσια στις προθεσμίες συμβάσεων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών σταθμών των επαγγελματιών αγροτών και δεν θεωρείται αρκετή η δίμηνη παράταση που εξασφάλισε για λογαριασμό των αγροτών η ΠΑΣΕΓΕΣ έπειτα από σχετική παρέμβαση του Τζανέτου Καραμίχα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος και ανταποκρίθηκε θετικά.

Σημειωτέον ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε τότε 6 μήνες παράταση.
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr
  http://www.paseges.gr
 http://newfarm-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ