Από τους αμπελώνες στην Καλιφόρνια μέχρι τους κινεζικούς ορυζώνες και από τις καλλιέργειες καφέ στην Κολομβία μέχρι τους σιτοβολώνες στη Κένυα, χιλιάδες αγρότες φροντίζουν τα χωράφια τους βασιζόμενοι σε πληροφορίες που έρχονται από το… Διάστημα.
Απέραντες εκτάσεις γης φωτογραφίζονται από τους δορυφόρους, τα δεδομένα αναλύονται και στη συνέχεια, με ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο, οι αγρότες ξέρουν πότε πρέπει να ποτίσουν και να ρίξουν λίπασμα στις καλλιέργειές τους. Υπέρυθρες και θερμικές φωτογραφίες από χωράφια ανά τον πλανήτη αναλύονται και δεδομένα όπως η σύσταση του εδάφους δίνουν τη «φασματική υπογραφή» της σοδειάς.
Σ’ αυτή τη μέθοδο, άλλωστε, έχει βασιστεί -σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος- η Εκοσερτ, μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες πιστοποίησης οργανικών προϊόντων.
Η ακρίβεια των δεδομένων είναι τέτοια που οι αγρότες, βασιζόμενοι στις υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες των δορυφόρων, γνωρίζουν ακριβώς τον χρόνο που πρέπει να ρίξουν λίπασμα στα χωράφια και να ποτίσουν, με αποτέλεσμα και να εξοικονομούνται υδάτινοι πόροι αλλά και να μη χρησιμοποιούνται κατά κόρον λιπάσματα και χημικά.
Πρωτοπόρος η NASA
Η NASA πρωτοξεκίνησε τέτοιου είδους προγράμματα για την παρακολούθηση των αγροτικών εκτάσεων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90, όμως από τότε συνεχώς δημιουργούνται νέα προγράμματα σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
«Πλέον δεν χρησιμοποιούμε τόσο συχνά ούτε λίπασμα ούτε αγροχημικά. Τα χωράφια μας είναι αυτή τη στιγμή στο σύνολό τους πιο παραγωγικά σε σχέση με παλιότερα», λέει ο Νiλ Ισμπελ από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
Στο πρόγραμμα eLeaf, που χρηματοδοτείται από το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη, αγρότες από την Αιθιοπία, το Σουδάν και την Κένυα ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνά τους για τον χρόνο και την ποσότητα νερού που πρέπει να χρησιμοποιήσουν.
Eνα ακόμη πρόγραμμα, που λειτουργεί στη Νότιο Αφρική και στηρίζεται στα «μάτια» του Διαστήματος, είναι ακόμη πιο εξελιγμένο και στόχο έχει την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.
Η αλληλεπίδραση παραμέτρων όπως η κατανάλωση νερού, η επέκταση των ξενικών ειδών και η γεωργική παραγωγή καταγράφεται και αναλύεται, προκειμένου τα δεδομένα που θα διοχετευθούν στους αγρότες αλλά και θα χρησιμεύσουν στην επιστημονική έρευνα να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή. Αν και οι δορυφόροι και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται έχουν δυσθεώρητα κόστη, το κόστος για τη μεταφορά της πληροφορίας στους τελικούς αποδέκτες και φυσικά στους αγρότες είναι μηδαμινό.
Χαμηλό το κόστος
«Ανάλογα με την ανάλυση της φωτογραφίας που στέλνει από το Διάστημα ο δορυφόρος, το κόστος κυμαίνεται από μερικά σεντ και φτάνει σε ελάχιστα ευρώ για κάθε εκτάριο», εξηγεί ο Πάτρικ Σέρινταν από την eLeaf.
Δεν έχει φτάσει ακόμα η ώρα που η παρακολούθηση των χωραφιών αλλά και ο εντοπισμός των βιολογικών και συμβατικών καλλιεργειών θα γίνονται απευθείας από τους δορυφόρους, χωρίς να χρειάζεται ο αγρότης να ελέγχει τη γη του, όμως οι επιστήμονες τονίζουν πως αυτή η ημέρα είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι περιμένουμε.
«Μέχρι τώρα χρειαζόμασταν πολλούς ανθρώπους που θα πήγαιναν στα χωράφια κάθε εβδομάδα για να τα ελέγξουν. Με τους δορυφόρους, όλη αυτή η χρονοβόρα διαδικασία έχει ελαττωθεί κατά πολύ», αναφέρει ο Τζεφ Γουέιντ, από την εταιρεία λογισμικού ESRI, που παρέχει πληροφορίες για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Ακόμη πιο σημαντική θεωρείται η βοήθεια που θα έχουν οι χώρες, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την επάρκεια σε νερό.
«Σε μερικά χρόνια, στη Γη θα κατοικούν περισσότεροι από 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών σε περιοχές όπου σήμερα το νερό θεωρείται είδος πολυτέλειας. Παράλληλα, το 50% των ανθρώπων θα ζει σε χώρες όπου οι ποσότητες των υδάτων θα είναι κατά πολύ μειωμένες. Εμείς, από την πλευρά μας, θα μπορούμε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις και -όπου υπάρχει πρόβλημα- να προτείνουμε μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων τους», αναφέρει ο Σέρινταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου