Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τοξικά «νεκροταφεία» στο Λουτράκι εντόπισαν οι επιθεωρητές

Εξασθενές χρώμιο πάνω από 50 μ.γ. ανά λίτρο, πάνω δηλαδή κι από το όριο του ολικού χρωμίου εντόπισαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε τρεις γεωτρήσεις στα Μέγαρα....


Του Κασσιανού Τζέλη
 ktzelis@pegasus.gr

Εξασθενές χρώμιο πάνω από 50 μ.γ. ανά λίτρο, πάνω δηλαδή κι από το όριο του ολικού χρωμίου εντόπισαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε τρεις γεωτρήσεις στα Μέγαρα. Λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, στα Γεράνεια Ορη, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου εντόπισαν δεκάδες χωματερές χιλιάδων κυβικών μέτρων και συνολικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων, γεμάτα παράνομα τοξικά απόβλητα που πετούν εκεί βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής. Οι επιθεωρητές αναζητούν τους δράστες που φαίνεται να ρίχνουν εκεί τα τοξικά επί δεκαετίες. Σε αυτά τα «τοξικά νεκροταφεία» εντόπισαν και εξασθενές χρώμιο και εκφράζουν έντονους φόβους ότι μολύνθηκε ήδη ο υδροφόρος ορίζοντας. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου σε δείγματα εταιρείας εμφιάλωσης νερού που βρίσκεται στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι απολύτως δραματική», αναφέρει χαρακτηριστικά, στην «ΗτΣ», στέλεχος των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που τις τελευταίες ημέρες έμειναν έκπληκτοι ερευνώντας την ευρύτερη περιοχή της ΝΔ Αττικής. Μιας περιοχής που και στο παρελθόν τούς είχε απασχολήσει, αφού στην περιοχή των Μεγάρων και συγκεκριμένα στην παλιά χωματερή του δήμου διαπίστωσαν ότι γινόταν, με το αζημείωτο, ανεξέλεγκτη εναπόθεση τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων.

Οι επιθεωρητές εντόπισαν:

Εξασθενές χρώμιο πάνω από 50 μ.γ. το λίτρο σε τρεις γεωτρήσεις έξω από τα Μέγαρα. Τα δείγματα αναλύθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Εξετάζεται η σύνδεση των γεωτρήσεων με την προαναφερόμενη χωματερή. Τα νερά των γεωτρήσεων χρησιμοποιούνται για άρδευση, αλλά οι επιθεωρητές υποψιάζονται ότι μπορεί να γίνεται και ύδρευση. Από τις γεωτρήσεις αυτές φαίνεται ότι εξυπηρετούνται και πάμπολλα πτηνοτροφεία που βρίσκονται στην περιοχή, τα οποία μπορεί και ως ένα βαθμό να ευθύνονται για τη ρύπανση. Υποψίες υπάρχουν και για τα ελαιοτριβεία της περιοχής, ενώ ρόλο φαίνεται να έχουν παίξει και τα βιομηχανικά απόβλητα που πετιούνται ανεξέλεγκτα στην περιοχή.
Χιλιάδες στρέμματα διάσπαρτων χωματερών στα Γεράνεια Όρη γεμάτων τοξικά βιομηχανικά απόβλητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στερεοποιηθεί, σε άλλες λιμνάζουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν απορροφηθεί. Τα τοξικά αυτά έχουν φτάσει εκεί από βιομηχανίες της Αττικής μέσω του παράνομου κυκλώματος διακίνησης τοξικών αποβλήτων. Εντοπίστηκαν εκτός από βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα τυροκομείων και ελαιουργείων. Παλιότερα στην ίδια περιοχή σε αναλύσεις νερού που είχαν κάνει σε γεωτρήσεις εντόπισαν μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. Οι επιθεωρητές υποπτεύονται ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς φαίνεται ότι τα τοξικά καταλήγουν στα Γεράνεια επί δεκαετίες. Οι επιθεωρητές βρίσκονται επί ποδός σε συνεργασία με την αστυνομία προκειμένου να εντοπίσουν τα φορτηγά που ρίχνουν τα απόβλητα καθώς και την προέλευσή τους.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ