Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα ζητά η τρόικα


Επιβεβαιώθηκαν έστω και μερικώς οι φήμες. Η τρόικα ζητά δεσμεύσεις απ όλα τα κόμματα. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες


Τρεισήμιση ώρες κράτησε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Και είχε απ' όλα, ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων προς τη χώρα μας, αλλά και τη Γερμανία να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση, το οποίο και επιβεβαιώθηκε τελικά.
Η Ευρώπη ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα, όπως επιβεβαίωσε ο Ε. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος λοιπόν ξεκίνησε τις δηλώσεις του από τα εύκολα θα μπορούσα με να πούμε αναφερόμενος στο ναι στη δανειακή σύμβαση από τους 199 βουλευτές και των δύο κομμάτων.
Όμως, η συνέχεια ήταν πιο δυσάρεστη.
Είπε πως "αντικείμενο της συζήτησης είναι και η πολιτική κατάσταση και η κοινωνική κατάσταση. Το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες. Τίθενται θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά".
Για να συνεχίσει μετά:
"Από εμάς εξαρτάται αν αυτές τις ημέρες θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ενότητα.
Όσοι υποστηρίζουν λύση εξόδου από το ευρώ, λύση χρεοκοπίας δηλαδή, δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στη χώρα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τους μισθούς, τις συντάξεις και το επίπεδο ζωής.
Και καλά που αυτοί λένε ευθαρσώς έξοδο από το ευρώ, αλλά αυτοί που υποστηρίζουν παραμονή στην ευρωζώνη δίχως να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας", κατέληξε ο υπουργός, μία αιχμή σαφέστατα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσπαθώντας μετά να διασκεδάσει τις δημιουργηθείσες εντυπώσεις είπε:
"Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιαιτερότητές τους αλλά αυτοί θέλουν να ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν μία χώρα που έχει συνέπεια και όχι το ένα ή το άλλο κόμμα", ενώ ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως οι εταίροι μας δεν ζητάνε έγγραφες δεσμεύσεις.
Δεν διευκρίνησε όμως τι είδους δεσμεύσεις ζητάνε από ποιους ακριβώς και πως.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιούνκερ
Την πεποίθησή του πως το Eurogroup θα μπορεί να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντησή του τη Δευτέρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Προηγουμένως είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Πάντως ο κ. Γιούνκερ έριξε τη βόμβα του. Σημείωσε ότι οι  υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης "διαπιστώνουν ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης" για την Αθήνα.
Η τρόικα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανέφερε, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως παρά τα λεγόμενα Γιούνκερ απόφαση δεν έχει ληφθεί.
Για αυτό και ο Ε. Βενιζέλος μεταβαίνει εσπευσμένα στο Μαξίμου να δει τον Λ. Παπαδήμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ