Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πέντε χιλιάδες δάνεια προς ρύθμιση καθημερινά

Σχεδόν 90.000 δάνεια και πιστωτικές κάρτες ρυθμίζονται σχεδόν κάθε μήνα. Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η ρύθμιση είναι "μονόδρομος" για χιλιάδες δανειολήπτες
|


Σε περίπου 5.000 ανέρχονται τα αιτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στις τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων, με το 90% αυτών να καταλήγει σε ρύθμιση.
Διαφορετικά το δάνειο θα βγει σε καθυστέρηση και η τράπεζα θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψή του.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Έθνους", οι δανειολήπτες σπεύδουν μαζικά στις τράπεζες, αξιώνοντας είτε "πάγωμα" της οφειλής για 3 ή 6 μήνες είτε αναχρηματοδοτήσεις είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.
Πολλά αιτήματα αφορούν συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο, ενώ οι περισσότερες τράπεζες για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διακανονισμούς ζητούν προσημείωση ακινήτου.
Στην περίπτωση αυτή, ο δανειολήπτης έχει χαμηλότερο επιτόκιο - σχεδόν ανάλογο με το επιτόκιο των στεγαστικών, αφού το δάνειο έχει εξασφαλίσεις- και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Το μειονέκτημα είναι ότι το ακίνητό του "δεσμεύεται" καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το χάσει, αν δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του.
Σημειώνεται δε, πως προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες και να υπάρχει περιθώριο για επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο της ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου στα 80-85 έτη σήμερα από 70-75 έτη που ίσχυε ως τώρα.
Άνω του ενός εκατομμυρίου τα δάνεια που θα ρυθμιστούν το 2012
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, φέτος θα πάνε σε ρύθμιση περισσότερα από 1 εκατομμύριο στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 22 δισ. ευρώ.
Από τα 5.000 αιτήματα που δέχονται σήμερα οι τράπεζες, το 50% αφορά οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, το 20% τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων και το 30% δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, συνωστισμός παρατηρείται και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, καθώς έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως προβλέπει ο γνωστός νόμος Κατσέλη.
Ενώ σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, που αποτελεί υποχρεωτικό βήμα πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο, βρίσκονται άλλοι 15.000 δανειολήπτες.
Μέχρι τώρα τα Ειρηνοδικεία της Αττικής έχουν εκδώσει περίπου 300 αποφάσεις.
Οι μισές από αυτές τις αποφάσεις έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες, καθώς τα δικαστήρια προχώρησαν σε διακανονισμό της οφειλής και σε πολλές περιπτώσεις η ρύθμιση συνοδεύτηκε με "κούρεμα" (μικρό ή μεγαλύτερο) του αρχικού χρέους.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Πειραιά απάλλαξε συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο από οφειλή ύψους 121.000 διαγράφοντας το 83,5% του συνολικού χρέους του, το Ειρηνοδικείο Αθήνας διέγραψε το 70% οφειλής δανειολήπτριας, η οποία σε διάστημα 19 ετών θα πρέπει να καταβάλει 54.000 ευρώ στην τράπεζα έναντι συνολικών οφειλών 176.000 ευρώ, και το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας απέρριψε πρόταση τράπεζας να εκποιηθεί δεύτερο ακίνητο που είχε ο δανειολήπτης προκειμένου να εξοφληθεί η οφειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ