Σε μια πολύωρη διαδικασία που ταλαιπώρησε τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου συνεδρίασε την Δευτέρα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς με 42 θέματα στην ημερήσια διάταξη ενώ ετέθη από την αντιπολίτευση και σειρά θεμάτων εκτός ημερήσιας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η συζήτηση που αφορούσε στο πολεοδομικό κατέληξε με ομόφωνη απόφαση μετά από περισσότερες από δύο ώρες ενώ η συζήτηση για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου κράτησε περισσότερες από τρείς ώρες κάτι που θα είχε αποφευχθεί αν η δημοτική αρχή παρουσίαζε από την αρχή την πρότασή της για χρηματοδότηση που αποτελούσε απόφαση του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού και αν σύμβουλοί της είχαν αποφύγει την αντιπαράθεση με τους πολίτες που κατέληξε σε αγώνα διεκδίκησης της… πατρότητας του πολιτισμού στη Λιβαδειά.
Γεγονός επίσης είναι ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα της συνάντησης της βουλευτού Άριας Αγάτσα και του Δ.Σ. του ΑΚΟΛ με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή σχετικά με την περίπτωση χρηματοδότησης για το κολυμβητήριο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αντηλλάγησαν «βαριές» φράσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και του ΑΚΟΛ, με την δημοτική αρχή και τελικά αποφασίστηκε η λειτουργία του κολυμβητηρίου το συντομότερο δυνατό.
Σκληρές αλήθειες για το κόστος και τον τρόπο λειτουργίας του κολυμβητηρίου ακούστηκαν και από τον πρόεδρο του ΑΠΟΔΗΛ Γιώργο Καραμάνη και από την πρόεδρο του ΑΚΟΛ Γεωργία Θεοδώρου δίνοντας ωστόσο ο καθένας από την πλευρά του διαφορετικές ερμηνείες. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την απόφαση που εξήφθη τελικά για συνέχιση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου νίκη των πολιτών ενώ η δημοτική αρχή επεσήμανε ότι οι στόχοι για εύρυθμή λειτουργία είναι κοινοί.
«Στη τοποθέτησή μου προσπάθησα να καταστήσω σαφές ότι η δημοτική αρχή και ο ΑΚΟΛ δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα άλλωστε έχουν κοινούς στόχους και κοινή προσπάθεια», σημείωσε ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής αφήνοντας αιχμές για τα χρέη που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησης του ΑΚΟΛ τα οποία ωστόσο φρόντισαν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.
«Εμείς αναλαμβάνοντας το Δ.Σ του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού βρήκαμε ένα χρέος της τάξης των 47.000 ευρώ που αφορούσαν την προμήθεια καυσίμων για την θέρμανση του κολυμβητηρίου. Έτσι δεν ήταν δυνατόν ο προμηθευτής να βάλει καύσιμα αν δεν εξοφλούνταν οι οφειλές. Τον Ιανουάριο εξοφληθήκαν οι οφειλές και τώρα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης της λειτουργίας του κολυμβητηρίου μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και της τεχνικής υπηρεσίες ώστε να προσπαθήσουμε με την έναρξη της άνοιξης να έχουμε μια καλή και αποδοτικότερη λειτουργία ώστε να αποδοθεί το κολυμβητήριο στους πολίτες».
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΑΠΟΔΗΛ το ποσό που έχει προβλεφθεί για δαπάνη καυσίμων ανέρχεται στις 25.000 ευρώ ενώ το συνολικό κόστος λειτουργία που θα δαπανάται από τον ΑΠΟΔΗΛ θα ξεπερνά τις 45.000 κατ΄ έτος.
Ωστόσο μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους φορολογούμενους δημότες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση του δημοτικού κολυμβητηρίου. Δηλαδή μια μικρή δαπάνη για ναυαγοσώστη για λίγες ώρες την ημέρα. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά το σύνολο των δημοτών δεν απασχόλησε κανέναν παρά μόνο όταν από εμάς ετέθη σχετικό ερώτημα.
«Υπάρχουν κολλήματα γιατί έχει ανασταλεί κάθε πρόσληψη προσωπικού. Έτσι θα είναι δύσκολο κάτι τέτοιο για ναυαγοσώστη παρόλα αυτά το εξετάζει το Δ.Σ. του ΑΠΟΔΗΛ», απάντησε ο κ. Παπαγγελής.
Από την πλευρά της μείζωνος μειοψηφίας ο Γιάννης Αποστόλου που είναι και μέλος του Δ.Σ. του ΑΠΟΔΗΛ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ελήφθει απόφαση για την αύξηση της επιχορήγησης στα καύσιμα, πιστεύω ότι αν από την αρχή είχε εκδηλώσει την απόφασή του ο δήμαρχος για την αύξηση δεν θα είχε γίνει και αυτός ο ντόρος. Είναι όμως αυτή τη τακτική για να καπελώνουν στο τέλος την συζήτηση». Πρόσθεσε δε ότι το θέμα θα είχε λυθεί αν είχε κληθεί για συζήτηση στο Δ.Σ. του ΑΠΟΔΗΛ ο ΑΚΟΛ όπως ο ίδιος είχε προτείνει.
Επίσης επεσήμανε ότι σωστό είναι να υπάρχει ναυαγοσώστης ώστε αν είναι δυνατή η χρήση του κολυμβητηρίου απ΄ όποιον δημότη επιθυμεί.
«Συζητήσαμε το θέμα για αρκετές ώρες και δεν καταλαβαίνω την τοποθέτηση του δημάρχου μετά από δυόμιση ότι έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό τα ανάλογα κονδύλια», είπε η Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: «Για μας είναι ντροπή να αναγκάζονται σύλλογοι και δημότες να έρχονται εδώ για να διεκδικούν τα αυτονόητα και προφανή να μην μείνει δηλαδή κλειστό το κολυμβητήριο που εξυπηρετεί αθλητές, παιδιά και ενήλικες με κινητικά προβλήματα».
Όπως είπε η κ. Πούλου αν ο δήμαρχος είχε μεριμνήσει για όλα «καλά θα έκανε να είχε μεριμνήσει όχι κάτω από την πίεση των δημοτών αλλά ο ίδιος πριν φτάσουμε στο σημείο αυτό να είχε κάνει πράξη τα λόγια του».
Και κατέληξε: «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κολυμβητήριο θα ανοίξει όχι μόνο για την σεζόν αλλά συνεχώς. Πρέπει να ανοίξει άμεσα αυτή ήταν η πρόταση που κάναμε δεν ψηφίστηκε από την δημοτική πλειοψηφία. Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να είναι τοποτηρητής της κεντρικής κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου και της Μέρκελ. Πρέπει να διεκδικεί τα αυτονόητα για την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Από την πλευρά του ο Νώντας Κοτσικώνας κατήγγειλε την πολιτική της δημοτικής αρχής «να υποβαθμίζει την κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική ζωή του τόπου» και τόνισε ότι «για να αποφασιστεί η λειτουργία του κολυμβητηρίου έπρεπε να κινητοποιηθεί όχι μόνο ο ΑΚΟΛ αλλά εκατοντάδες συμπολίτες μας προκειμένου να πιεστεί και να αναγκαστεί τελικά η δημοτική αρχή για την σχετική απόφαση παρά τις σοβαρές αντιδράσεις που υπήρχαν μέσα στην πλειοψηφία και το ΔΣ του ΑΠΟΔΗΛ». Ο κ. Κοτσικώνας δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης ότι «Η δημοτική αρχή το μόνο που κάνει είναι να εφαρμόζει πιστά την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική χωρίς κανένα διεκδικητικό προσανατολισμό».
Η πρόεδρος του ΑΚΟΛ Γεωργία Θεοδώρου δήλωσε σχετικά: «Θέλω να πιστεύω ότι η εξέλιξη για το θέμα του κολυμβητηρίου θα είναι θετική και σε αυτό που θέλω να μείνω είναι η δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα ανοίξει άμεσα το κολυμβητήριο και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Ευχόμαστε από την δική μας πλευρά ότι αυτό θα γίνει άμεσα διότι πολλούς μήνες έχουμε ταλαιπωρηθεί όχι μόνο εμείς αλλά και οι γονείς, οι αθλητές, οι πολίτες».
Καταλήγοντας αναφορικά με την ερώτηση για γενικότερη λειτουργία του κολυμβητηρίου και την χρήση από τους πολίτες σημείωσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο ο ΑΚΟΛ μπορεί να κάνει χρήση. Εννοείται ότι όλοι οι σύλλογοι και ο δήμος ο ίδιος μπορεί να κάνει χρήση του κολυμβητηρίου αλλά πρέπει να γίνεται η χρήση υπό την εποπτεία κάποιων υπευθύνων προπονητών ή ναυαγοσώστη».
Τέλος να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την εξέλιξη δεδομένο θεωρείται οτι ο δήμος θα φροντίσει άμεσα να υπάρχει πετρέλαιο και για την θέρμανση των σχολείων καθ΄ όλη της διάρκεια της λειτουργίας τους και όχι να υπάρχουν σχολεία των οποίων τα καλοριφέρ κλείνουν νωρίτερα για εξοικονόμηση καυσίμων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των μαθητών και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών.
Παράλληλα της ίδιας αντιμετώπισης εκτιμούν ότι θα τύχουν από τον δήμο Λεβαδέων και όλοι οι άλλοι σύλλογοι.
ΓΠΣ Λιβαδειάς
Όσον αφορά στο θέμα που αφορούσε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς ο εκπρόσωπος των 200 και πλέον δημοτών που αιτήθηκαν την συζήτηση του θέματος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο Γ.Π.Σ., που είναι προς έγκριση στην Περιφέρεια, είναι αντιαναπτυξιακό και καταστρέφει περιουσίες χιλιάδων συμπολιτών με την μετατροπή οικοπέδων σε χωράφια σε συγκεκριμένα σημεία έξω από την πόλη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποσύρει το ΓΠΣ έτσι όπως είχε υποβληθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης αυτοκινητικής περιόδου έτσι ώστε να εξετάσει όπως σημείωσε ο δήμαρχος Νίκο Παπαγγελής «πιθανές αδικίες που έγιναν σε συμπολίτες μας και στις ιδιοκτησίες τους και να αποτυπωθεί μέσα στο σχέδιο και τους χάρτες η πραγματική βούληση του Δ.Σ. έτσι ώστε να μην ζημιωθεί κανένας συμπολίτης μας και να μη μειωθεί η αξία της περιουσίας του».
Βιολογικός Δαύλειας
Το θέμα της λειτουργίας του βιολογικού σταθμού της Δαύλειας αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς μετά από παρέμβαση των συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Μια πρώτη αναφορά έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση με αφορμή το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος που έδωσε στη δημοσιότητα η Εταιρία Μελετών Προβλημάτων Δαύλειας.
«Πρέπει επιτέλους να λήξει αυτό το θέμα, έχει έρθει 10 φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποτέλεσμα μηδέν. Υπάρχουν κακοτεχνίες, υπάρχουν προβλήματα και παραβάσεις πρέπει επιτέλους να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. και οι υπεύθυνοι αν λογοδοτήσουν», τόνισε από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο Γιάννης Αποστόλου.
«Εδώ και αρκετό καιρό είχαμε θέσει το θέμα του βιολογικού της Δαύλειας μετά από καταγγελίες δημοτών ότι συντελείται σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση στον αποδέκτη και τη γύρω περιοχή από την λειτουργία του», είπε μεταξύ άλλων η Γιώτα Πούλου και συνέχισε: «Μετά από ένα χρόνο ήρθε στα χέρια μας μια έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος οι οποίοι θεωρούν και καλούν σε απολογία τις υπηρεσίες και τον δήμο και θεωρούν ότι πράγματι αυτά που τόσο καιρό καταγγέλλαμε και διέψευδε η δημοτική αρχή είναι αλήθεια».
Παράλληλα η κ. Πούλου σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό οι δημότες να στραφούν και δικαστικά. «Σε κάθε περίπτωση (και για αυτό μαζέψαμε τις υπογραφές) πρέπει άμεσα το θέμα να συζητηθεί στο Δ.Σ., δεν μπορεί η δημοτική αρχή να μην βλέπει το πρόβλημα και να εμπαίζει τους δημότες και το Δημοτικό Συμβούλιο επί ένα χρόνο».
Ο Νώντας Κοτσικώνας δήλωσε σχετικά: «Έχουμε κατ΄ επανάληψη φέρει για συζήτηση το θέμα της κατάστασης του βιολογικού καθαρισμού της Δαύλειας του έργου αυτού δηλαδή το οποίο δεν έχει παραληφθεί ακόμα από τον δήμο αλλά ο δήμος έχει αναλάβει να το λειτουργεί».
Και συνέχισε: «’Έχουμε ζητήσει κατ΄ επανάληψη να μας ενημερώνει η δημοτική αρχή για τα σχετικά έγγραφα και τις εξελίξεις που αφορούν στον βιολογικό. Μάθαμε όμως όχι από τον δήμο αλλά από τρίτους ότι ελεγκτές του δημοσίου έκαναν έλεγχο στο βιολογικό της Δαύλειας και βρήκαν μια σειρά από παρατυπίες όχι μόνο στην λειτουργία του και τις εγκαταστάσεις αλλά και σε μετρήσεις που έκαναν στα νερά που βγαίνουν. Το θέμα είναι σημαντικό και πρέπει άμεσα να συζητηθεί στο Δ.Σ.».
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής απέδωσε την παρέμβαση της μειοψηφίας σε σκοπιμότητες λέγοντας: «Άλλη μια φορά συζητήθηκε το θέμα του βιολογικού της Δαύλειας. Νομίζω ότι υπάρχει μια εμμονή και μια σκοπιμότητα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα θέμα πολύ σοβαρό χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόταση. Τεχνικά και σε επίπεδο υπηρεσιών απαντήθηκαν τα ερωτήματα και δεν ισχύει αυτό που προσπάθησε να εμφανίσει κάποιος σύμβουλος της μειοψηφίας ότι έχουμε πρόβλημα από επιθεωρητές περιβάλλοντος. Είναι μια διαδικασία και συγκριμένες αδειοδοτήσεις προβλέπονται για συγκεκριμένα στάδια. Θεωρώ οι το θέμα είναι υπό έλεγχο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να πετύχομε την βέλτιστη λειτουργία του βιολογικού».
Μείωση τιμολογίων από ΔΕΥΑΛ
Τέλος να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Λιβαδειάς εγκρίθηκε η απόφαση της ΔΕΥΑΛ για μείωση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης η οποία μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της επιχείρησης Σεραφείμ Λαμπριτζής έχει ξεπεράσει την κρίση στην οποία είχε οδηγηθεί με την προηγούμενη δημοτική αρχή και έχει επιτευχθεί η εύρυθμή και αποδοτική λειτουργία της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου