Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Οι Κινέζοι θέλουν... δημοκρατία!

δημοσκόπηση, Κίνα, δημοκρατία δυτικού τύπου, εκδημοκρατισμός, Γραφείο Προπαγάνδα

Πάνω από το 63% των Κινέζων θέλει «ένα δημοκρατικό σύστημα α λα δυτικά», σύμφωνα με μια πρωτοφανή δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Χουαντσιού Σιμπάο» («Παγκόσμιοι Καιροί»), θυγατρικής της «Λαϊκής Ημερησίας».
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αμφιβάλλουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο το 15,7% θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι πλέον «εφικτός».
Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα εθνικό δείγμα 1.010 προσώπων, είναι εντυπωσιακό επειδή υπονοεί πως αυτό το 15,7% του πληθυσμού επιθυμεί την εξαφάνιση, αμέσως ή γρήγορα, της σημερινής δικτατορίας του ενός κόμματος.
Μια άλλη κατηγορηματική ερώτηση που ετέθη από τους ερευνητές ενισχύει αυτή την ερμηνεία, καθώς περισσότεροι από 49% των ερωτηθέντων λένε πως αναμένουν λίγο-πολύ μια νέα «επανάσταση». Επιπλέον ένα 15% εκτιμά ότι η Κίνα βρίσκεται «σίγουρα στα πρόθυρα μιας νέας επανάστασης»!
Όπως ήταν αναμενόμενη η εν λόγω δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε μόνο στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας ενώ σ' αυτήν δεν αναφέρθηκε κανένα μέσο ενημέρωσης της αχανούς χώρας. Μάλιστα ο ανταποκριτής της Le Monde επισημαίνει πως οι θαρραλέοι δημοσιογράφοι δεν αποκλείεται να τιμωρηθούν από το Γραφείο Προπαγάνδας της χώρας.
Το Σάββατο, ο Βου Μπανγκούο, πρόεδρος της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης, που χθες ολοκλήρωσε στο Πεκίνο την ετήσια συνεδρίασή της, δήλωσε πως είναι «εκτός συζήτησης» να εκδημοκρατιστεί η Κίνα «α λα δυτικά».
Το σημερινό σύστημα, που αποκαλείται «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά», θα διαρκέσει «για πολύ καιρό ακόμη», διαβεβαίωσε, καλώντας τους βουλευτές της Συνέλευσης να «βάλουν στην άκρη τις εσφαλμένες ιδεολογίες και θεωρίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ