Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Μόνος υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος

Μόνος υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος

Με μια υποψηφιότητα και μόνον, αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος συγκέντρωσε 189 υπογραφές, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Μετά τις ενστάσεις από την πλευρά Παπουτσή ο οποίος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές, το προεδρείο ζήτησε από τα παριστάμενα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να αποφασίσουν αν στηρίζουν την υποψηφιότητες Παπουτσή και Τζουμάκα. Υπέρ του πρώτου σήκωσαν μόλις 10 το χέρι, υπέρ του δεύτερου 3. Έτσι ανακηρύχθηκε ως μοναδικός υποψήφιος για τις εκλογές από τη Βάση την ερχόμενη Κυριακή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μέχρι την ύστατη στιγμή, έδιναν μάχη οπισθοφυλακής οι Παπουτσής-Τζουμάκας, οι οποίοι δεν συγκέντρωσαν τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών αλλά επιδιώκουν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι με πολιτική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Και τούτο παρότι ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε κατηγορηματικά, ότι με βάση το καταστατικό η μόνη υποψηφιότητα που πληροί τις προϋποθέσεις είναι του Ευάγγελο Βενιζέλου ο οποίο κατέθεσε κείμενο με 189 υπογραφές μελών που τον προτείνουν.
Ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε ότι σύμφωνα με το καταστατικό υποψήφιος πρόεδρος ανακηρύσσεται όπως προταθεί από το ¼ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου (το οπίο αριθμεί 377 μέλη, άρα 94 άτομα) είτε από το 1/3 των περιφερειακών επιτροπών (είναι 15 άρα 5) ή το 1/10 του συνόλου των μελών του Κινήματος (σύμφωνα με την απογραφή είναι 390.000, άρα πρόταση από 39.000 μέλη).
Ανακοίνωσε δε ότι στην ΕΚΑΠ κατατέθηκαν 2 υποψηφιότητες. «Αυτή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που προτάθηκε από 189 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που υπέγραψαν και από τον Χρήστο Παπουτσή χωρίς υπογραφές. Άλλη πρόταση ή αυτοπρόταση δεν κατατέθηκε». Ως εκ τούτου ο προεδρεύων της διαδικασίας Ευάγγελος Αργύρης ανακοίνωσε ότι τις προϋποθέσεις του καταστατικού πληροί μόνο μια υποψηφιότητα αυτή του Ευ. Βενιζέλου.
Ο Χρήστος Παπουτσής ζήτησε το λόγο και υποστήριξε ότι πρέπει να ανακηρυχθούν πολιτικά οι υποψήφιοι. «Παραμένει ενώπιον σας η υποψηφιότητα μου» είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι το καταστατικό δεν αναφέρει πουθενά την λέξη «υπογραφές» και τόνισε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί π.χ στον Στέφανο Τζουμάκα να θέσει υποψηφιότητα. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Στέφανος Τζουμάκας ενώ τον λόγο πήραν στελέχη από αμφότερες τις πλευρές που επιχειρηματολόγησαν αντιστοίχως.
Η Τόνια Αντωνίου, ο Νίκος Σαλαγιάννης κ.α. τόνισαν ότι πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό. «Προσπαθήσατε και δεν μαζέψατε υπογραφές; Αυτά έχει η Δημοκρατία. 189 άτομα έβαλαν την υπογραφή τους χωρίς φόβο και πάθος» είπε ο κ. Σαλαγιάννης με έμφαση.
Τελικώς, την λύση έδωσε ο Ευ. Αργύρης ο οποίος ζήτησε να ψηφίσουν δι' ανατάσεως χειρός όσοι θέλουν να προτείνουν άλλον υποψήφιο. Την υποψηφιότητα Παπουτσή στήριξαν 10, του δε Στ. Τζουμάκα 3.
Είχε προηγηθεί τετ-α-τετ μακρά συνάντηση Βενιζέλου -Παπουτσή μετά από μεσολάβηση του Φίλιππου Πετσάλνικου η οποία όμως δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ