Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

204.000 στρέμματα βαμβακιού θα καλλιεργηθούν φέτος στη Βοιωτία

Permissospress

Προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι παραγωγοί της χώρα μας τη σπορά του βαμβακιού. Όπως εκτιμά το ΥπΑΑΤ, η έκταση που θα καλλιεργηθεί στη χώρα εκτιμάται ότι για το 2012 θα κυμανθεί στα 2.800.000 στρέμματα. Ειδικότερα το ΥπΑΑΤ προβλέπει ότι φέτος στη Θεσσαλία θα καλλιεργηθούν 1.120.000 στρέμματα, στη Βοιωτία 204.000 και στις Σέρρες 200.000. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ είναι πιο επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους. Στη Βοιωτία υποστηρίζουν ότι πέρσι το βαμβάκι δεν έφερε καλά εισοδήματα στους παραγωγούς. Στις Σέρρες πολλοί προτίμησαν φέτος να καλλιεργήσουν χειμερινά σιτηρά. Όσο για τη Θεσσαλία η καλλιέργεια αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, αλλά οι παραγωγοί περιμένουν τα χρήματα από την επιστροφή του ΦΠΑ για να προχωρήσουν στην σπορά. Στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με την έκθεση του ICAC, οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές για το 2011/2012, είναι η απόφαση της Κίνας για αύξηση των κρατικών αποθεμάτων και η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές προς όφελος της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας.
Ο κ. Μιχάλης Πικάσης, διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η σπορά για το βαμβάκι δεν έχει αρχίσει ακόμη στην περιοχή μας. Δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε για το πώς θα κυμανθεί η φετινή καλλιέργεια. Το αρνητικό είναι ότι πέρσι δεν έφερε καλό εισόδημα το βαμβάκι στον παραγωγό. Οι στρεμματικές αποδόσεις δεν ήταν καλές λόγω σκουληκιού (400 κιλά το στρέμμα). Όμως και οι τιμές δεν ήταν ικανοποιητικές, αφού κυμάνθηκαν κάτω από 50 λεπτά το κιλό. Εκτιμούμε ότι μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η σπορά».


ICAC: Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά βαμβακιού

Σύμφωνα με την έκθεση του ICAC, οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στη διεθνή αγορά του βαμβακιού, για το 2011/2012, είναι οι κινεζικές κυβερνητικές αποφάσεις για αύξηση των κρατικών αποθεμάτων και δευτερευόντως η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές, προς όφελος της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας. Permissospress
Ειδικότερα η Κίνα συγκέντρωσε πάνω από 3 εκατ. τόνους εγχώριο βαμβάκι και τουλάχιστον 1 εκατ. τόνους από το εξωτερικό, μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2011/12. Η τεράστια αυτή αύξηση των κινεζικών αποθεμάτων έφερε μια άνοδο στις διεθνείς τιμές, αλλά η μελλοντική αποδέσμευση και προσφορά τους στην αγορά εκτιμάται ότι μπορεί να πλήξει καίρια τις τιμές του προϊόντος.
Η Ινδία από τη μεριά της έχει επιβάλλει μια απροειδοποίητη απαγόρευση των εξαγωγών, από τις 5 Μαρτίου 2012, η οποία βραχυπρόθεσμα επηρέασε ελάχιστα τις τιμές του προϊόντος. Όμως όσο πιο πολύ μείνει αυτή η απαγόρευση τόσο θα αυξηθούν οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές του βαμβακιού.
Όσον αφορά τέλος την παγκόσμια παραγωγή την περίοδο που διανύουμε, οι εκτιμήσεις του ICAC την υπολογίζουν σε 25,47 εκ. τόνους, μειωμένη κατά περίπου 1 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρσι.
Δείτε πίνακες με τις εκτιμήσεις του ΥπΑΑΤ για την καλλιέργεια βάμβακος ανά περιφέρεια
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ