Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τρύπα 300 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές εταιρείες


Πράκτορες και ασφαλιστές έχουν εισπράξει τα ασφάλιστρα, τα συμβόλαια ισχύουν, αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στις εταιρείες τους!
Τρύπα 300 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές εταιρείες οδηγεί την Τράπεζα της Ελλάδος στην εφαρμογή μαύρης λίστας για τα πρακτορεία, τους ασφαλιστές, τους μεσίτες και τους ασφαλιστικούς συμβούλους, οι οποίοι συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια για λογαριασμό μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, αποδίδουν τα ασφάλιστρα αυτά με μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ κάποια ποσά ουδέποτε αποδίδονται με αποτέλεσμα να οφείλονται και να εγγράφονται στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιριών στα προς είσπραξη ποσά.
Εκτιμάται ότι το 58% των επιταγών αυτών είναι επισφαλείς και ουδέποτε θα εισπραχθούν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τρύπα από τους ασυνεπείς ασφαλιστές ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Το φαινόμενο της παρακράτησης των ασφαλίστρων από τους επαγγελματίες ασφαλιστές είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις ειδικά στον κλάδο του αυτοκινήτου, στον οποίο οι καθυστερήσεις έφθαναν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τον ένα χρόνο.
Η πρακτική αυτή είχε κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια και κορυφώθηκε το 2009, δημιουργώντας μια ωρολογιακή βόμβα στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετές εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου που εμφανίζουν έλλειμμα, αλλά και για μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο αστικής ευθύνης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το 2009 οι οφειλές του δικτύου ανήλθαν στα 990,3 εκατ. ευρώ, ενώ στα 169,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν οι επόπτες που είχαν αναλάβει την εκκαθάριση της ΑΣΠΙΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ, διαπίστωσαν ότι 50 εκατ. ευρώ δεν αποδόθηκαν ποτέ.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ