Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τι λένε οι "κρυφές δημοσκοπήσεις"

Δημοσκοπήσεις γίνονται και σήμερα. 
Τις παραγγέλλουν κόμματα και υποψήφιοι, αλλά εμείς οι κοινοί θνητοί δεν γνωρίζουμε τα ευρήματα.
..Kαι να  τα γνωρίζουμε δεν επιτρέπεται να τα δημοσιοποιήσουμε.
Μπορούμε όμως να τα περιγράψουμε..


 Ακούμε διάφορα, ανάλογα από την...    πηγή,  παίζει έντονα και το «ράδιο αρβύλα», όπως σε κάθε εκλογές, προσπαθούμε να φτάσουμε σε συμπεράσματα επηρεαζόμενοι από όσα καταθέτουν συγγενείς, γνωστοί και φίλοι. Όσοι βέβαια ενδιαφερόμαστε, γιατί υπάρχουν και πάρα πολλοί που αντιμετωπίζουν το όλο θέμα επιπόλαια, ή και με αδιαφορία.

Παρ’ όλο που παίζεται η τύχη τους, όπως και όλων μας, σε αυτές τις εκλογές.


Από όσα φτάνουν στα αυτιά του υπογράφοντος, με όσα αντιλαμβάνεται και με την αίσθηση που έχει, τα πράγματα έχουν ως εξής, αλλά δίχως να βάζει το χέρι του στη φωτιά:



-Φαίνεται ότι η «Χρυσή Αυγή» θα μπει στη Βουλή και μάλιστα σχετικά άνετα. Είναι αρκετοί εκείνοι που λένε ότι θα την ψηφίσουν σε αντίδραση για την εγκληματικότητα και την παρουσία των λαθρομεταναστών προσελκύοντας ταυτόχρονα και ένα ποσοστό νέων.


- Ο Καρατζαφέρης και ο ΛΑ.Ο.Σ. παλεύουν για να επιζήσουν και μάλλον θα τα καταφέρουν, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά από την προηγούμενη φορά. Το συγκεκριμένο κόμμα έπαθε ζημιά από τις κολοτούμπες του αρχηγού του, από την φυγή των Βορίδη και Γεωργιάδη και από την «Χρυσή Αυγή», όμως θα το ξαναδούμε στη Βουλή.


- Ο Καμμένος και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα πάρουν ένα υψηλό ποσοστό, αλλά όχι τόσο, όσο φαινόταν αρχικά. Θα την κάνουν όμως τη ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα έχουν πολυάριθμη εκπροσώπηση στη Βουλή.


- Ο Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα και θα «ευλογηθούν» και με τις 50 έδρες «μπόνους» που σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, δίνονται στον νικητή των εκλογών. Η Ν.Δ. δεν θα αποκτήσει αυτοδυναμία, αυτό είναι σίγουρο. Όμως μετά από μία περίοδο στασιμότητας, κάτι δείχνει να κινείται προς τα πάνω, αλλά μάλλον δεν θα καβαλήσει το 25%.


- Η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη θα έμπαινε οπωσδήποτε στη Βουλή και θα έπαιζε και ρόλο μετεκλογικά,  αν τα έβρισκαν με τη «Δράση» του Στέφανου Μάνου. Δεν τα βρήκαν, μάλλον με υπαιτιότητα του τελευταίου και τώρα παλεύουν. Ίσως η «Δημοκρατική Συμμαχία» καταφέρει να μπει στη Βουλή, ίσως όχι και η νύχτα των εκλογών θα μεγάλη γι’  αυτην. Αντίθετα, ο Στέφανος Μάνος έχει λίγες πιθανότητες να κάνει την έκπληξη, αν και συζητείται  «Δράση» ως επιλογή από αρκετούς που θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.


- Ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Τους σφυροκοπούν οι πάντες, τους τσακίζουν τα μήντια, πληρώνουν την προηγούμενη διετία και οι απώλειές τους θα είναι θηριώδεις. Κάποια στιγμή φάνηκε ότι κάπως έπαιρναν τα πάνω τους και ίσως η διαφορά από τη Ν.Δ. να μην ήταν μεγαλύτερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει στασιμότητα και πολύ δύσκολα θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν το 20%. Πάντως θα είναι το δεύτερο κόμμα.



- Η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη κάποτε εμφανιζόταν τρανή, εισπράττοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ. Λόγω της ομίχλης που περιβάλλει τις θέσεις του αρχηγού και του κόμματος, που από τη μία θέλει τη χώρα στην Ευρωζώνη και από την άλλη αντιτίθεται σε όλες τις προϋποθέσεις που θα την κρατήσουν εκεί, τα παλαιότερα ποσοστά δεν ισχύουν. Θα μπουν όμως στη Βουλή.



- Τα πράγματα δείχνουν ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. θα είναι από τους πιο ωφελημένους των αντιμνημονιακών-αντιευρωπαϊστών και του άκρατου λαϊκισμού. Όχι μόνο γι΄ αυτά που λέει ο αρχηγός, αλλά και την πεζοδρομιακή πρακτική των προπηλακισμών και της άρνησης που άσκησαν οι οπαδοί του. Δεν αποκλείεται ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. να είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα στη Βουλή και το πρώτο στην Αριστερά, ξεπερνώντας και το ΚΚΕ.



- Το ΚΚΕ είναι το γνωστό, θα πάρει τα ποσοστά του, ίσως κανά δυο μονάδες παραπάνω και είναι το μοναδικό που λέει πλέον ξεκάθαρα το «έξω από την Ευρώπη» και το επιστροφή στη δραχμή. Ο καημός του τώρα είναι ότι πιθανότατα θα ξεπεραστεί από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και θα χάσει την πρωτοκαθεδρία στον αριστερό χώρο.



Κάπως έτσι τα βλέπουμε τα πράγματα, αλλά το χέρι στη φωτιά δεν το βάζουμε. Δεν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία για τα παραπάνω. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται  κυρίως στην πείρα και στην αίσθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ