άνδρα, φαίνεται όμως ότι τον κάνει να φαίνεται πιο ψηλός και σωματώδης, αποκαλύπτει πείραμα ψυχολόγων στις ΗΠΑ.
Η μελέτη, την οποία χρηματοδότησε το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την κατανόηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε απειλητικές ή βίαιες καταστάσεις.
Στους ανθρώπους, η εμφάνιση ενός όπλου είναι καλός λόγος για να οπισθοχωρήσει κανείς. Πώς όμως αξιολογούμε αυτή την απειλή αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί καν να το σκεφτούμε;
Ο Δρ Φέσλερ πιστεύει ότι η απειλή αναπαρίσταται με έναν ιδιαίτερα απλό, έως και πρωτόγονο τρόπο στον εγκέφαλο: ο απειλητικός εχθρός απλά φαίνεται μεγαλύτερος.
Για να δείξει ότι αυτό ισχύει, ο ερευνητής ζήτησε από εκατοντάδες εθελοντές να κοιτάξουν σε φωτογραφίες χεριών που κρατούσαν διάφορα αντικείμενα -από αληθινά πιστόλια μέχρι τρυπάνια και νεροπίστολα- και να εκτιμήσουν το ύψος του προσώπου που κρατά αυτά τα αντικείμενα αλλά δεν διακρίνεται στην εικόνα. Οι ερευνητές είχαν φροντίσει ώστε όλα τα χέρια να μοιάζουν σε εμφάνιση και μέγεθος.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα των οποίων τα χέρια κρατούσαν όπλα κρίθηκαν κατά μέσο όρο 17% ψηλότεροι από ό,τι εάν κρατούσαν ένα πιστόλι σιλικόνης -η διαφορά αυτή αντιστοιχούσε σε περίπου πέντε επιπλέον εκατοστά. Επιπλέον, το όπλο έκανε τον κάτοχο να φαντάζει πιο μυώδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου