Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

«Μάχη» για τα κουνούπια



«Μάχη» για τα κουνούπιαΣτη διαδικασία διαγωνισμού για το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών προχωράει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με φορέα υλοποίησης την ίδια μετά την αναβολή λήψης απόφασης από την επιτροπή του άρθρου 18 στην οποία είχε προσφύγει για τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Καραΐσκος από τον συνδυασμό του Αθανάσιου Χειμάρα.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως συνέχεια των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στο ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος της καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2012, ακολούθησε την ίδια μέθοδο και κινήθηκε στα ίδια πλαίσια, που είχαν χαραχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις,  με προγραμματικές συμβάσεις και  φορέα υλοποίησης τις αναπτυξιακές εταιρείες.
«Η ρητή εντολή του Περιφερειάρχη, σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κυρίως στη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών στο έτος  2012,  ήταν να διασφαλιστεί απολύτως η νομιμότητα. Και αυτό έγινε. Ετσι, κατόπιν εισήγησης της Νομικής Υπηρεσίας,  το  πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, για το έτος 2012, προσαρμόστηκε στα δεδομένα του Καλλικράτη», τονίζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μπακομήτρος.
Και προσθέτει: «Όμως, Περιφερειακός Σύμβουλος της μειοψηφίας, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία, άσκησε προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 18 του Ν.2218/1994. Η Επιτροπή αυτή, στη συνεδρίαση της, ανέβαλε την  λήψη   απόφασης για το τέλος Απριλίου 2012».
Από την πλευρά της η παράταξη «Μαζί για την Στερεά Ελλάδα» σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε  μετά τις εξελίξεις με την επιτροπή του άρθρου 18 κάνει γνωστό ότι ζητά από τον Περιφερειάρχη την ανάκληση των επίμαχων αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου , που αφορούν το πρόγραμμα της κουνοποκτονίας και την ακύρωση των διαγωνισμών υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμοι. Καθώς επίσης και να προχωρήσει η Περιφέρεια άμεσα σε προκήρυξη του έργου μόνο μέσα από τις υπηρεσίες της.
«Όφειλε από την αρχή  ο κ. Περγαντάς να σεβαστεί την δημόσια υγεία των κατοίκων και τη νομιμότητα. Οι αυτοσχεδιασμοί έχουν κακό τέλος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Η κουνουποκτονία να περάσει στα χέρια των αρμόδιων Υπηρεσιών (Υγείας –Αγροτικής Ανάπτυξης – Περιβάλλοντος ) Περιφερειακά και κατά Περιφερειακή Ενότητα», ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας» Νίκος Στουπής. Ζητά επίσης
να συγκροτηθούν ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές Επιχειρησιακές Ομάδες για την οργάνωση – σχεδιασμό – υλοποίηση – παρακολούθηση – αξιολόγηση του έργου, με την συμμετοχή  υπευθύνων από τους Δήμους και την πιθανή συνδρομή Επιστημονικών Τεχνικών Συμβούλων κατά προτεραιότητα από τα Ανώτατα και Ερευνητικά Ιδρύματα. «Για την τελευταία περίπτωση ας προχωρήσουμε για φέτος τουλάχιστον με αναθέσεις έργου», σημειώνει επίσης και προσθέτει ότι πρέπει «Να ξεκινήσουν άμεσα , από τώρα,  όλες οι σχετικές διαδικασίες, προφανώς σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε υιοθετήσει η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου,  για την αντιμετώπιση του προβλήματος  την επόμενη χρονιά».
Από την πλευρά της Περιφέρειας ο Αντιπεριφεριάρχης Κ. Μπακομήτρος αφού τονίζει την πεποίθηση «ότι η διαδικασία είναι νόμιμη και αυτό τελικώς θα κριθεί και δικαστικά» επισημαίνει οτι επειδή «η εκκαθάριση της υποθέσεως σε δικαστικό επίπεδο, θα καθυστερήσει σημαντικά, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους  για την δημόσια υγεία», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «σεβόμενη απόλυτα και έχοντας σαν πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών», αποφάσισε να  προχωρήσει η ίδια, με όλες τις υπηρεσίες της, στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.
«Ήδη δόθηκε  εντολή στην Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να προχωρήσουν από κοινού,  άμεσα, τη σχετική διαδικασία διαγωνισμού, με φορέα υλοποίησης  την ίδια την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» επεσήμανε ο κ. Μπακομήτρος και κατέληξε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία, η οποία πρέπει να βρίσκεται πέρα και πάνω από κάθε είδους αντιπαραθέσεις και μας ενδιαφέρει η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ