Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Πόρισμα-φωτιά του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή από την Carrefour-Μαρινόπουλος


Βαριές κατηγορίες κατά της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Carrefour-Μαρινόπουλος, περιέχει το πόρισμα που συνέταξε το ΣΔΟΕ στο οποίο γίνεται αναφορα για εμπλοκή της εταιρείας σε κύκλωμα εικονικών τιμολογίων με στόχο να μην αποδίδει ΦΠΑ.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα-καταπέλτη της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, αποκαλύπτεται ένα δαιδαλώδες σύστημα που είχε στηθεί με κέντρο την την εταιρία Orbitcom, με τελικό στόχο την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.

Η απάτη είχε...

τη μορφή «καρουζέλ», δηλαδή βασιζόταν αφ' ενός σε συναλλαγές μέσα στο ίδιο κράτος-μέλος της Ε.Ε. (εν προκειμένω η Ελλάδα όπου χρεωνόταν ο ΦΠΑ) και αφ' ετέρου σε εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες, όπου χρεώνεται ΦΠΑ. Η έρευνα, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, κατέληξε ότι μία από τις εταιρείες στις οποίες κατέληγε το καρουζέλ είναι η Carrefour-Μαρινόπουλος.

Το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μια από τις επιχειρήσεις προς τις οποίες εξέδιδε η «Orbicom ΑΕ» τα εν λόγω εικονικά τιμολόγια είναι και η Καρφούρ-Μαρινόπουλος στις χρήσεις 2007-2008 με συνολικές πωλήσεις καθαρής αξίας 894.421,81 ευρώ πλέον ΦΠΑ 169.940,28 ευρώ....

Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων στοιχείων και την συσχέτισή τους με την υπόθεση Καρουζέλ, όπως αυτό έχει καταγραφεί με την παρούσα έκθεση, διαπιστώνεται ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία διακίνησης και αξίας που έλαβε η Καρφούρ-Μαρινόπουλος από την Orbicom για τη φερόμενη αγορά εμπορευμάτων που η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει αγοράσει από τις εταιρείες (παρατίθενται οι επωνυμίες 4 εταιρειών)... είναι εικονικά κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ.4 του ν.2523/97, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ανύπαρκτες πωλήσεις αφού η «Orbicom» ποτέ δεν είχε τα εμπορεύματα αυτά ώστε στη συνέχεια να τα διαθέσει σε άλλες επιχειρήσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Καρφούρ Μαρινόπουλος».

Συνολικά, η Carrefour εμπλέκεται σε 41 εικονικά τιμολόγια.

Carrefour: Δεν υπάρχει αδίκημα

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας κατέθεσε έγγραφες εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ, με τις οποίες απορρίπτει τις κατηγορίες. Όπως υποστηρίζει, οι 41 συναλλαγές έγιναν, όμως δεν υπάρχει τίποτε παράνομο, καθώς ο προμηθευτής παρέδωσε τα εμπορεύματα (ηλεκτρικά είδη) και πληρώθηκε για αυτά με δίγραμμες επιταγές, ενώ τα είδη πουλήθηκαν κανονικά από τα σούπερ μάρκετ.

«Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας για καθένα από τα έτη 2007 και 2008 ανήλθε σε ποσό ευρώ μεγαλύτερο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε το σύνολο της αξίας των υπό έλεγχο τιμολογίων (και συναλλαγών), εκ ποσού 1 εκατομμυρίου ευρώ να ανέρχεται μόλις σε ποσοστό 0,5 τοις χιλίοις επί του συνόλου των ετήσιων αποτελεσμάτων μας....Το ύψος του συνολικού ποσού των ληφθέντων από την εταιρία μας τιμολογίων σε σύγκριση με τον ετήσιο τζίρο μας, αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδεμία ανάμειξη θα μπορούσε να έχει αλλά και ουδεμία γνώση , ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που ήθελε κριθεί ότι τα εν λόγω τιμολόγια ήταν εικονικά ως προς το πρόσωπο του εκδότη , το οποίο και σε αυτό το σημείο αρνούμαστε πλήρως» λέει χαρακτηριστικά η εταιρεία στις εξηγήσεις που κατέθεσε.

Ποια είναι η Orbitcom

Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, η εταιρεία-κλειδί είναι η Orbicom η οποία δεν βρίσκεται σε λειτουργία (υφίσταται μόνο ως νομικό πρόσωπο). Ήδη σε βάρος της οι ελληνικές αρχές έχουν επιβάλλει χρηματικές και νομικές ποινές, ενώ η φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε για την υπόθεση, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Orbicom εντοπίστηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στη καταβολή ΦΠΑ μεταξύ των χωρών από τις οποίες πραγματοποιούσε αγορές και εν συνεχεία στην εισαγωγή των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα. 

Πρόκειται, αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, για μια κλασική απάτη τύπου "Καρουζέλ ΦΠΑ" (Missing trader Intra-Community fraud- Carousel fraud), δηλαδή συναλλαγές μέσα σε ένα κράτος μέλος (στις οποίες χρεώνεται ο ΦΠΑ) που συνδυάζονται με εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές (στις οποίες δεν χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών). Ως μέρος του σχεδίου, μια τουλάχιστον επιχείρηση από όσες εμπλέκονται «εξαφανίζεται» και δεν αποδίδει το ΦΠΑ που εισέπραξε, ενώ από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που μετέχουν στην αλυσίδα της απάτης εκπίπτουν πλασματικά ποσά του ΦΠΑ εισροών ή λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ.

Με την απάτη τύπου «Καρουσέλ» τα προϊόντα της εταιρείας - κυρίως κινητά τηλέφωνα, εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεις - "κυκλοφορούσαν" από το ένα κράτος στο άλλο χωρίς να καταλήξουν σε κάποιο χρήστη για να βρεθούν υπερτιμολογημένα στην Ελλάδα. Με το τρόπο αυτό εμφάνιζαν υψηλή αξία αγορών και κόστος πωληθέντων, ενώ περιορίζονταν η τελική φορολογική τους επιβάρυνση.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ