Με μία επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες, τον πρόεδρο της Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορεί τους εταίρους πως η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε από την κάλπη, ακυρώνει τις υπογραφές των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου που εγγυώνται το Μνημόνιο και την δανειακή συμφωνία.
Είναι προφανές πως με την ενέργειά του αυτή ο κ. Τσίπρας προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις πριν ακόμη συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων του μνημονιακού μετώπου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άλλωστε έσπευσε να απαντήσει σε προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει από τους Σαμαρά και Βενιζέλο να αποστείλουν επιστολές ανυπακοής προς τους δανειστές της χώρας, ακυρώνοντας τις προηγούμενες υπογραφές και δεσμεύσεις τους.
Η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν εξαιρετικά έντονη. Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να «συνέλθει» μέχρι την συνάντηση τους, της Τετάρτης και να αναλογιστεί τις ευθύνες του, επιμένοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη και το ευρώ.
Το κατηγορηματικό «όχι» του Αντώνη Σαμαρά στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνει περιθώρια για ψήφο ανοχής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας σε κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον κ. Σαμαρά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα οδηγεί αναπόφευκτα στην χρεοκοπία της χώρας.
Λίγο αργότερα με επίσημη ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταδίκαζε την τακτική του Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας πως ενεργεί με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, αποπροσανατολίζοντας τον λαό.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρεμβαίνοντας νωρίς το βράδυ της Τρίτης προειδοποίησε με την σειρά του τον Αλέξη Τσίπρα πως ο μόνος όρος για τον σχηματισμό μιας υπεύθυνης κυβέρνησης είναι η παραμονή στο ευρώ. Παρόλα αυτά η Ιπποκράτους και ο κ. Βενιζέλος δεν έκοψε τις γέφυρες και υπενθύμισε την πρότασή του για κυβερνητικό σχήμα που θα βασίζεται στην στήριξη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος ωστόσο παρέπεμψε στην συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, της Τετάρτης όπου, όπως επισήμανε, θα πραγματοποιηθεί μία «ουσιαστική συζήτηση».
Προηγουμένως ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, του δήλωσε πως στηρίζει μία κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά οικουμενικού χαρακτήρα.
Το επιπρόσθετο αυτό χαρακτηριστικό, το οικουμενικό δηλαδή στοιχείο φαίνεται πως αποτελεί και την γραμμή άμυνας της Δημοκρατικής Αριστεράς σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν οδηγηθεί τελικά σε ευρύ κυβερνητικό σχήμα αλλά αντιθέτως, αποφασίσει να προτείνει ένα στενό, αντιμνημονιακό και σκληρά αντιευρωπαϊκό μέτωπο.
Πληθαίνουν τα αρνητικά μηνύματα
Σκληρή στάση τήρησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε πως η Ελλάδα έχει να διαλέξει μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και των συμφωνιών για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Αντίστοιχες τοποθετήσεις έκαναν και άλλα στελέχη της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας αλλά και κυβερνητικά στελέχη του Βερολίνου, ενώ ο οίκος «FIΤCH» ανακοίνωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν πρόβλημα για το ευρώ.
Η γερμανική καγκελαρία διαρρέει σε όλους τους τόνους πως οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται. Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας φαίνονται εξαιρετικά θορυβημένοι από τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές σε Ευρώπη και Αμερική πως η συνταγή της λιτότητας πρέπει να δώσει την θέση της σε άλλα οικονομικά δόγματα.
Παρόλα αυτά η αίσθηση που επικρατεί στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πως το μήνυμα των ελληνικών εκλογών (και των γαλλικών) έχει φθάσει στις καγκελαρίες και λαμβάνεται υπ΄όψιν παρά την μέχρι τώρα φρασεολογία που χρησιμοποιείται και η απόδειξη γι΄αυτό είναι πως ανακοινώθηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ανάπτυξη στις 23 Μαΐου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου