Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης...

Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον φίλτατο Αλέξη πως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η μονομερής καταγγελία του μνημονίου, συνοδευόμενη από μορατόριουμ πληρωμών για το χρέος ..απλώς δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Η άνοδος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη ρητορική δεινότητα και στην ικανότητα του ιδρυτή του Ανδρέα να εκφράσει το αίτημα της εποχής για αλλαγή.


Όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα γινόταν το κυρίαρχο κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα αν η χώρα δεν είχε τη δυνατότητα να δανείζεται όσα χρειαζόταν για να χρηματοδοτεί τις αυξημένες καταναλωτικές, κυρίως, δαπάνες του...   κράτους και παράλληλα να εισρέουν κοινοτικά κονδύλια από την τότε ΕΟΚ.

Το γεγονός ότι το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» αποδείχθηκε απλώς αυτό που ήταν, δηλαδή ένα προεκλογικό σύνθημα.

Στην ουσία, ξεχάστηκε από τους περισσότερους μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, εκτός από κάποιους ιδεολόγους του κινήματος, που το εγκατέλειψαν, και τη Ν.Δ. που αναφερόταν στην αντίφαση λόγων και έργων, χωρίς όμως να πείθει τη μεγάλη μάζα του κόσμου, η οποία εκτιμούσε περισσότερο τις παροχές και την πολιτική αλλαγή.

Όμως, ο Ανδρέας δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική πολιτική αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν κυμαινόταν κοντά στο 30% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας τον Οκτώβριο του 1981.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατά κάποιον τρόπο ή τουλάχιστον μπορεί να θεωρηθεί κατά κάποιον τρόπο ο αντίστοιχος Ανδρέας της εποχής μας.

Είναι νέος πολιτικός με φωτογένεια, ξέρει να βγάζει λόγους και εμφανίζεται αντίθετος στην πολιτική του μνημονίου και στη λιτότητα που μεγάλη μερίδα του κόσμου, ιδίως της κεντροαριστεράς, θεωρεί καταστροφική.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, που επιθυμεί το 70%-80% του πληθυσμού.

Όντως, ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 6ης Μαΐου έχει τη δυναμική με το μέρος του, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Είτε οι «εσωτερικές» δημοσκοπήσεις των δύο πρώην κομμάτων εξουσίας, είτε της εταιρίας Marc για λογαριασμό του καναλιού Alpha.

Σύμφωνα με πηγές του Dow Jones από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου με 25% περίπου, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με το ίδιο περίπου ποσοστό που πήρε στις εκλογές.

Σύμφωνα με την εταιρία Marc, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό μεγαλύτερο του 27% και η Ν.Δ. δεύτερη με 20% περίπου.

Με δεδομένη την απογοήτευση του κόσμου από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, το τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για έναν φέρελπι νέο πολιτικό.

Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται το κενό και προφανώς θα ήθελε να είναι εκείνος που θα το καλύψει στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συμμετοχή του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ σε μια οικουμενική κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα δεν έχει νόημα αφού θα συνεισπράξει την οργή του κόσμου για την ακολουθούμενη πολιτική.

Επομένως, η λογική υπαγορεύει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση καθότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος της έωλης κατηγορίας ότι προκάλεσε νέες εκλογές.

Όμως, ο κ. Δραγασάκης ή οποιοσδήποτε άλλος συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα σε θέματα οικονομίας δεν μπορεί να μην του έχει επισημάνει ακόμα ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η μονομερής καταγγελία του μνημονίου, συνοδευόμενη από μορατόριουμ πληρωμών για το χρέος, δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Πίσω από τις λέξεις της χθεσινής επιστολής προς τους κ. Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι και Σουλτς φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας δείχνει να το αντιλαμβάνεται αφού δεν κάνει καμία νύξη για μορατόριουμ, μονομερή καταγγελία του μνημονίου ΙΙ κ.τ.λ.

Αν λοιπόν ο αείμνηστος Ανδρέας δείχνει τον δρόμο, τότε ο κ. Τσίπρας θα φροντίσει να διατηρήσει την ίδια αντιμνημονική ρητορική προεκλογικά, αλλά να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα μετεκλογικά.

Υπό αυτήν την έννοια, ο Αλέξης του σήμερα μπορεί να αποδειχθεί κάτι σαν τον Ανδρέα της δεκαετίας του 1980, με τα αντίπαλα κόμματα να προσπαθούν, αλλά να μην μπορούν να εντοπίσουν την αχίλλειο πτέρνα του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ