Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Και η Ισπανία στον μηχανισμό στήριξης-Δάνεια 100δισ.ευρώ, ανακοίνωσε το Eurogroup


 
Και η Ισπανία στον μηχανισμό στήριξης-Δάνεια 100δισ.ευρώ, ανακοίνωσε το Eurogroup
Επισήμως και η Ισπανία ζητά βοήθεια από την Ευρώπη για να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα.

Η Ισπανία θα αιτηθεί επισήμως οικονομικής στήριξης για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

«Έως 100 δισ. ευρώ θα ανέλθει συνολικά», η στήριξη της ευρωζώνης, υπό τη μορφή δανείων, για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το ανακοινωθέν δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τo επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Ισπανία.

Όπως αναφέρεται, η βοήθεια θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διάθεση των χρημάτων στις ισπανικές τράπεζες.

Ο ντε Γκίντος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή αφορά «οικονομική στήριξη» και όχι «διάσωση» της χώρας και δεν συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή συμφωνία αντανακλά τη δέσμευση όλων των μελών της ευρωζώνης για διαφύλαξη του ενιαίου νομίσματος.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι «αυστηρά συμβουλευτικός» και ότι μετά τους ανεξάρτητους ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα θα γνωστοποιηθεί ποιες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. Εκτίμησε μάλιστα ότι πολλές δεν θα χρειαστούν βοήθεια.

Είπε πάντως ότι το ποσό που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση, έως 100 δισ. ευρώ, είναι παραπάνω από αρκετό και προσφέρει μια ασφάλεια που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Τα ακριβή χρήματα που θα διατεθούν θα οριστούν μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων των ισπανικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ