Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Επί τάπητος η χάραξη αγροτικής ανάπτυξης μετά το 2013



Στόχος η «διασπορά» του αναπτυξιακού πλάνου σε όλη τη χώρα

Εντός του Ιουλίου αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της εκ των προτέρων (ex-ante) αξιολόγησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρώτη εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που στόχο έχει την έναρξη της προετοιμασίας διαμόρφωσης προτάσεων στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη μετά το 2013.

Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, το πρώτο συνέδριο για την αγροτική ανάπτυξη μετά το 2013.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας Βαγγέλης Διβάρης, σκοπός του είναι να κάνει κοινωνούς των αλλαγών που επέρχονται με τη νέα αγροτική πολιτική τους φορείς των αγροτών, με απώτερο στόχο τη σωστή εφαρμογή και πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των κονδυλίων που θα διοχετευθούν στη χώρα μας έως το 2020.

Μεταξύ των βασικών εθνικών θέσεων κατά τη διαπραγμάτευση στις σχετικές ομάδες εργασίας, είναι ότι η εισαγωγή μακροοικονομικών προϋποθέσεων μέσω των οποίων θα ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί πως η αποτελεσματικότητα των πόρων δε θα υπονομεύεται από ακατάλληλες μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές, καταλήγει σε άδικη τιμωρία ενός προγράμματος, καθώς η εκπλήρωση ή μη των μακροοικονομικών δεσμεύσεων της χώρας δεν επηρεάζεται από αυτό.

Επιπλέον, εφόσον η επιτυχία της εφαρμογής της κάθε πολιτικής αποτιμάται μέσω ενός συστήματος κοινών δεικτών, υπάρχουν εργαλεία για τη διασφάλιση της ορθής χρήσης των πόρων και δεν κρίνεται σκόπιμη η επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Επίσης, η Ελλάδα υποστηρίζει πως η ανακατανομή των πόρων ανάμεσα στα κράτη-μέλη δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τις σημερινές ισορροπίες και πρέπει να συνδέεται με αντικειμενικά κριτήρια. Στην πρόταση κανονισμού αγροτικής ανάπτυξης αναφέρεται πως μόνο οι επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης νερού τουλάχιστον κατά 25% θεωρούνται επιλέξιμες δαπάνες. Η Ελλάδα υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπάρχει η δέσμευση αυτή καθώς για τις χώρες της Μεσογείου οποιαδήποτε μείωση της κατανάλωσης νερού είναι επιθυμητή.

Τέλος, η δυνατότητα κατάρτισης θεματικών υποπρογραμμάτων είναι θετική αφού μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση σημαντικών διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου κι γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα υποστηρίζει ότι στις κατηγορίες που ήδη προβλέπονται, πρέπει να ενταχθούν και νησιώτικες περιοχές της χώρας ώστε να τύχουν αυξημένης έντασης ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ