Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Με σκληρά μέτρα λιτότητας ξεπληρώνει η Ισπανία την παράταση του ενός έτους

Με σκληρά μέτρα λιτότητας ξεπληρώνει η Ισπανία την παράταση του ενός έτους
Σκληρά ξεπληρώνει την παράταση του ενός έτους η Ισπανία. Το χρονικό αυτό περιθώριο δόθηκε στη Μαδρίτη για να προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή στο πρόσφατο Eurogroup. Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα, ως αντάλλαγμα, μέτρα 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα», είπε.
Ο Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής μέτρα μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης που θα μεταφρασθούν σε περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%, στο πλαίσιο νέου πακέτου λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα.
Τα μέτρα αυτά είναι το αντάλλαγμα της επιμήκυνσης μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, τον περιορισμό ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Η Ευρωζώνη αποφάσισε να δοθεί στην Ισπανία χρονικό περιθώριο μέχρι το 2014, αντί του 2013, για την ανάταξη των δημοσιονομικών της, δηλαδή για την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Ο Ολι Ρεν είχε διευκρινίσει ότι σε αντάλλαγμα η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα προσαρμογής για το 2013 και το 2014. Το πρόγραμμα έσπευσε να παρουσιάσει σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ