Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Το τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια βάζει φωτιά σε ΝΔ-κυβέρνηση

Το τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια βάζει φωτιά σε ΝΔ-κυβέρνηση
Άνω κάτω έχει κάνει τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση η πληροφορία ότι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είναι ειλημμένη απόφαση και μάλιστα θα θίξουν και τους ένστολους, αναδρομικά από 1η Ιουλίου 2012.

Εδώ και ημέρες κυβερνητικοί άφηναν να διαρρεύσει πως στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία θα περιλαμβάνεται και το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια (δηλαδή σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς ΕΣΥ, αρχιερείς, καθηγητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, δικαστικούς, διπλωμάτες) αλλά οι περικοπές στους περίπου 200.000 εργαζομένους αυτών των κατηγοριών θα εφαρμόζονταν από το 2013. Επιπλέον, άφηναν να εννοηθεί ότι γίνεται προσπάθεια να εξαιρεθούν οι μάχιμοι ένστολοι ενώ έλεγαν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί από φέτος αλλά από το 2013. Ωστόσο, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είναι μια από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στα πλαίσια του δεύτερου Μνημονίου και θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον Ιούλιο.

Τα πράγματα άλλαξαν όμως χτες όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει το θέμα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια θα μπει  από φέτος -αναδρομικά από 1η Ιουλίου- προκειμένου να τηρήσει η χώρα την δέσμευση της. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ως ειλημμένη την απόφαση.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, τα τηλέφωνα στα υπουργεία Άμυνας, Δημοσίας Τάξης αλλά και στη Νέα Δημοκρατία πήραν φωτιά με στελέχη να ρωτούν τι ακριβώς συμβαίνει. Ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντιδρούν έντονα και μιλούν για ανακολουθία του κόμματος με όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ιδιαίτερα για τους ένστολους, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα οδηγήσει το κόμμα σε αντιπαράθεση με τα στελέχη του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, επισημαίνουν τον κίνδυνο να εκμεταλλευθούν το θέμα πολιτικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας ενημέρωσαν ήδη τον Πρωθυπουργό για το εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείται, επισημαίνοντας και τις δικές τους ενστάσεις. Οι δύο υπουργοί ζητούν ουσιαστικά από τον Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει εξαίρεση από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια για το μάχιμο προσωπικό των υπουργείων τους. Το επιτελείο του Πρωθυπουργού έκανε μια προσπάθεια να ελιχθεί τονίζοντας ότι το θέμα θα κριθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να μην μειωθούν οι μισθοί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Στα υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Άμυνας, φοβούνται ότι οι περικοπές στους μισθούς του προσωπικού τους θα οδηγήσει τα στελέχη σε «λευκή απεργία», καθώς ήδη αντιμετωπίζουν τις περικοπές στα οδοιπορικά τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι η κατάργηση των ειδικών μισθολογίων πρέπει να γίνει καθώς είναι ουσιαστική δέσμευση της χώρας απέναντι στη Τρόικα που θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από τον Ιούλιο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα ειδικά μισθολόγια θα καταργηθούν σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, οδηγώντας σε μειώσεις μισθών 12% κατά μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ