Με τη συγκομιδή να αρχίζει στις νοτιότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, η συζήτηση για την τιμή που θα δώσουν φέτος τα εκκοκκιστήρια έχει ήδη ανάψει στα βαμβακοχώρια. Με την ακριβή «μετάφραση» της διεθνούς τιμής του εκκοκκισμένου να δίνει περί τα 44 λεπτά το κιλό, αυτό που φαίνεται να δίνει μια πρόσθετη υπεραξία στο σύσπορο, είναι φέτος ο σπόρος, που λόγω αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφή προσθέτει στην τιμή του προϊόντος περί τα 3 λεπτά το κιλό.
Aυτό
που φαίνεται να δίνει μια πρόσθετη υπεραξία στο σύσπορο, είναι φέτος ο
σπόρος, που λόγω αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφή προσθέτει στην τιμή του
προϊόντος περί τα 3 λεπτά το κιλό.
Άλλωστε, το σκηνικό που έχει στηθεί, με λιγότερα εκκοκκιστήρια και τις συνεταιριστικές οργανώσεις απούσες ή αδύναμες να δώσουν τον τόνο στην αγορά, οι ισχυροί του κλάδου, βρίσκουν επιχειρήματα να κρατήσουν την τιμή παραγωγού σε «ασφαλή» γι’ αυτούς επίπεδα.
Την ίδια στιγμή βέβαια, η εγχώρια παραγωγή δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς το πράσινο σκουλήκι την έκανε τη ζημιά του και μ’ αυτή ακριβώς (περί τους 270.000 τόνους) θα πρέπει να δουλέψουν όλοι οι «παίχτες». Η αξιοπιστία των επιχειρήσεων που παραλαμβάνουν το προϊόν και η δυνατότητά τους για άμεση εξόφληση των παραγωγών, αποτελεί πάντως ένα ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση για την τιμή.
Με την διεθνή χρημαατιστηριακή τιμή γύρω από τα 75 σεντς η λίμπρα, την τιμή της βαμβακόπιτας ανοδική και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου κάτω περί το 1,27, το σύσπορο βαμβάκι δικαιούται τιμή κοντά στα 45 με 46 λεπτά το κιλό, δηλώνει στο AgroNews o Ηλίας Καλόγηρος, βασικός μέτοχος των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων Πηλέας.
Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, πιο «συγκρατημένα» αναμένεται να μπουν στο «παιχνίδι» οι «ανθηρές» επιχειρήσεις των Καραγιώργου και Μάρκου, οι οποίες και την περασμένη χρονιά, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, προσπάθησαν να κρατήσουν την τιμή 3-4 λεπτά χαμηλότερα από τα επίπεδα που δικαιολογούσε η αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου