Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πού θα πέσουν τα 750 εκατ. ευρώ της ΕΤΕ

Σημαντική ρευστότητα στην ελληνική αγορά φέρνουν οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Σημαντική ρευστότητα στην ελληνική αγορά φέρνουν οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σημαντική ρευστότητα στην ελληνική αγορά φέρνουν οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το πρωτόκολλο συμφωνίας εγγυήσεων που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγιερ ανοίγει τον δρόμο για την χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων σε επενδύσεις καίριας σημασίας οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η συμφωνία διευκολύνει την υπογραφή νέων δανείων για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της παιδείας και καθιστά δυνατή την λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, το οποίο ιδρύθηκε εφέτος τον Μάρτιο και αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ελληνικού Δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ.

Το Ταμείο, το οποίο χρησιμοποιεί 500 εκατ. ευρώ προερχόμενα από μη απορροφημένα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα, θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χορηγούνται μέσω συνεργαζόμενων με την ΕΤΕπ τραπεζών στην Ελλάδα.

Η ΕΤΕπ μέχρι το 2015 θα διοχετεύσει δάνεια συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα πρώτα 900 εκατ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 και από αυτά 750 εκατ. ευρώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2012. Από τα 750 εκατ. ευρώ τα περίπου 440 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας σημαντική ένεση ρευστότητας στην αγορά.

Τέλος, εξετάζεται και η συμμετοχή της ΕΤΕπ στους αυτοκινητόδρομους «Μωρέας» και «Ολυμπία Οδός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ