Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

«Γιατί οι Ρώσοι βάζουν τα λεφτά τους σε μια χρεωκοπημένη Κύπρο;»

 
"Τα τελευταία 5 μόνο χρόνια η ρωσική οικονομία είδε τις επενδύσεις από την Κύπρο να φτάνουν τα 52 δισ. $ εκ των οποίων τα 41,7 επενδύθηκαν την περίοδο 2007-10, ποσό που ξεπερνά κατά 2,7 φορές το αντίστοιχο ποσό των γερμανικών επενδύσεων στη Ρωσία το ίδιο διάστημα!!
Δεν ήταν όμως τα κυπριακά χρήματα που έρρεαν προς την Ρωσία..."

 Σε άρθρο του Wolf Richter που φιλοξενείται στο “Business insider” επιχειρείται μια προσέγγιση του ζητήματος κυπριακή οικονομία και ποιο λόγο οι Ρώσοι βάζουν τα λεφτά τους στην κυπριακή οικονομία η οποία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκο9λη καμπή.
Στο άρθρο που τιτλοφορείται...  "Γιατί η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει λεφτά στην χρεωκοπημένη Κύπρο;"  δεν αποφεύγονται συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί, ιδιαίτερα κατά του πρώην προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη επιχειρείται  μια σκιαγράφηση του οικονομικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο.

"Η δημοκρατία της Κύπρου με τους 840.000 κατοίκους της βρίσκεται στην ευρωζώνη λιγότερο από 5 χρόνια και όμως οι τράπεζές της κάηκαν κάτω από βουνά ευρώ τόσο γρήγορα πριν ο οποιοσδήποτε μπορούσε να κρατήσει λογαριασμό.
Τώρα χρειάζονται ένα πρόγραμμα διάσωσης το μέγεθος του οποίου μεγαλώνει πριν κάποιος μπορέσει να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.
Τα προβλήματα στην οικονομία της ήρθαν τον περασμένο χρόνο όταν οι αγορές αρνήθηκαν να συμβαδίσουν με την τακτική της απερίσκεπτης σπατάλης .της χώρας.

Έτσι τον περασμένο Νοέμβριο η Κύπρος έλαβε δάνειο 2,5 δισ. € από τη Ρωσία χρήματα  τα οποία όμως γρήγορα εξανεμίστηκαν.

Τον Ιούνιο οι κυπριακές τράπεζες άρχισαν να εκρήγνυνται. Ήταν η ώρα της διάσωσης. 2,3 δισ. € θα χρειαζόντουσαν για τις δύο μεγαλύτερες από αυτές. Η Τρόικα της διάσωσης αυτή η απεχθής συμμορία της λιτότητας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, έριξε μια ματιά στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που ονομάζονται «assets».
Τα κόστη διάσωσης εκτινάχθηκαν στα 6 δισ. € συν 4 δισ. € για τη διάσωση του δημόσιου τομέα. Στη συνέχεια φήμες άρχισαν να διαρρέουν ανεβάζοντας το κόστος διάσωσης για τις τράπεζες στα 9 δισ. € για ένα συνολικό ποσό 13 δισ. €.

Στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση χειροτέρεψε όταν διέρρευσε ότι πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης εξήγησε στην κυβέρνηση ότι βρίσκονταν προ ενός νέου μεγαλύτερου φιάσκου. Ο Δημητριάδης είχε αναλάβει καθήκοντα στις 2 Μαΐου και όταν άνοιξε τις κλειστές πόρτες της τράπεζας ανακάλυψε το πραγματικό πρόβλημα.
12 δισ. € θα χρειάζονταν για τις κυπριακές τράπεζες –σχεδόν το 70% του ΑΕΠ της συρρικνούμενης κυπριακής οικονομίας των 17 δισ. €- συν ότι οτιδήποτε η κυβέρνηση μπορεί να χρειαζόταν. Ένα σύνολο 16 δισ. € ή το 94% του ΑΕΠ.

Αλλά η πλοκή συνεχίζεται λίγο πιο μπερδεμένη: Ο προκάτοχός του στη θέση αυτή, Αθανάσιος Ορφανίδης του επιτέθηκε προσωπικά. Ο Ορφανίδης βρισκόταν στη θέση του προέδρου από την 1η Ιανουαρίου του 2008, όταν η Κύπρος εισήλθε στην €ζώνη μέχρι τις 2 Μάιου φέτος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε ακόμη στο συμβούλιο διευθυντών της ΕΚΤ. Είχε προβλέψει όλη αυτή την πανωλεθρία, την άφησε να γίνει, την προώθησε. Έτσι κατηγόρησε τον διάδοχό του για ένα σοβαρό αμάρτημα: ότι έριξε φως στο πρόβλημα των τραπεζών – προδίδοντας ουσιαστικά- δημιουργώντας την εντύπωση ότι το κυπριακό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Ο Ορφανίδης μεγάλωσε και ανδρώθηκε στο μέσο αυτό όπου ενδημούσαν το οικονομικό χάος  και οι διασώσεις. Χάρις στις σπουδές του και στη μόρφωσή του με ένα Ph.D στα οικονομικά από το ΜΙΤ, ο Ορφανίδης δούλεψε στην αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα ως σύμβουλος. Όταν η οικονομική κρίση ξέσπασε στις ΗΠΑ (2008), άφησε την Ομοσπονδιακή τράπεζα αναλαμβάνοντας την  Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να κάνει πάλι τα ίδια.

Έτσι τώρα με τις περικοπές στον Δημόσιο τομέα της Κύπρου η οικονομία να συρρικνώνεται γρηγορότερα από ότι είχε εκτιμηθεί, προειδοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής. Αλλά οι διαρκείς διαπραγματεύσεις με την Τρόικα «βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο» είπε σχετικά. Έτσι πιθανώς τον Οκτώβριο –όπου αναμένεται και το κρίσιμο Eurogroup της Λευκωσίας- ίσως υπάρξει συμφωνία στο περίγραμμα του πακέτου διάσωσης το οποίο θα κινηθεί στο γνωστό σενάριο των επίπονων περικοπών σε αντάλλαγμα με κάποια δισ. €

Αλλά η Κύπρος χρειάζεται τώρα μια λύση. Ήδη οι λογαριασμοί τρέχουν και οι εκταμιεύσεις πρέπει να επιβραδυνθούν για να μείνουν τα "φώτα της κυπριακής οικονομίας ανοικτά".

Και υπάρχει ελπίδα. Προφανώς η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε δάνειο των 5 δισ. € όχι όμως εξαιτίας της «καλής της καρδιάς».

Τον Οκτώβριο του 2010 ο τότε Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev επισκέφτηκε την Κύπρο για να «ξύσει την πλάτη» των Ρώσων που κατοικούν στην Κύπρο αλλά και της κυπριακής ελίτ.
Ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ένας κομουνιστής και σπουδαγμένος στη Ρωσία ήταν επίσης εκεί. Ως αποτέλεσμα  ήταν ότι το πρώτο μισό εκείνης της χρονιάς η μικροσκοπική Κύπρος κατάφερε  να γίνει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία ύστερα από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία.

Δεν ήταν όμως τα κυπριακά χρήματα που έρρεαν προς την Ρωσία. Ήταν τα ρωσικά χρήματα που έρρεαν πίσω.

Ρωσικές εταιρείες είχαν εδώ και καιρό εγκαταστήσει τα αρχηγεία τους στην Κύπρο εξαιτίας του προνομοι9ακού φορολογικού καθεστώτος μια τάση από τότε που η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ και αργότερα της €ζώνης.

Τα τελευταία 5 μόνο χρόνια η ρωσική οικονομία είδε τις επενδύσεις από την Κύπρο να φτάνουν τα 52 δισ. $ εκ των οποίων τα 41,7 επενδύθηκαν την περίοδο 2007-10, ποσό που ξεπερνά κατά 2,7 φορές το αντίστοιχο ποσό των γερμανικών επενδύσεων στη Ρωσία το ίδιο διάστημα.
Την ίδια ώρα Ρώσοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Κύπρο, μεταξύ αυτών και ο επιχειρηματίας Dmitry Rybolovlev ο οποίος αγόρασε το 10% των μετοχών της τράπεζας της Κύπρου η οποία και πρόκειται να λάβει ποσό διάσωσης, ενώ ακόμη και οι φυσικοί πόροι της κυπριακής ΑΟΖ έχουν προσελκύσει ρωσικές εταιρείες".

Στο τέλος του άρθρου όμως ο Wolf Richter, φιλοξενεί μια δήλωση ενός  Doug Casey πρόεδρου της ερευνητικής εταιρείας Casey Research ο οποίος προειδοποιεί: «Γεώτρηση σε πολιτικά ασταθείς από άποψη δικαιοδοσίας περιοχές και με μικρές έως ανύπαρκτες υποδομές είναι μια υπόθεση η οποία δεν είναι ούτε φθηνή ούτε και διασκεδαστική».

Βέβαια κάποιος να πει στον Doug Casey ότι η κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι προβληματική από άποψη δικαιοδοσίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ