Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τι συνιστά στο Πακιστάν βλασφημία;

Τι συνιστά στο Πακιστάν βλασφημία;

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση της ανήλικης χριστιανής στο Πακιστάν, η οποία συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι έκαψε σελίδες στις οποίες ήταν γραμμένοι στίχοι από το Κοράνι, δημοσίευμα της εφημερίδας the Guardian αριθμεί μερικές εξωφρενικές περιπτώσεις που στο θαυμαστό κόσμο του Πακιστάν έχουν κατά καιρούς θεωρηθεί πράξεις βλασφημίας.
α) Το να μεταφέρεις στάχτες σε πλαστική σακούλα και να την αποθέτεις σε κάδο αποριμμάτων, όπως συνέβη στην περίπτωση της ανήλικης Πακιστανής.
β) Το να συζητάς περί συζυγικών δικαιωμάτων κατά το Ισλάμ, εκφράζοντας την αντίθετη γνώμη σου.
γ) Το να μην προσέχεις τι γράφεις. Πριν από ένα χρόνο, δάσκαλος που διόρθωνε γραπτά κάλεσε την αστυνομία με τη δικαιολογία ότι βρήκε βλάσφημο υλικό πάνω στο χαρτί με τις απαντήσεις μαθητή. Αργότερα, διέρρευσε ότι οι απαντήσεις ήταν ανορθόγραφες.
δ) Το να γράψεις μυθιστόρημα με τίτλο: Βλασφημία. Στο παρελθόν επιχείρησαν να φυλακίσουν γυναίκα συγγραφέα με την κατηγορία ότι επέδειξε ασέβεια προς τη θρησκεία. Έχει ακουστεί ότι η συγγραφέας είναι καλά, αλλά δεν γράφει πλέον τίποτα και υπό κανέναν τίτλο.
ε) Το να γράφεις ποιήματα με κεντρικό χαρακτήρα ένα λιοντάρι. Αυτό συνέβη σε έναν από τους γνωστότερους ακτιβιστές του Πακιστάν, τον Αχτάρ Χαμίντ Καν, ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Η απόπειρά του να δοκιμάσει το ταλέντο του στην ποίηση είχε σαν αποτέλεσμα να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε αίθουσες δικαστηρίων, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για βλασφημία.
στ') Το να αρνηθείς σε κάποιον ένα ποτήρι νερό. Πράγμα που συνέβη σε μία χριστιανή γυναίκα, η οποία μεταξύ άλλων βλάσφημων πράξεων αρνήθηκε να δώσει στους συνεργάτες της ένα ποτήρι νερό. Ο τοπικός ιμάμης την κατηγόρησε για βλασφημία, ενώ ο τότε κυβερνήτης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην κατηγορούμενη και έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος, δολοφονήθηκε από τον ίδιο το σωματοφύλακά του. Έκτοτε, η φωτογραφία του «ήρωα» σωματοφύλακα κοσμεί τους τοίχους πολλών σπιτιών και καταστημάτων. Όσο για το όνομα της βλάσφημης χριστιανής, αυτό δεν αναφέρεται πουθενά, ποτέ και από κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ