Κάθε βελονιά και ευρώ κόστιζαν τα νυφικά και άλλα ρούχα του Βλάση Χολέβα, ο οποίος αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές της αφρόκρεμας της υψηλής κοινωνίας. Οι περισσότερες κυρίες των βορείων προαστίων είχαν περάσει από τα καταστήματά του στο Κολωνάκι για να ντυθούν με την τελευταία λέξη της μόδας ή για να επιλέξουν τι θα φορέσουν στην πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους. Ωστόσο οι πελάτες που επισκέφθηκαν τα δύο καταστήματά του στο Κολωνάκι στις 26/11/2010 δεν ήταν μελλόνυμφοι, αλλά «Ράμπο» του ΣΔΟΕ, οι οποίοι κατέσχεσαν ένα πρόχειρο τετράδιο στο οποίο ο γνωστός σχεδιαστής κατέγραφε, σύμφωνα με το πόρισμα, όλες τις εμπορικές του συναλλαγές, αντί να τηρεί επίσημα βιβλία από την Εφορία. Η έφοδος επαναλήφθηκε στις 15/09/2011, οπότε και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων και αντίγραφα extrait τραπεζών, τα οποία αφορούσαν εισπράξεις μέσω πιστωτικών καρτών.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έμειναν άφωνοι από το ύψος της φοροδιαφυγής. Εκατοντάδες νυφικά πολλών χιλιάδων ευρώ καταγράφονταν σε ένα πρόχειρο τετράδιο. Συνολικά καταλόγισαν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 1.560 παραβάσεις για μη έκδοση λιανικής απόδειξης, με τη φοροδιαφυγή να φτάνει τα 2.489.231,34 ευρώ! Ειδικότερα το 2006 καταγράφονται 199 παραβάσεις για εμπορεύματα αξίας 197.250,22, το 2007 241 παραβάσεις αξίας 240.034,92 ευρώ, το 2008 272 παραβάσεις αξίας 384.326,22 ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή χτύπησε κόκκινο το 2009, οπότε και δεν έκοψε αποδείξεις σε 505 περιπτώσεις, με την αξία των νυφικών και άλλων ρούχων να αγγίζει το 1.275.978,06 ευρώ. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το 2010 σημειώνονται 330 παραβάσεις, αξίας 340.441,92 ευρώ, ενώ το 2011 είτε συνετίστηκε, είτε τον επηρέασε η οικονομική κρίση, αφού διαπιστώθηκαν μόλις 3 παραβάσεις για μη έκδοση λιανικής απόδειξης για συνολικό ποσό 11.200 ευρώ.
«ΟΚ το έκλεισε»
Στο πόρισμά τους οι «Ράμπο» εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η πραγματοποίηση των συναλλαγών γινόταν με το ανεπίσημο τετράδιο που κατέσχεσαν, καθώς σε όσες περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, ο σχεδιαστής ανέγραφε τον λόγο, ενώ σημειώνονται λεπτομερώς καταθέσεις ονομαστικών χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς της εταιρείας του κ. Χολέβα, απόδειξη ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε.
Στο πρόχειρο τετράδιο δίπλα από κάθε νυφικό ο κ. Χολέβας σημείωνε παρατηρήσεις, όπως «ΟΚ το έκλεισε», «Δεν απαντάει», «ΟΚ». Σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτισσες κατάφερναν μία καλή έκπτωση, η οποία ίσως να ήταν και το «δωράκι» για να μη ζητήσουν απόδειξη.
Η πληρωμή γινόταν πάντα μέσω τραπέζης. Οι πελάτες είχαν την επιλογή να καταθέσουν μετρητά στον τραπεζικό λογαριασμό του σχεδιαστή, να πληρώσουν μέσω πιστωτικής κάρτας ή με μεταφορά από δικό τους λογαριασμό. Σύμφωνα με το πόρισμα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», ο σχεδιαστής κλήθηκε να προσκομίσει τα νόμιμα βιβλία και άλλα φορολογικά στοιχεία, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ.
Ζητά συμβιβασμό
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ με τη φοροδιαφυγή-μαμούθ των 2,5 εκατ. ευρώ έχει αποσταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία είναι και αρμόδια για να βεβαιώσει το πρόστιμο. Συνήθως το ύψος που επιβάλλεται είναι αντίστοιχο με την παράβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χολέβας έχει καταθέσει αίτηση σε αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας συμβιβασμό, κατά το άρθρο 70 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας οι ελεγχόμενοι πετυχαίνουν -εάν φυσικά εγκριθεί η αίτησή τους- μια έκπτωση του προστίμου, η οποία σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ξεπερνά το 10% με 20%. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Χολέβας θα κληθεί να πληρώσει, στην καλύτερη περίπτωση, γι’ αυτόν πρόστιμο άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Έδινε και… συμβουλές για την κρίση
Σαν να μην έφτανε που είχε πιαστεί από το ΣΔΟΕ για τεράστια φοροδιαφυγή, ο κ. Χολέβας έδινε και συμβουλές για το πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρηματίες του χώρου την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Το μυστικό είναι το άψογο σέρβις, η ποιότητα στο προϊόν, ο σχεδιασμός που ανταποκρίνεται στην αγορά, οι καλές τιμές και κυρίως να είσαι πάνω από τη δουλειά. Οσο δυσκολεύουν τα πράγματα τόσο πρέπει να προσθέτεις ανελέητη δουλειά, δηλαδή να τρέχεις και να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα μόδας. Είχε ξεχάσει φαίνεται να προσθέσει ότι και η μη έκδοση αποδείξεων αποτελεί κέρδος για την επιχείρηση, αρκεί η πελάτισσα να είναι μια μέλλουσα νύφη και όχι θηλυκή «Ράμπο» του ΣΔΟΕ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου