Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, στον Δημήτρη Κωνσταντάρα και το περιοδικό CRASH μιλώντας για το ανοιχτό επικοινωνιακό του προφίλ, την εκκλησιαστική περιουσία και την οικονομική κρίση.
Σε ερώτηση αν το ιδιαίτερα «ανοιχτό» επικοινωνιακό προφίλ του ενισχύει την προσπάθεια της Εκκλησίας να επιβάλλει το έργο της ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «σήμερα, η εικόνα και η πληροφόρηση έχουν και δύναμη και επιρροή. Με ενδιαφέρει η σωστή ενημέρωση και όχι η παραπληροφόρηση – όπως συνηθίζεται όταν πρόκειται για εκκλησιαστικά θέματα. Μελετάται με πολλή προσοχή η απόκτηση από την Εκκλησία ενός Τηλεοπτικού Καναλιού. Η «ομηρεία» στον τομέα αυτό είναι – όπως ξέρετε- καταστροφική.»
Αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως «η κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στην πατρίδα μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν να...καθησυχάζεται. Απαιτείται εγρήγορση. Να είμαστε ξύπνιοι και πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε, να δώσουμε αυτό που χρειάζεται»
Παράλληλα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στο γνωστό ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των κληρικών από το Ελληνικό Δημόσιο.
«Το 1833, η Πολιτεία πήρε για «ανάπτυξη» τα 2/3 της τότε περιουσίας της Εκκλησίας και με νόμο ανέλαβε τη μισθοδοσία του Κλήρου. Σήμερα, η Εκκλησία της Ελλάδος καταβάλλει όλους τους φόρους – και μάλιστα ηυξημένους- μολονότι πολλά κακόβουλα δημοσιεύματα γράφουν τα αντίθετα, περί φοροδιαφυγής της. Με την ευκαιρία να υπομνησθή ότι με το Νομοθετικό Διάταγμα 2185/1952 περί «Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως Κτημάτων προς Αποκατάστασιν Ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων», και με τη σύμβαση του 1952 ( ΦΕΚ 28/Α. Οκτ. 1952) παραχωρήθηκαν από την Εκκλησία προς την Πολιτεία 1. Καλλιεργούμενοι και καλλιεργήσιμοι αγροί 141.333 στρεμμάτων και 2. 601.544 στρεμμάτων βοσκοτόπων, λιβαδιών και εν γένει κτηνοτροφικών εκτάσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος.
Τέλος σε ερώτημα του δημοσιογράφου αν ο ίδιος θα μπορούσε να «ηγηθεί εκστρατείας διάσωσης από την προβλεπόμενη καταστροφή» ακολουθώντας το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ή του Μακαρίου, ο κ. Ιερώνυμος ήταν κατηγορηματικός.
«Κατά την Ορθόδοξη παράδοση, δεν επιτρέπεται στον Κληρικό η ανάληψη κοσμικών υποχρεώσεων και ιδιαίτερα κοσμικής εξουσίας. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που έγινε κι αυτό κατ εξαίρεση για το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδος και παλαιά και πρόσφατα με τις περιπτώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού και του Εθνάρχου Μακαρίου. Εύχομαι να μη χρειασθεί ποτέ να ξαναπαρουσιαστεί στον τόπο μας τέτοια ανάγκη. Ως προς το «τυχόν κάλεσμα» κατά την έκφρασή σας, σας απαντώ ότι είμαι το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο για μια τέτοια υπηρεσία» είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου