Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Μόνο 319 άτομα μπορούν να απολυθούν αμέσως από το Δημόσιο

Μόνο 319 άτομα μπορούν να απολυθούν αμέσως από το Δημόσιο

Ελάχιστοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να φύγουν αύριο το πρωί από το Δημόσιο χωρίς να υπάρξουν νομικές επιπλοκές. Και συγκεκριμένα μόνο 319. Από αυτούς οι 49 προέρχονται από τους 21 οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται με βάση σχετική ρύθμιση που έχει έλθει προς ψήφιση στη Βουλή και οι 270 είναι οι «επίορκοι υπάλληλοι» που έχουν ήδη τεθεί σε αργία με τελεσίδικες αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η Τρόικα, η οποία απαιτεί 15.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους, μπορεί να ...περιμένει.
Το ναυάγιο της εφεδρείας που εξελίχθηκε επί υπουργίας του Δημήτρη Ρέππα επανέρχεται στο προσκήνιο. Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα το Βήμα της Κυριακής αναφέρεται ότι με πολύ αργό ρυθμό ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες και συγκροτεί τα πειθαρχικά συμβούλια ώστε να κριθούν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κριθούν ένοχοι είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο, με συνοπτικές διαδικασίες. Το ίδιο θα συμβεί με τους ανίκανους υπαλλήλους, οι οποίοι φθάνουν τα 9.000 άτομα αν και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αξιολόγηση του προσωπικού.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ποιο όργανο θα κρίνει ποιοι υπάλληλοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες. Απόφαση, πάντως, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση να πραγματοποιηθεί υπό την άμεση εποπτεία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα. Το ΑΣΕΠ δεν μπορεί όμως να είναι το όργανο που θα μοιράζει άδειες παραμονής ή εξόδου από το Δημόσιο που αποδεδειγμένα είναι ανίκανοι ή αναποτελεσματικοί και γι'αυτό οι διαδικασίες καθυστερούν δραματικά.
Ο κ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε την Τρόικα ότι ως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την μείωση των δομών και των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο και ότι θα έχει σαφή εικόνα για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση του κράτους. Υστερα από αυτή τη διαδικασία ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάζοντος προσωπικού θα τεθεί σε εργασιακή διαθεσιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ