Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Χαλάει τα σχέδια των εκκοκκιστών το ράλι στις διεθνείς τιμές του βάμβακος


Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά χάλασαν τα σχέδια των εκκοκκιστών που πίεζαν ασφυκτικά τους παραγωγούς να «κλείσουν» εδώ και τώρα τα βαμβάκια που είχαν παραδώσει.Άμεση αναπροσαρμογή των τιμών του συσπόρου βάμβακος στα νέα δεδομένα της διεθνούς αγοράς, επιβάλλει στους Έλληνες εκκοκκιστές το χρηματιστηριακό «ράλι» της τελευταίας εβδομάδας. Οι εξελίξεις της διεθνούς αγοράς χάλασαν τα σχέδια των εκκοκκιστών που πίεζαν ασφυκτικά τους παραγωγούς να «κλείσουν» εδώ και τώρα τα βαμβάκια που είχαν παραδώσει το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα σε τιμές εξευτελιστικές με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα.
Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά χάλασαν τα σχέδια των εκκοκκιστών που πίεζαν ασφυκτικά τους παραγωγούς να «κλείσουν» εδώ και τώρα τα βαμβάκια που είχαν παραδώσει.

Από τη Δευτέρα τα 45 λεπτά το κιλό θα είναι λίγα για το προβροχικό βαμβάκι, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις στερούν κάθε επιχείρημα από τους εγχώριους εκκοκκιστές και τους υποχρεώνουν σε αλλαγή τακτικής.
 
Τις τελευταίες ημέρες, η υποχώρηση των εμπορεύσιμων αποθεμάτων των ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995, πυροδότησε ένα εντυπωσιακό ανοδικό σερί στην αγορά του βαμβακιού. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του βαμβακιού μέσα σε λίγες ώρες διαπραγμάτευσης στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, βρέθηκαν από τα 71,43 σεντς ανά λίμπρα στα 78,75 σεντς ανά λίμπρα, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με αναλύσεις και ρεπορτάζ της Agrenda του Σαββάτου.
Η χρηματιστηριακή τιμή στα επίπεδα των 77,14 σεντς ανά λίμπρα το μεσημέρι της Παρασκευής μεταφραζόταν στα 43,38 λεπτά το κιλό το σύσπορο για τον Έλληνα παραγωγό. Φαίνεται συνεπώς πως η αξία του ελληνικού βαμβακιού κέρδισε κάτι περισσότερο από 3 λεπτά το κιλό από την τιμή την οποία έχουν υπολογίσει οι εκκοκκιστές και παραλαμβάνουν το προϊόν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα οι εκκοκκιστές πίεσαν τους παραγωγούς να κλείσουν τα βαμβάκια που είχαν παραδώσει και αρνούνταν να παραλάβουν σε ανοιχτές τιμές. Πλέον υπολογίζεται πως οι τιμές των εκκοκκιστηρίων θα πρέπει να κινηθούν τουλάχιστον στα 45 λεπτά το κιλό.
Ακατάλληλες ίνες στις ΗΠΑ
Καθώς συνεχίζεται η συγκομιδή στις ΗΠΑ, αποδεικνύεται πως τελικά οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχαν εξαιρετικά αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ίνας και στις τελικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα ήδη αρκετοί αναλυτές να κάνουν λόγο για μείωση των αποθεμάτων για πρώτη φορά, για τη φετινή παραγωγή. Στις αποθήκες του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μάλιστα, μια μεγάλη ποσότητα από τη φετινή σοδειά έχει απορριφθεί, αφού δεν πληροί τα κριτήρια των προθεσμιακών συμβολαίων. Η εκκόκκιση των πρώτων ποσοτήτων της αμερικανικής παραγωγής έδειξε πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίνας όπως το Micronaire δεν είναι τα επιθυμητά και είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την επεξεργασία για την παραγωγή νήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ