Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση Ι.Μ.Θ.Λ. στο Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Βοιωτίας



Προς
Επαγγελματικό Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μ.Ε. Νομού Βοιωτίας
Η Ιερά Μητρόπολις Θηβών & Λεβαδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας», προχώρησε στη δημιουργία «Κοινωνικού Φροντιστηρίου». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Τπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η Τοπική μας Εκκλησία προχώρησε στην ενέργεια αυτή συναισθανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και θέλοντας να συμβάλει στην ελάφρυνση των βαρών της σύγχρονης οικογένειας. Καθημερινά δεχόμαστε ανθρώπους που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και ζητούν τη βοήθεια μας σε διάφορους τομείς. Επισκεπτόμενοι καθημερινά τη Βοιωτική γη από τη μια άκρη ως την άλλη διαπιστώνουμε ιδίοις όμμασι αλλά και ζούμε τις τραγικές καταστάσεις και προσπάθειες επιβίωσης πολλών συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους.
Κατά τις επισκέψεις μας στα σχολεία αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των παιδιών και ακούμε από τους εκπαιδευτικούς τα προβλήματα των μαθητών εκείνων, που οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που ενώ έχουν τη θέληση για γνώση και πρόοδο δεν έχουν την δυνατότητα έστω μίας μικρής φροντιστηριακής ενίσχυσης.
Η Εκκλησία ως ζωντανός οργανισμός έχοντας πάντοτε στη θύμηση Της το του αποστόλου Παύλου «όταν πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τά μέλη», δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη και άπραγη μπροστά στα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τα μέλη Της.
Με την ίδρυση του ανωτέρω φροντιστηρίου δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε τα επαγγελματικά φροντιστήρια, ούτε να δραστηριοποιηθούμε στη φροντιστηριακή εκπαίδευση, αλλά θέλουμε να δώσουμε μια μικρή βοήθεια στα παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να ενισχυθούν και να βοηθηθούν στα
μαθήματα τους δίνοντας τους ταυτόχρονα ένα στήριγμα και την ελπίδα ότι δεν είναι μόνα τους. Γι” αυτό δεν διατυμπανίζουμε, ούτε διαφημίζουμε την προσπάθεια μας αλλά ανακοινώνουμε προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων,
Η Εκκλησία σέβεται την αξιοπρέπεια και το πρόσωπο κάθε ανθρώπου πολύ δε περισσότερο ενός παιδιού, διότι κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του θεού και στο πρόσωπο κάθε συνανθρώπου βλέπει τον ίδιο το Χριστό.
Τα μαθήματα θα γίνονται σε εκπαιδευτικό χώρο της Μητροπόλεως μας και συγκεκριμένα στο Μητροπολιτικό Ωδείο από πτυχιούχους καθηγητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το ΑΣΕΠ και εστάλησαν σε εμάς από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας και των κατά τόπων φροντιστηρίων είναι αξιέπαινη. Θέλουμε όμως να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τα φροντιστήρια της Βοιωτίας, διότι ξέρουμε ότι αθόρυβα και σιωπηλά προσφέρουν την βοήθεια τους εκεί που μπορούν και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και ευχόμεθα αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια να βρει περισσότερους μιμητές.
Είναι παρήγορο και συνάμα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνονται οι φορείς, οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες τους βοηθούν με διάφορα μέσα στην ανακούφιση των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.
Υπάρχει λοιπόν χώρος για προσφορά για όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν διότι ότι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια δεν αποτελεί υποχρέωση ορισμένων, αλλά είναι καθήκον και προτεραιότητα όλων μας.
Να σημειώσουμε ότι τη μικρή αυτή προσπάθεια της Μητροπόλεως μας στηρίζει και ο Δήμαρχος Λεβαδέων, ο οποίος θέλοντας να δώσει το παράδειγμα δήλωσε εθελοντής καθηγητής στο «Κοινωνικό Φροντιστήριο».
Αξιότιμοι Φροντιστές-Καθηγητές είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία σας και πραγματικά σας ευχαριστούμε για την πρόταση σας αλλά όπως καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να διακοπεί, διότι είμαστε συμπράττων φορέας με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ