Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Συναγερμός για την πιο "κολασμένη" εβδομάδα της τριετίας

Τη Δευτέρα ξεκινά μία από τις πιο... κολασμένες εβδομάδες της τελευταίας τριετίας. Αν δεν συμβεί κάποιο «ατύχημα»,
θα φτάσουν στη Βουλή τόσο το σχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2013 όσο –και κυρίως– το νομοσχέδιο με τα 89 προαπαιτούμενα (prior actions) για την εκταμίευση της δόσης για να ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή σε δύο ημέρες.

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει εάν σ΄ αυτό το «καυτό» νομοσχέδιο θα βρίσκονται και οι εργασιακές αλλαγές. Ούτε και ποιές θα είναι αυτές.

Από αυτές τις δύο «λεπτομέρειες» ωστόσο θα κριθούν σχεδόν τα πάντα –η πορεία της χώρας πρωτίστως και, δευτερευόντως, η τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μετά το αλαλούμ των προηγούμενων ημερών, όπου το κυβερνητικό επιτελείο άλλαξε δυο-τρεις φορές θέση για το εάν τα εργασιακά θα έλθουν ως ξεχωριστό άρθρο ή ενσωματωμένα στο ένα και μοναδικό του εν λόγω νομοσχεδίου ή με τον Αντώνη Σαμαρά να προειδοποιεί «δεν κάνω πίσω» και τον Γιάννη Στουρνάρα να μιλά για διαφωνίες «περί όνου σκιάς» του Φώτη Κουβέλη, το τοπίο αρχίζει σιγά-σιγά να καθαρίζει.

Δηλαδή:

- Το επιτελείο του πρωθυπουργού διαμηνύει πλέον πως ο κ. Σαμαράς «θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο μέχρι την τελευταία στιγμή» για να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί τον κ. Κουβέλη.

Στην απόφαση αυτή έπαιξαν σημαντικό ρόλο ευρωπαίοι αξιωματούχοι –όπως περιγράφεται αναλυτικά στο «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς, μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου, επέμεινε στην ανάγκη «ενότητας» τονίζοντας με νόημα ότι δεν πρέπει να επικρατήσει «η διχόνοια και η καχυποψία».

- Η ΔΗΜΑΡ προβάλλει ως «λύση» είτε την υπαναχώρηση της τρόικας στα δύο ζητήματα αιχμής (σ.σ. ρύθμιση κατώτατου μισθού με νόμο αντί με συλλογικές διαπραγματεύσεις και διευθέτηση του χρόνου εργασίας με επιχειρησιακές συμβάσεις), είτε την απόσυρση των εργασιακών και την επαναφορά τους ως ξεχωριστό νομοσχέδιο «αργότερα».

- Σε μια τέτοια εξέλιξη η ΔΗΜΑΡ (διαβεβαιώνει ότι) δεν θα εγείρει ενστάσεις για... το υπόλοιπο «πακέτο».

- Χρόνος για να αποδώσουν οι διαβουλεύσεις βρέθηκε, μετά την μετάθεση του Euro Working Group για την Δευτέρα (σ.σ. επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες) και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη.

Εκτακτη σύσκεψη για τα prior actions

Μέχρι να βγει... λευκός καπνός από τις διαβουλεύσεις με την ΔΗΜΑΡ, ο κ. Σαμαράς «σηκώνει τα μανίκια» των υπουργών προκειμένου να παραδώσουν μέχρι τη Δευτέρα τις νομοθετικές ρυθμίσεις (ο καθείς για τον τομέα του) για τα 89 προαπαιτούμενα (prior actions) που έχει θέσει η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.  ανεβάζει στροφές της κυβερνητικής.

Για τον λόγο αυτό, συγκάλεσε σύσκεψη για το πρωί του Σαββάτου στο Μαξίμου με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς – δηλαδή με όλους.capital.gr














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ