Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Από τη Δ/νση Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, ενημερώνονται οι αγρότες, ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο καιρός το επόμενο τριήμερο θα επιτρέψει την εκτέλεση των υπαίθριων γεωργικών εργασιών της εποχής. Κάποιες δυσκολίες στην εκτέλεση των ψεκασμών, θα δημιουργηθούν λόγω των τοπικών βροχών.
Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου της Πάτρας, ανακοινώνεται ότι στα εσπεριδοειδή η Κομμίωση του Λαιμού είναι ασθένεια η οποία οφείλεται σε μύκητες που διατηρούνται στο έδαφος και σε συνθήκες υψηλής υγρασίας προσβάλλουν τα δένδρα, κυρίως από τις πληγές του φλοιού.
Συνήθως προσβάλλεται το μέρος του κορμού που είναι πάνω από το σημείο εμβολιασμού.
Το κόμμι τρέχει από τις μικρές ρωγμές του φλοιού, οι οποίες στη συνέχεια επεκτείνονται γύρω από την περιφέρεια του κορμού προκαλώντας κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων, καθώς και ξήρανση των κλαδίσκων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί απότομη ξήρανση του δένδρου.
Για την προστασία των δένδρων από το μύκητα, συνιστάται να αποφεύγεται η επαφή του λαιμού με το νερό κατά το πότισμα καθώς και η δημιουργία πληγών στο κορμό και τις ρίζες. Ο εμβολιασμός να γίνεται σε ύψος 40-50 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
Επίσης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου του Ναυπλίου, ανακοινώνεται ότι η Καπνιά στα δένδρα οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται επάνω στα μελιτώδη εκκρίματα των διαφόρων κοκκοειδών, όπως του Λεκάνιου, του Κηροπλάστη κ.λ.π., επομένως η έγκαιρη και επιμελημένη καταπολέμησή τους, εξασφαλίζει την προστασία από την Καπνιά.
Γενικά, ένας κατάλληλος ψεκασμός, με χαλκούχο σκεύασμα, βοηθά στο καθάρισμα των δένδρων από την Καπνιά.
Τέλος, επειδή ακόμα υπάρχει κίνδυνος προσβολών σε όλες τις ποικιλίες εσπεριδοειδών, από την μύγα Μεσογείου, συνιστάται να συνεχιστεί η προστασία των καρπών.
Βέβαια, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες και τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, χρονικά όρια ασφαλείας μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής.
Το δελτίο παράγεται με βάση τοπικές παρατηρήσεις και γενικά μετεωρολογικά δεδομένα. Παρέχει μια τάση της περιφερειακής κατάστασης και δεν μπορεί να μεταφερθεί ως έχει σε κάθε αγροτεμάχιο. Οι καλλιεργητές καλούνται συνεπώς, για τις αποφάσεις που λαμβάνουν να ενσωματώνουν τις δικές τους παρατηρήσεις στηριζόμενοι στα ενημερωτικά δελτία.
Βέβαια οι παραγωγοί για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να συμβουλεύονται στους τοπικούς γεωπόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ