Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ξεκίνησαν οι πρώτες αγορές αγροτών

Ξεκίνησαν οι πρώτες αγορές αγροτών
Ξεκίνησαν πιλοτικά οι δύο πρώτες αγορές αγροτών, μια στην Πρέβεζα και μία στο Βύρωνα Αττικής, οι οποίες θα λειτουργούν μόνο μια φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και τα προϊόντα θα είναι της προηγούμενης μέρας.
Στόχος του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων είναι να θεσμοθετηθούν σύμφωνα με τα πρότυπα των farmer’s markets, τα οποία αποτελούν θεσμό στο εξωτερικό, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν από μια σε Κοζάνη και στα Χανιά της Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, Καθηγητής Α. Τσαυτάρης, μιλώντας την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην τηλεοπτική εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» της EΡT 3, και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Παπαγρηγορίου, με τις εν λόγω αγορές γίνεται προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το «κίνημα της πατάτας» που όριζε ότι ο παραγωγός δίνει τα προϊόντα του απευθείας στον καταναλωτή ώστε να μικρύνει και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

Επίσης, επί του θέματος ο υπουργός ανέφερε πως «Στις αγορές των αγροτών βάζουμε τους ίδιους τους παραγωγούς να είναι ελεγκτές, γιατί οι ίδιοι οι πωλητές-παραγωγοί σε αυτήν την αγορά έχουν κάθε συμφέρον να διασφαλίσουν την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων. Με το σύστημα του ΟΣΔΕ όλη η παραγωγική διαδικασία ψηφιοποιείται , προκειμένου να γνωρίζουμε τι καλλιεργεί, πόσο ξοδεύει και τι παράγει ο καθένας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ